Acasă Eveniment Alertă în Costinești, o mină marină a explodat în zona digului, în apropierea unui hotel: „S-a zguduit pământul”, MAPN se bâlbâie și o arde reticient

Alertă în Costinești, o mină marină a explodat în zona digului, în apropierea unui hotel: „S-a zguduit pământul”, MAPN se bâlbâie și o arde reticient

0
0
367

Deși Forțele Navale nu au confirmat faptul că explozia a fost provocată de o mină marină, alerta a fost dată luni dimineață, 14 august, în stațiunea Costinești. O mină marină a explodat în zona digului.

A fost închisă zona din Costinești, acolo unde a explodat o mină marină. Un tânăr care se afla la zeci de metri de locul exploziei a avut nevoie de îngrijiri medicale, spun salvamarii. Deflagrația s-a produs în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești.

O explozie a avut loc în mare, luni dimineață, în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești, transmite ISU Dobrogea. Conform sursei citate, este posibil să fie vorba de o mină marină.

Autorităţile din Constanţa intervin, luni, după o explozie produsă în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti. Forţele Navale Române cercetează zona, după ce s-a semnalat faptul că o a doua mină marină ar pluti în zonă.

Un apel dat la 112 a anunțat că o a doua mină marină a fost reperată de un turist în apropierea staţiunii Mangalia. Autorităţile navale român fac acum cercetări pentru a vedea dacă informația primită se confirmă.

Ulterior acestei informații și după ce un puitor de mine şi un elicopter au verificat zona litoralului, de la Constanţa şi până la Mangalia, Forţele Navale au transmis că nu se confirmă cele relatate în apelul la 112. Mina zărită la Mangalia era, de fapt, ”un buștean mai mare”.

Obiectul care a fost raportat la serviciul 112 că plutește în zona digului de intrare din Mangalia nu este mină marină, este un buștean mai mare”, au anunțat Forțele Navale.

Cu privire la explozia semnalată în această dimineață în zona digului din zona Costinești, Garda de Coastă verifică situația la fața locului. Vă rugăm să va adresați către ei pentru detalii.

În ceea ce privește cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, vă informăm că Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat în vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată.

Vom reveni cu detalii prin Biroul de presă al Forțelor Navale, in funcție de evoluția situației”, precizează Garda de Coastă.

Din câte se pare, explozia s-a produs în momentul în care mina marină s-a lovit de digul din fața Hotelului Forum.

Din fericire, în acel loc nu erau turiști la momentul producerii exploziei. Până în acest moment, autoritățile nu au raportat victime și nici pagube materiale.

Cazat la un hotel din apropiere, un turist martor la explozie a declarat că: ”încă sunt oameni în apă, la o distanță de numai 50 de metri de locul incidentul.”

Mă aflam pe terasa hotelului. Am văzut fum, am văzut ceva care a explodat. În prezent sunt polițiști care se uită prin zonă. Încă sunt turiști în apă, undeva la 250-300 de metri unde începe plaja. La locul exploziei este o mașină de pompieri și o mașină de poliție. Repet, am auzit o explozie puternică și un fum negru s-a ridicat”, a povestit Ion Popa, unul dintre turiștii cazați în Costinești.

Alerta pe litoralul românesc s-a dat luni dimineața după ce o mină marină a explodat în zona digului din Costinești.

Potrivit ISU Constanța, a avut loc o explozie în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești. Într-un comunicat de presă emis în urmă cu puțin timp, ISU Constanța susține că explozia din zona digului amplasat în faţa Hotelului Forum ar putea fi cauzată de o mină marină.

La fața locului intervin pompierii stației Tuzla cu 1 ASAS, SMURD B2 și RHIB Eforie.

Mina marină reprezintă un dispozitiv exploziv plasat în apă care are drept scop să distrugă/avarieze nave de suprafață. De la startul conflictului ruso-ucrainean, Marea Neagră a ajuns să fie împânzită de numeroase astfel de mine marine.

Vara aceasta, mai multe mine marine au fost observate de navele care au patrulat în Marea Neagră.

În luna mai, o astfel de mină a fost zărită de o navă comercială și identificată de polițiștii de frontieră pe Marea Neagră la numai 7 mile marine est de Sulina.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în urma unei informații venite de la o navă comercială, au descoperit pe Marea Neagră, la 7 mile marine est de localitatea Sulina, o mină marină, care s-a retras în apele teritoriale ale Ucrainei.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu, vor merge la Constanța. Cei doi sunt așteptați să participe marți, 15 august, la manifestările dedicate Zilei Marinei Române, care vor avea loc, de la ora 10:00, în fața Comandamentului Flotei, din Constanța.

Ceremonia de la Constanța va începe cu ridicarea pavilionului, a geacului și a marelui pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Național al României și cu executarea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești. După alocuțiunile persoanelor oficiale și serviciul religios vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari care își dorm somnul de veci în adâncurile apelor.

Zeul Neptun își va face apariția din largul mării, printr-o poartă de apă asigurată de remorcherele multifuncționale ”Vânjosul”, ”Vârtosul” și ”Voinicul”, pentru a da startul demonstrațiilor, concomitent cu salutul de deschidere a exercițiului executat de elicoptere și ambarcațiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-școală „Mircea”, ambasadorul onorific al României pe mările și oceanele lumii, avându-i pe vergi pe cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pentru a saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri parașutiști.

