Parlamentul României a fost scena unui incident ”de dreapta” astăzi, când deputații Dan Vîlceanu și Florin Roman s-au luat la bătaie în plină ședință. Potrivit surselor Realitatea PLUS, conflictul a început în plen, acolo unde cei doi politicieni au avut o ceartă aprinsă, iar tensiunile au escaladat rapid.
Martorii spun că altercația verbală a început în bancă, în timpul dezbaterilor din plen. Tonul ridicat și cuvintele grele au atras atenția colegilor, însă nimeni nu anticipa ce avea să urmeze. Dan Vîlceanu și Florin Roman și-au aruncat reciproc acuzații și injurii, creând o atmosferă tensionată.
Nemulțumiți de evoluția discuțiilor din sală, cei doi deputați au decis să iasă afară, pe holurile Parlamentului, pentru a-și continua disputa. Sursele afirmă că, odată ajunși afară, Vîlceanu și Roman au început să se împingă, iar în cele din urmă Dan Vîlceanu i-a aplicat o lovitură puternică lui Florin Roman, provocându-i acestuia o fractură nazală.
Incidentul a ”șocat” întreaga instituție, iar colegii celor doi au intervenit rapid pentru a-i despărți și a aplana conflictul.
Reacția lui Florin Roman:
”Astăzi am trăit un momement prin care nu credeam ca voi trece vreodată într-o lume civilizată.
I-am reproșat deputatului neafiliat, Dan Vilceanu, încălcarea regulamentului prin prezenta lui în băncile grupului PNL. Problema dumnealui la parlament era să afle câți primari au plecat la Călărași. A urmat o altercație verbală, după care, am fost bruscat fizic spre ieșirea din plen.
În afara sălii de plen am fost agresat fizic, din nou, în mod golănesc, cu o lovitură cu genunchiul aplicat în zona nasului.
Am evitat orice ripostă, pentru ca respect mandatul de parlamentar. În schimb, în baza imaginilor de pe camerele de luat vederi, voi depune solicitare de sancționare a deputatului neafiliat, prieten al ADU, pentru lovire! Totodată voi depune plângere penală împotriva deputatului huligan!”, a spus Florin Roman.
În urma acestui incident, Poliția s-a autosesizat și a demarat verificări pentru a stabili cu exactitate circumstanțele în care s-a produs evenimentul.
Polițistul din cadrul Poliției Parlament ar fi fost sesizat de către personalul Direcției Afaceri Interne a Parlamentului României. Conform procedurii standard, astfel de incidente sunt investigate pentru a asigura respectarea normelor de conduită și pentru a menține ordinea și disciplina în cadrul instituțiilor publice.
„Dan Vîlceanu m-a invitat afară, la bătaie, după care a încercat să îmi aplice o mușcătură”.
„A fost ceva neașteptat. I-am reproșat colegului deputat neafiliat Dan Vâlceanu prezența în băncile grupului PNL, fapt interzis de către regulamentul Camerei Deputaților și i-am solicitat să revină banca neafiliaților.
A urmat o altercație verbală cu tot felul de reproșuri dintr-o parte și din cealaltă, moment în care domnia sa a izbucnit, a sărit peste bancă, practic m-a prins cu mâna ca un fel de gheară în zona gâtului. M-a invitat afară la bătaie. Am încercat pe drum să-l liniștesc și să-i spun că se face de rușine.
Afară, a fost un moment la care n-ai cum să reacționezi, pentru că nu te poți aștepta. A încercat practic să îmi aplice o mușcătură zona capului, în zona urechii, zona de sus.
”După ce Dan Vîlceanu a realizat ce a făcut, avea o privire fixă și tremura.”
M-am ferit, moment în care m-a apucat cu o mână și m-a lovit cu genunchiul în zona nasului.
Ceea ce a făcut domnul Vâlceanu este exact ce face un bătăuș, fie că e pe stradă, e pe stadion sau în altă parte.
Nu vreau să mă ante-pronunț văzând comportamentul domniei sale după ce a realizat ceea ce a făcut, (am constatat că) tremura în permanență, avea o privire pierdută, fixă, ceea ce mă poate duce cu gândul că domnia sa are și alte probleme”, a declarat Florin Roman.
