”Liniște socială” cu violențe, amenințări și injurii, Călin Donca, arestat pentru evaziune fiscală, printre organizatorii protestului pro ”pacifistului” Georgescu.
Personajele controversate din spatele mitingului pro-Georgescu. Călin Donca, arestat pentru evaziune fiscală, printre organizatori
Cu drapelul înfășurat în jurul gâtului, omul de afaceri Călin Donca a fost în mijlocul susținătorilor de la protestul convocat de Călin Georgescu în fața Curții Constituționale. Bărbatul, arestat timp de trei luni în 2024 pentru evaziune și înșelăciune, a fost chiar unul dintre organizatorii mitingului de vineri. La protest a apărut, în dreapta președintei POT, și preotul Petrică Leașcu, condamnat cu suspendare tot pentru înșelăciune.
Călin Donca a fost arestat preventiv în septembrie anul trecut de DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală, delapidare și manipulare a pieței.
Dosar de înșelăciune pe numele lui Călin Donca
Omul de afaceri, alături de alte persoane, este acuzat că ar fi introdus date false în contabilitatea mai multor firme și ar fi creat o monedă virtuală pentru a induce în eroare mai multe persoane că investiția în această monedă le va aduce câștiguri de o sută de ori mai mari.
Ca să convingă oameni să investească, Donca făcea clipuri pe care le posta pe internet și dezvăluia cum pot avea succes în afaceri urmăritorii lui.
Călin Donca este, de asemenea, printre donatorii cu bani grei din campania pentru Călin Georgescu, alături de Bogdan Peșchir. De altfel, Călin Donca a fost menționat și în documentul SRI desecretizat după ședința CSAT din decembrie 2024 printre influencerii Tiktok care l-au susținut pe Călin Georgescu. El a negat că ar fi primit vreun ban și a spus că l-a sprijinit pe Georgescu din convingere.
Anterior protestului, Donca a postat pe contul să de Facebook mai multe clipuri în care a anunțat organizarea acestui miting și le-a cerut urmăritorilor săi să participe. El a spus într-unul dintre clipuri că organizează mitingul la cererea lui Călin Georgescu. De altfel, la protestul de vineri a avut un discurs similar cu cel al candidatului la prezidențiale.
”Oameni din diaspora în timp ce votau i-au dat afară? Nu se poate așa ceva, suntem în Europa. Faptul că suntem pro-europeni nu însemnă că ne vindem toate resursele, gazul îl plătim la nemți, apa o plătim la francezi, curentul îl plătim la italieni și acum e la greci. României ce i-a mai rămas?”, a spus Călin Donca în fața presei.
Preotul controversat Petrică Leașcu, lângă președinta POT la protest.
La protestul din fața Parlamentului a apărut, în dreptul președintei POT, preotul Petrică Leașcu, și el un personaj controversat.
”Vă rog să fim foarte atenți la imagini. În dreapta doamnei Gavrilă știți cine este? Este domnul Petrică Leașcă, denunțătorul din dosarul Teodosie, dar nu asta ar fi problema, problema este că domnul Petrică Leașcu este condamnat definitiv și este cel care ieri a fost în fața Curții Constituționale cu tot felul de provocări și încercări”, a spus avocatul Adrian Cuculis.
Cu mai multe dosare penale în ultimii 15 ani, inclusiv o condamnare despre care spune că este nedreaptă, Petrică Leașcu a fugit, în 2009, în Norvegia, lăsând în urmă, la parohia pe care o condusese, o datorie de peste 800.000 de lei.
Acesta a fost acuzat de Serviciul Antifraudă din Vaslui că ar fi deturnat 5 miliarde de lei vechi, bani primiți de la Guvern pentru renovarea unei biserici, iar apoi ar fi băgat firma în faliment. În Norvegia, alte probleme, anume o serie de scandaluri în care mai mulți enoriași români l-au acuzat că i-au înșelat cu diferse sume de bani.
Călin Georgescu a plecat, joi, de pe aeroportul Henri Coandă din Bucureşti către Frankfurt unde a spus că va face demersuri la instituţiile europene. Deşi absent şi-a îndrumat susţinătorii să fie prezenţi la manifestaţia de astăzi. Sunt oameni veniţi din toate colţurile ţării pentru a cere reluarea turului. A circulat şi un zvon, zilele trecute, potrivit căruia, accesul protestatarilor din alte judeţe ar fi blocat, zvon care s-a dovedit fals.
Pe timpul desfășurării adunării publice de protest, în jurul orei 12:00, un grup de persoane s-a îndreptat spre zona în care erau dispuse echipele de transmisiune în direct ale unor televiziuni, cu scopul de a-și exprima nemulțumirile față de modul în care acestea prezintă opiniei publice anumite informații.
Jandarmii au observat aceste acțiuni de agresiune și intimidare, motiv pentru care au intervenit pentru oprirea lor și aplicarea măsurilor legale care se impun.
Astfel, au fost identificate două persoane implicate în această activitate ilegală, context în care a fost întocmit un act de sesizare a organelor de urmărire penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „distrugere”.