Guvernul vine cu „oferta finală” pentru profesori: carduri cu 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Sindicatele anunţă continuarea grevei.
Guvernul României a anunțat „oferta finală” pentru profesori ca să încheie greva. Liderii sindicatelor din educaţie au anunţat, miercuri seară, după negocierile cu reprezentanţii Guvernului, că greva generală va continua şi joi.
Mii de profesori s-au strâns în fața Guvernului pentru a protesta. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a lansat aceeași ofertă pentru cadrele didactice: prime în valoare de 2.500 de lei.
E a patra zi de grevă generală, iar astăzi profesorii au ieșit în stradă. Aproape 15.000 de angajaţi din Învăţământ vor participa azi la un miting de amploare în Piaţa Victoriei.
Patru miniştri s-au întâlnit cu reprezentanţii dascălilor pentru a găsi o soluţie la criza fără precedent din Educaţie.
Premierul Nicolae Ciucă nu a participat la întâlnire, însă a venit cu o oferă pentru sindicalişti: profesorii nu vor primi salarii mai mari, dar le-au fost promise carduri de 2.500 de lei, banii urmând a fi distribuiţi în două tranşe, în lunile iunie şi octombrie.
Sindicaliștii din Educație au anunțat miercuri seara, la finalul negocierilor cu Guvernul, că oferta făcută de Executiv va ajunge în cursul nopții la toți sindicaliștii din țară, care vor spune dacă o acceptă sau nu.
Astăzi, în timp ce mii de profesori s-au strâns deja în Piața Victoriei pentru a protesta, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a dat declarații, făcând aceeași ofertă cadrelor didactice: prime în valoare de 2.500 de lei.
”Guvernul României dorește să crească salariile profesorilor. Mai mult decât atât, dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul dorește să le ia în acest sens este faptul că, așa cum s-a anunțat public, până la data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care Educația se regăsește prioritară și care va sta la baza discuțiilor cu toți cei interesați, inclusiv cu liderii sindicatelor din educație, astfel încât, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară în toamnă, această lege a salarizării, care să regăsească inclusiv creșterile salariale așteptate și solicitate în Educație, să poată să devină realitate.
Între timp, până la momentul 15 iulie, când această nouă lege a salarizării va regăsi noua grilă a Educației, repusă acolo unde și liderii sindicali solicită, acolo unde și profesorii așteaptă și acolo unde și societatea așteaptă, adică în partea superioară, ca prioritate.
Pe acest card vor fi încărcate, repet, următoarele sume: 1.000 lei pentru personalul didactic și personalul didactic auxiliar, în luna iunie, urmând ca în luna octombrie a acestui an, pe același card să fie încărcată suma de 1.500 lei, din care 500 lei reprezintă suma forfetară, iar diferența de 1.000 lei sunt bani pentru susținerea activității didactice, activităților curente de lucru ale personalului din sistemul de învățământ.
În ceea ce privește personalul nedidactic, de asemenea, în lunile iunie și octombrie vor fi încărcate pe același tip de carduri sumele de 500 lei și alți 500 lei în luna octombrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Greva profesorilor continuă pe termen nelimitat! Oferta Guvernului a fost respinsă | Peste 10.000 de cadre didactice în Piața Victoriei.
Peste 10 mii de profesori se află la geamul premierului, în fața Guvernului, după ce au decis să nu renunțe la greva generală. Oamenii spun că oferta guvernului nu poate fi acceptată și că vor continua protestul până când lipsurile din sistem vor fi rezolvate.
Greva din Educație continuă, după ce profesorii au respins oferta Guvernului care prevederea acordarea unor carduri de 2.500 de lei, în două tranșe. „Este o ofertă jignitoare”, susțin sindicaliștii.
”Guvernul trebuie să răspundă în fața părinților și elevilor pentru ce urmează”, a declarat joi un lider sindical, la protestul sindicaliștilor din învățământ din Piața Victoriei.
Sindicaliștii spun că oferta Guvernului a fost respinsă și că aceasta este considerată ”jignitoare” de profesori.
”Colegii au transmis foarte ferm că atâta timp cât nu va exista o soluție corectă și decentă nu vor renunța la această formă de protest. În acest moment, pe baza actualelor propuneri venite din partea executivului, greva continuă”, a spus un alt lider sindical.