Precizarea lui Dan Vîlceanu:
Deputatul neafiliat Dan Vîlceanu a declarat marţi, presei, că nu va da declaraţii privind altercaţia pe care a avut-o în plenul Camerei Deputaţilor cu liberalul Florin Roman, pentru că ”nu vrea să intre în scandaluri marca Roman”.
”Singurul lucru pe care îl spun este că nu voi da declaraţii pe aşa subiecte, pentru că nu vreau să intru în scandaluri marca Roman”, a spus Dan Vîlceanu.
Deputatul PNL Florin Roman a susţinut, marţi, într-o postare pe Facebook, că deputatul Dan Vîlceanu l-a agresat la ieşirea din sala de plen, în mod golănesc, cu o lovitură cu genunchiul aplicată în zona nasului.
El a povestit că Vîlceanu a încercat să îl muşte şi l-a prins de gât. Florin Roman a anunţat că va depune solicitare de sancţionare a deputatului, pentru lovire şi va depune plângere penală împotriva acestuia.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a reacţionat, afirmând că ”violenţa fizică este de neacceptat”, mai ales în Parlament şi a apreciat că atacul asupra lui Florin Roman ”arată măsura unei lipse de caracter şi conduită morală din partea deputatului Dan Vîlceanu”.
Vîlceanu a fost exclus din grupul PNL anul trecut, după ce a semnat sesizarea formulată de Forţa Dreptei şi USR la Curtea Constituţională pe proiectul de lege privind măsurile fiscale, pentru care Guvernul îşi asumase răspunderea în Parlament.
Vîlceanu recunoaște că a avut un conflict cu Roman, dar că nu s-ar fi ajuns la loviri: „Nu a fost o bătaie, doar l-am luat după umeri și l-am condus afară din sala de plen după ce am avut un schimb de replici. Totul a început cu provocarea lui, a început să îmi spună cuvinte grele când eu eram în bancă în sala de plen alături de un coleg. I-am răspuns și eu, situația s-a tensionat și l-am scos afară. Dar nu ne-am bătut”, a declarat Dan Vîlceanu.
Deputatul PNL Florian Emil Dumitru a povestit marţi, momentul altercaţiei din plenul Camerei Deputaţilor, în care Dan Vîlceanu l-a bătut pe Florin Roman, al afirmând că a ieşit la câteva zeci de secunde după momentul agresiunii când l-a găsit pe Florin Roman plin de sânge în dreptul nasului şi pe Vîlceanu destul de agitat. El a mai spus că i-a spus textual lui Dan Vîlceanu dacă e zdravăn la cap.
”Recunosc că şi eu sunt şocat de ce am reuşit să surprind, nu am întâlnit în activitatea mea de parlamentar, la primul mandat, astfel de comportamente. Practic, după o discuţie verbală care s-a petrecut în banca în care eu stau în mod regulat în plenul Parlamentului, în care şi-au schimbat replici cei doi, au ieşit către ieşirea de la sala de plen. Binenţeles că nu i-am urmat imediat, am ieşit la câteva zeci de secunde, când l-am găsit pe colegul Florin Roman plin de sânge în dreptul nasului şi pe domnul Vîlceanu destul de agitat”, a spus deputatul PNL.
El a arătat că a încercat să îl roage pe Dan Vîlceanu să se liniştească. Întrebat dacă Dan Vîlceanu îl muşcă de nas pe Florin Roman, deputatul Florian Dumitru spune: ”Eu am ieşit când domnul Roman se ridica cumva de jos, cu mâna la nas, plin de sânge în dreptul nasului. Nu am văzut altercaţia în sine şi conflictul în sine”, a mai afirmat liberalul.
Despre motivul scandalului, Florian Dumitru a precizat că discuţia va trebui relatată organelor de anchetă şi nu vrea să lase loc speculaţiilor.
”În momentul în care voi fi întrebat voi relata cu lux de amănunte ce s-a întâmplat acolo, cert este că la un moment dat, domnul Vîlceanu, folosind nişte cuvinte injurioase s-a ridicat din banca în care stătea alături de mine şi practic l-a luat cumva pe sus pe colegul meu Florin Roman şi au ieşit afară, adresându-i tot felul de cuvinte nepotrivite”, a povestit Dumitru
Întrebat ce i-a spus lui Dan Vîlceanu după agresiune, deputatul Florian Dumitru a răspuns: ”I-am spus textual dacă e zdravăn la cap. Asta i-am spus, dacă e zdravăn la cap un astfel de comportament”.