Cu privire la explozia semnalată în această dimineață, în zona digului din zona Costinești, Garda de Coastă verifică situația la fața locului. În ceea ce privește cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, vă informăm că Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată”, a transmis biroul de presă al Forțelor Navale.

Trimiterea de scafandri pentru distrugerea minelor marine reprezintă ultima soluție – și cea mai riscantă – pe care forțele navale ale unui stat o pot lua pentru neutralizarea unor astfel de arme. De la începutul războiului din Ucraina, scafandrii români au distrus deja cinci mine în zona de responsabilitate a Forțelor Navele Române. Aceeași metodă a fost folosită și luni, după o explozie produsă la digul de la Costinești, provocată cel mai probabil de o astfel de mină: o echipă de scafandri a fost trimisă în zonă, cu o navă a Gărzii de Coastă, pentru a verifica dacă în apă mai există și alte mine. Practic, Forțele Navale apelează la scafandri deoarece nu dispun de nave moderne specializate în vânarea și distrugerea minelor marine, după cum a precizat pentru digi24.ro, Sandu-Valentin Mateiu, comandor în rezervă al marinei române.

Echipa de scafandri e ultima modalitate de deminare, pentru că riști viața omului. Noi o folosim pe aceasta pentru că alte mijloace sunt dificile”, a explicat Sandu Valentin

Ce alte mijloace mai există pentru distrugerea unei mine?

O variantă o reprezintă trimiterea unui dragor, navă specializată în îndepărtatea sau distrugerea minelor.

Dragorul are un mare dezavantaj: el tractează o dragă (plasă). Există riscul să se lovească de mine”, a spus comandorul în rezervă al Marinei Române.

Un astfel de incident s-a întâmplat chiar anul trecut, când un dragor maritim al Forțelor Navale Române a fost avariat chiar de către mina pe care trebuia să o neutralizeze.

O altă variantă e vânătorul de mine”, a precizat Sandu-Valentin Mateiu. ”Aceasta e o navă modernă care exact asta face: vânează mine. Are nu sonar foarte puternic, care permite detectarea, localizarea și identificare minei. Apoi se trimite un ROV – Remote Operating Vehicle – ori o dronă maritimă care, cu propriii senzori, identifică și clasifică mina. Apoi vii cu un pachet de trotil, îl plasezi cu ROV-ul lângă mină și o detonezi”.

În urmă cu exact un an, scafandrii militari au distrus ”manual” o astfel de mină marină care plutea în derivă în largul coastei de la Eforie.

Scafandrii militari au constatat cu acea ocazie că era vorba despre o mină marină de tip YAM, care reprezenta un pericol pentru navigația în siguranță, în apele teritoriale românești. ”Au transportat mina într-un raion de siguranță și au distrus-o prin explozie”, a precizat Ministerul Apărării Naționale.

În prezent, flota României nu dispune de vânătoare de mine, nave foarte scumpe.

Mai există metode de deminare în care folosești un elicopter care tractează o dragă, o metodă folosită de americani”, a adăugat comandorul în rezervă al marinei militare române.

O soluție pentru flota militară a României ar fi donarea din partea SUA a unor nave LCS, din seria Independent și Freedom. Aceste nave dispun la bord de module interșanjabile și pot dispune astfel inclusiv de un modul specializat pentru deminări.

Dacă ar exista o donație de la americani, le-am putea lua de la gura strâmtorilor, le-am pune pavilion românesc și problema s-a rezolvat, că suntem țară riverană și nu suntem implicați în conflict. Le-ar ușura foarte mult munca marinarilor noștri”, a spus Sandu-Valentin Mateiu.

Conform Convenţiei de la Montreux din 1936, Turcia deţine controlul asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, care fac legătura între Marea Mediterană şi Marea Neagră şi poate limita traversarea vaselor de război în timp de conflict sau dacă este ameninţată.

Minele marine au apărut în Marea Neagră după începutul războiului ruso-ucrainean. Ambele părți au folosit câmpurile de mine pentru a interzice. E o vorbă: o mină este un dispozitiv tehnic, un câmp de mine este o armă mortală. Au folosit câmpurile de mine atât pentru a apăra, în scopuri defensive, dar și pentru a bloca traficul inamicului”, a explicat Sandu-Valentin Mateiu.

Minele de astăzi, parcă prea au apărut dintr-o dată. Mina e cel mai bun element pentru războiul hibrid. O lansezi și nu-ți asumi nimic – sunt mine sovietice. Mina e pericolul cel mai mare pentru traficul comercial. Un armator nu mai riscă să-și trimită nava într-o zonă în care au apărut mine. De aceea, nu exclud posibilitatea ca aceste mine să fi fost lansate de către un purtător – submarin sau navă rusească – în proximitatea noastră. Această ipoteză nu poate fi exclusă”.

Încarcă mai mult
Load More In Eveniment
Comments are closed.

Vezi Și

Ciolacu, iritat când este întrebat cine a plătit zborul cu jet privat la Monaco: “Nu ați vrea să terminați cu această minciună, am vrut să avem și noi o aroganță”

Facebook 116 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ciolacu, iritat când este întrebat…