Este a patra zi de grevă în sistemul de învățământ. Aproape 15 mii de angajați din sistemul de învățământ și-au anunțat astăzi prezența la protestul din Piața Victoriei.
La ședința sindicatelor au participat ministrul Educației, Ligia Deca, Ministrul Muncii, Marius Budăi, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, dar și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.
„Sperăm ca în urma întâlnirii, pe baza dialogului onest și echitabil, pe baza măsurilor reale pe care le propunem, să avem o înțelegere și să avem încredere unii în alții că acest demers se va încheia cât mai curând„, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern.
Revendicările sindicaliștilor:
Revendicarea principală a sindicaliștilor este majorarea salariilor pentru profesori și personalul auxiliar cu aproximativ 60%. De la 2.700 de lei la măcar 4.000 de lei pentru un dascăl începător, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.
Cadrele didactice mai cer indexarea salariilor cu rata inflației, acordarea salariului mediu brut pe economie pentru profesorii debutanți, decontarea navetei, plata orelor suplimentare, acordarea de sporuri pentru condițiile de muncă și investiții în infrastructura școlară.
În ultimii ani elevii au pierdut multă materie și din cauza măsurilor luate în pandemie. Iar greva de acum nu face decât sa agraveze situația.
Așa se și explică performanta scăzută a sistemului de educație din România. Rezultatele ultimelor simulări, atât la BAC cât și la Evaluarea Națională, sunt mai mult decât îngrijorătoare. De exemplu, după opt ani de școală, aproape 25% dintre elevi nu au luat notă de trecere nici măcar la limba română, iar la matematică, puțin peste 40% au reușit să obțină nota cinci.
Ultima grevă generală în învățământ a avut loc în 2005. A durat trei săptămâni, timp în care profesorii nu au intrat la ore.
Argumentele sindicaliștilor:
1) Legea nr. 367/2022 are caracter special în raport cu Codul muncii, astfel încât pe durata grevei operează suspendarea de drept a contractului individual de muncă, în conformitate cu dispozițiile art. 160 alin. (1) din legea nr. 367/2022, coroborate cu cele ale art. 50 lit. i) din Legea nr. 53/2003 – greva fiind unul dintre cazurile „expres prevăzute de lege”, despre care face vorbire inclusiv textul citat de minister.
2) Fiind o suspendare de drept (deci, prin efectul legii), NU se emit decizii de suspendare a contractelor individuale de muncă.
3) Obligația înregistrării în REVISAL a suspendării contractului individual de muncă revine, într-adevăr, angajatorului, dar, în absența unei dispoziții legale exprese referitoare la momentul în care se înregistrează în REVISAL suspendarea contractului individual de muncă pe durata grevei și având în vedere dispozițiile art. 4 alin. (1) lit. e) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaților, suspendarea de drept pe durata grevei poate fi operată astăzi pentru ziua următoare.
Însă, angajatorul trebuie să analizeze cum ar putea să procedeze la o asemenea înregistrare, în condițiile în care nu se știe cu exactitate dacă salariații care astăzi se află în grevă, se vor afla și mâine, cu atât mai mult cu cât, salariații pot renunța, în scris, la grevă (potrivit art. 153 din Legea nr. 367/2022) sau pot să intre în grevă (potrivit art. 156 din același act normativ).
În fapt, este practic imposibil să se opereze corect în REVISAL suspendarea contractului individual de muncă pe durata grevei, deoarece este aproape imposibil de determinat cât timp un salariat va participa la grevă.
Totodată, dacă persoana abilitată să opereze în REVISAL este în grevă, nu are cine să facă înregistrările.
4) În situația în care s-a procedat la înregistrarea în REVISAL a suspendării contractului individual de muncă, începând cu ziua următoare, iar ulterior salariatul a notificat în scris renunțarea la grevă începând cu ziua următoare sau doar pentru ziua următoare, atunci va trebui procedat la corectarea erorii din REVISAL, potrivit art. 4 alin. (6) din H.G. nr. 905/2017.
