Acasă Economie Rusia livrează în continuare gaze spre Europa, în ciuda controverselor privind plata în ruble. Ce face România?

Rusia livrează în continuare gaze spre Europa, în ciuda controverselor privind plata în ruble. Ce face România?

0
0
551

Ministrul ”liberal” al Energiei, Virgil Popescu, anunţ despre gazul rusesc, după controversa privind plata în ruble. Rusia livrează în continuare gaze spre Europa, în ciuda controverselor privind plata în ruble, după anunțul făcut de Vladimir Putin.

România nu va fi afectată de hotărârea Gazprom de a sista exporturile de gaze către Europa. Anunțul a fost făcut vineri, de către ministrul Energiei, Virgil Popescu.

România nu este afectată de această decizie, de acest decret al preşedintelui Putin.

România nu are un contract direct cu Gazprom, contractele de import de gaze sunt făcute de entităţi private din România cu entităţi private din Uniunea Europeană, sau chiar subsidiare româneşti ale acestor entităţi private, contractele fiind atât în lei, cât şi în euro şi dolari. Deci nu putem vorbi despre o schimbare a politicii comerciale în importul gazelor româneşti.

În schimb, la nivel european, am avut o întâlnire azi, şi România susţine în totalitate o poziţie comună şi solidară a tuturor statelor europene, chiar dacă noi suntem mai puţin dependenţi de gazul rusesc faţă de alte state.

Împreună cu colegi, alte state membre, vom face o analiză juridică la nivelul acestui decret, să vedem punctele slabe şi poziţia comună care trebuie luată de Uniunea Europeană„, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Adrian Negrescu, analist financiar, a comentat declarația ministrului Energiei, Virgil Popescu, privind modurile în care România va fi afectată de hotărârea Gazprom de a sista exporturile de gaze către Europa. Iată ce le-a scăpat din vedere autorităţilor române.

Potrivit ministrului Energiei, „România nu este afectată de această decizie, de acest decret al preşedintelui Putin.

România nu are un contract direct cu Gazprom, contractele de import de gaze sunt făcute de entităţi private din România cu entităţi private din Uniunea Europeană, sau chiar subsidiare românești ale acestor entităţi private, contractele fiind atât în lei, cât şi în euro şi dolari.

Deci nu putem vorbi despre o schimbare a politicii comerciale în importul gazelor românești„, a mai spus ministrul Energiei.

Adrian Negrescu, analist financiar, a comentat declarația ministrului Energiei şi a precizat următoarele:

Nu e chiar foarte clar ceea ce ne spune domnul Popescu, pentru că el ne spune că nu crede dânsul că nu vom fi afectaţi.

Eu cred că lucrurile vor sta altfel.

Vă spun acest lucru pentru că firmele celor două offshore-uri prin care importăm gazele din Rusia depind de Gazprom.

Iar dacă Gazprom va decide că nu va mai livra gaze în România acele offshore-uri cu siguranța se vor racorda politicii de la Moscova.

Pe de altă parte, ce spune domnul Popescu şi are dreptate este faptul că nu vom fi afectaţi la fel de mult ca alte ţări.

Dar şi noi va trebui să intrăm în procesul ăsta de raționalizare a consumului de gaze.

Avem marele noroc şi ghinion că, consumatorii noștri mari industriali sunt închiși acum din cauza prețului mare la gaze şi din această perspectivă s-ar putea să nu ne afecteze foarte mult.

Întradevăr Europa va intra într-o perioadă extrem de dificilă cu o raționalizare cumplită a gazelor cu efecte concrete din punct de vedere economic si, din păcate, un val de recesiune care ne va afecta şi pe noi în cele din urmă„, a explicat Adrian Negrescu, analist financiar.

Încarcă mai mult
Load More In Economie
Comments are closed.

Vezi Și

CCE a finalizat un parc fotovoltaic de 40 MW lângă Arad, investiție de peste 35 de milioane de euro, ministrul Burduja: ”Facturile românilor vor scădea”

Facebook 5 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Compania CCE a finalizat un parc fot…