Acasă Eveniment Ortacii protestează pentru drepturile lor în Valea Jiului, prefectul de Hunedoara aruncă vina pe PSD

Ortacii protestează pentru drepturile lor în Valea Jiului, prefectul de Hunedoara aruncă vina pe PSD

0
0
1,901

Prefectul de Hunedoara, Călin Petru Marian, spune că este nevoie de soluții concrete pentru rezolvarea problemelor minerilor, nu de politizarea acțiunii lor și asta chiar dacă el însuși aruncă vina în curtea PSD (cum altfel), pentru situați actuală.

Conform prefectului de Hunedoara, Guvernul a aprobat, joi, ”Ordonanța de Urgență” pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale”. Acest aspect reprezintă un pas extrem de important pentru rezolvarea problemelor salariale.

Prefectul către senatorul Resmeriță: Nu instigați la răzmeriță. Călin Petru Marian spune că este regretabilă situația în care s-a ajuns din cauza lipsei fondurilor financiare pentru plata angajaților Complexului Energetic Hunedoara.

Este nevoie acum de liniște și calm. Așa cum s-a stabilit cu reprezentanții minerilor din Valea Jiului, până la sfârșitul săptămânii viitoare vor fi plătite salariile restante. Consider că nu este momentul pentru ca unii politicieni din PSD să profite de necazurile minerilor și ale familiilor lor. Așteptam soluții, nu declarații populiste. Domnule senator Cristian Resmeriță, nu vă aflați în campanie electorală! Nu e momentul să instigați la răzmeriță. Este nevoie de soluții concrete pentru rezolvarea solicitărilor minerilor, exact ce face acum Guvernul României”, declară prefectul Călin Petru Marian.

Prefectul de Hunedoara spune că producătorul hunedorean de energie nu ar fi fost în această situație dacă guvernul PSD, partid din care face parte și senatorul Resmeriță, ar fi încercat să rezolve problemele.

Complexul Energetic Hunedoara nu ar fi fost în această situație dacă atunci când partidul din care faceți parte se afla la guvernare și dumneavoastră ați fost membru al Comisiei pentru energie din Senatul României, ați fi încercat măcar să rezolvați problemele din Valea Jiului. Mai mult, liderii județeni ai PSD acuză Guvernul, fără să spună nicio vorbă despre faptul că în timpul guvernării social – democrate, lipsa totală de măsuri economice sau de sprijin social pentru Valea Jiului precum și politicile falimentare aplicate, au fost cauzele care au dus la situația economică gravă în care se află astăzi mineritul și implicit minerii Văii Jiului”, susține prefectul de Hunedoara.

Călin Petru Marian îi asigură pe mineri de tot sprijinul lui, dar și al Guvernului pe care îl reprezintă. Prefectul este convins că ”în liniște, fără convulsii sociale, solicitările îndreptățite ale angajaților CEH vor fi rezolvate”.

Protestele din Valea Jiului au luat amploare, situația fiind din ce în ce mai explozivă. La Lupeni, Livezeni și Vulcan minerii își cer drepturile: nu lefuri mai mari, ci banala plată a salariilor.

După ce marți, la Lupeni în jur de 100 de mineri s-au blocat în subteran, și ortacii de la Livezeni au recurs la aceeași formă de protest refuzând să mai iasă din galerii. La Vulcan, protestul are loc la suprafață, în fața minei. Greva minerilor lasă fără cărbune termocentrala Mintia, și zeci de mii de oameni în frig.

Minerii au cerut intervenţia ministrului Energiei, Virgil Popescu, în deblocarea situaţiei de criză. Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, le-a explicat minerilor că o delegaţie formată din administratorul special Cristian Roşu şi mai mulţi lideri sindicali se află vineri la Bucureşti pentru a se întâlni cu ministrul Energiei, în încercarea de a găsi soluţii pentru plata salariilor.

Cu toate acestea, situația nu s-a dezamorsat, ci dimpotrivă. Oamenii sunt tot mai revoltați și amenință inclusiv cu venirea la București. Se scandează Demisia! și Dă-ne banii!, Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea!.

După 48 de ore de stat în subteran, unii au fost luați cu ambulanța
„Nu știu cum ne descurcăm, cum venim noi la muncă. Bani de benzină, nu! Transport, nu! Cum trimitem copiii la școală?” – spune un miner revoltat.

Drepturile restante ale angajaţilor noştri privind transportul la locul de muncă sunt în valoare de 2 milioane de lei, tichetele de masă sunt 8 milioane de lei. În total, 10 milioane de lei. Şi mai intervine plata salariilor care este de 8 milioane de lei. Necesarul nostru astăzi ar fi 18 milioane de lei, ca să rezolvăm problemele„, a declarat Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane.

Încarcă mai mult
Load More In Eveniment
Comments are closed.

Vezi Și

Ciolacu, iritat când este întrebat cine a plătit zborul cu jet privat la Monaco: “Nu ați vrea să terminați cu această minciună, am vrut să avem și noi o aroganță”

Facebook 145 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ciolacu, iritat când este întrebat…