Liderii sindicatelor din educaţie au anunţat, miercuri seară, după negocierile cu reprezentanţii Guvernului, că greva generală va continua şi joi, când ”va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv” cu privire la oferta făcută. Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a afirmat că, din mesajele primite până în prezent, oferta va fi respinsă, însă trebuie consultaţi toţi colegii. ”Vreau să fie un mesaj foarte clar, nu s-a luat aici vreo decizie privind încetarea vreunei acţiuni de protest, decizia revine strict membrilor de sindicat din toate unităţile de învăţământ şi ne-membrilor de sindicat. Aceasta este o acţiune de protest mai presus decât o creştere salarială. Vorbim de statutul celor care lucrează în sistem, numai colegii noştri se pot pronunţa”, a declarat preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor.
Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, anunţă că Guvernul va găsi bani pentru profesori, dar nu atât cât îşi doresc aceştia. În plus, acesta arată cu degetul spre Ligia Deca, ministrul Educaţiei, despre care spune că trebuia să insiste pentru un buget mai mare alocat educaţiei.
„Întotdeauna se termină banii când este vorba de profesori. Dar nu se poate să fie atât de mare diferența între salariul unui procuror, de exemplu – care are de patru ori salariul mai mare decât un profesor – și salariul oamenilor care formează până la urmă societatea și care construiesc viitorul României. Va trebui să reprioritizăm ceea ce avem în acest moment. Or, noi am avut creștere economică, am spus tot timpul că avem creștere economică. Ce să înțeleagă profesorul tânăr de care are 2000 și ceva de lei, mai puțin decât un șofer de la un minister, când i se spune mereu că avem creștere economică? Suntem tigrul Europei și pentru ei nu se găsesc bani.
Este o criză reală, nu este o criză inventată de sindicate și pe care trebuie s-o rezolvăm. Din păcate, trebuie s-o rezolvăm în acest moment de tranziție de la un guvern la altul. Și asta oarecum încurcă lucrurile, pentru că amestecă o problemă socială gravă, importantă, pentru că este o criză reală, nu este o criză inventată de sindicate. Asta am văzut, ce se întâmplă și cu educația, din perspectiva disciplinării copiilor, din perspectiva oamenilor care lucrează managementul educațional. Deci este o criză reală„, a declarat Vasile Dîncu.
Se vor găsi bani, dar nu suficienţi. Ligia Deca, criticată pentru că nu a insistat pentru bani mai mulţi.
„Sunt greșelile noastre, ale tuturor. Noi n-am avut Ministerul Educației, dar așa cum președintele Iohannis a zis că a avut Ministerul Muncii, a zis că este problema Ministerului Muncii, nu este problema Ministerului Muncii. A fost un ministru care și-a dat demisia pentru că nu a primit bani [referire la Mircea Miclea, singurul ministru al Educației din istoria României care și-a dat demisia după ce Guvernul nu i-a acordat bugetul promis la preluarea mandatului, buget necesar majorării salariilor profesorilor și aplicării unei grile de plată în funcție de performanță).
Ministrul educației trebuia să insiste pentru asta. Îmi pare rău că dna. Deca a acceptat cel mai mic buget din istoria României post-revoluționare, cel mai mic procent din PIB pentru Ministerul Educației.
La începutul anului, cred că dânsa ar fi trebuit să conexeze ceea ce știa destul de bine, proiectul România educată pe care l-a coordonat o bună perioadă, să conecteze aceste obiective majore din România educată cu salarizarea, pentru că sunt conectabile 90% din ele.
Trebuie să găsim bani să ne reprioritizăm în bugetul de stat salariile profesorilor. Poate sigur că nu la nivelul cel mai mare de expectație, dar cu siguranță se vor găsi bani, dar nu va fi în niciun caz neapărat o bilă albă, pentru că nu se va putea ajunge la un nivel satisfăcător de salarizare pentru profesorul chiar după această criză, chiar după negocieri, după părerea mea, sunt foarte multe lucruri de făcut aici. E un început care nu este neapărat favorabil lui Marcel Ciolacu, chiar dacă până la urmă se rezolvă această criză. Este până la urmă, o bilă neagră și pentru unii, și pentru alții. Este o bilă neagră pentru coaliție„, a mai spus Vasile Dîncu.