Cine sunt deputații scandalagii din Parlament. Dan Vîlceanu a fost „mâna dreaptă” a lui Florin Cîțu, iar Florin Roman, ministru pentru 20 de zile.
Dan Vîlceanu și Florin Roman, doi deputați ”liberali” cu mandate de miniștri, au avut o altercație în Parlament, care s-a lăsat cu sânge și injurii. Vîlceanu a fost unul dintre cei mai puternici oameni din PNL în perioada în care Florin Cîțu a fost premier sau șef de partid. Roman este unul dintre oamenii cu cele mai bune legătăuri cu aleșii locali și coordonator al campaniei pentru locale.
Cei doi ”liberali” care au intrat în conflict sunt persoane bine cunoscute în partid, dar și în spațiul public. Dan Vîlceanu, cel care l-a agresat pe Roman, după cum arată imaginele surprinse de camerele de vedere din Parlament, este în prezent în dizgrație în partid, după ce a refuzat să voteze Guvernul Ciolacu și s-a poziționat împotriva unor măsurile ale PNL-ului condus de Nicolae Ciucă.
În Guvernul Cîțu, Dan Vîlceanu a fost ministru al finanțelor în perioada august 2021 și noiembrie 2021. Apoi, în Cabinetul Ciucă a fost ministru al investițiilor și proiectelor europene, până în aprilie 2022, când în urma disputelor între Cîțu și prim-vicepreședinții PNL, Vîlceanu a demisionat. Tot atunci a renunțat la funcția de secretar general, pe care o deținea începând cu septembrie 2021.
Fost șef al PNL Gorj, Vîlceanu și Cîțu ajunseseră în vara anului 2021 să impună în funcții-cheie din stat numeroși oameni. Unul dintre aceștia a fost Tiberiu Horațiu Gorun, secretar general al Guvernului în perioada în care Florin Cîțu era premier.
Florin Roman a ajuns prima dată în 2016 în Parlamentul României, când a fost ales ca deputat. Roman a făcut parte atât din conducerea PNL în mandatul Orban, dar și în mandatul Cîțu. Aproape tot timpul Roman a fost unul din marii susținători ai aleșilor locali, fie că a fost vorba de salarii mărite, investiții sau indemnizațiile pentru limită de vârstă, cunoscute sub denumirea de pensii speciale.
Mereu văzut ca un potențial ministru al dezvoltării, Roman a ratat funcția în Guvernul Orban din cauza opoziției UDMR la acea vreme, potrivit surselor Libertatea. Ministru a ajuns, dar doar în Cabinetul Ciucă, unde a condus Cercetarea și Digitalizarea. A depus jurământul pe 25 noiembrie, dar pe 15 decembrie își dă deja demisia, în urma unui scandal privind studiile sale.
Problemele erau leggate de faptul că și-ar fi plagiat o parte din lucrarea de masterat, dar și că ar fi susținut a urmat cursurile unei facultăți ce ținea de Universitatea Babaeș Bolyai, deși acolo doar și-a susținut licența,. Precizările privind studiile erau făcute chiar de rectorul UBB, Daniel David, pentru Libertatea.
Dată fiind relația sa cu primarii, șefii de CJ și consilierii, Roman a fost ales de conducerea PNL pentru a fi coordonatorul partidului pentru alegerile locale. În campanie a fost unul dintre cei mai duri liberali în mesajele față de PSD și l-a luat la țintă și pe Marcel Ciolacu.
Florin Roman a fost protagonistul unui moment inedit în 2017. Pentru că Puterea, la acea vreme PSD și ALDE, nu dorea să aloce bani pentru Monumentul Unirii de la Alba Iulia, a intrat în greva foamei în Parlament. Însă greva foamei a durat doar trei ore, fiind suspendată de liberal după ce Liviu Dragnea a promis că vor fi alocate resurse pentru Monumentul Unirii.
Florin Roman a mai fost luat pe sus în Parlament în septembrie 2021, când USR și AUR la acea vreme forțau citirea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, înainte de Congresul PNL.