Acasă Economie Românii plătesc facturi uriașe cu peste 40% din curentul electric consumat astăzi, asigurat din sursele eoliene locale

Românii plătesc facturi uriașe cu peste 40% din curentul electric consumat astăzi, asigurat din sursele eoliene locale

0
0
244

Peste 40% din curentul electric consumat, astăzi, în România, asigurat din sursele eoliene. Consumul de energie electrică al ţării a fost asigurat, în mare parte, din surse eoliene.

Vântul puternic de duminică are şi beneficii. Consumul de energie electrică al ţării a fost asigurat, în mare parte, din surse eoliene.

Potrivit unui anunţ postat pe pagina de Facebook a Sistemului Energetic Naţional, peste 40% din producţia de energie a fost produsă eolian, 20% nuclear şi 13% hidro, scrie Rador.

România se situează pe locul 10 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte producţia de energie eoliană, au declarat într-o conferinţă de presă reprezentanţii Asociaţiei Patronale Surse Noi de Energie – SunE.

În acest moment, în UE sunt instalate turbine eoliene cu o capacitate totală de 106.000 MW. Cea mai mare producţie este în Germania, unde sunt peste 30.000 de MW şi în Spania, cu peste 20.000 de MW. Urmează Marea Britanie, Italia şi Franţa. România este pe locul 10, suntem între ţările cu un număr semnificativ de centrale eoliene„, a declarat Dan Teodoreanu, vicepreşedintele asociaţiei.

De asemenea, el a mai spus că, potrivit ultimelor date transmise de Transelectrica, aferente zilei de 24 septembrie 2013, în România sunt instalate capacităţi eoliene de 2.394 MW, microhidrocentrale de 459 de MW, panouri fotovoltaice cu o putere de 508 MW, instalaţii de producere a energie pe bază de biomasă de 42,7 MW şi pe bază de biogaz de 0,5 MW.

În ceea ce priveşte energia fotovoltaică, în lume există cumulat panouri de 100.000 de MW, din care 70.000 în UE, adică de 10 ori mai mult decât consumul anual al României, care este de circa 6.000-7.000 de MW. Cel mai mare producător de energie fotovoltaică este Germania, cu 32.000 de MW, urmat de Italia cu 16.000 de MW şi de China, cu 8.000 de MW. China va merge spre locul întâi în următorii ani„, a mai completat Teodoreanu.

Potrivit acestuia, 7 din cei mai mari 10 producători de panouri fotovoltaice din lume sunt din China.

De la 1 iulie 2013, Guvernul a decis să amâne, până în 2017-2018, acordarea unui număr de certificate verzi pentru energia eoliană, solară şi microhidrocentrale.

Un alt proiect iniţiat de Ministerul Economiei şi lansat în dezbatere publică prevede că producătorii de energie regenerabilă care vor fi acreditaţi după intrarea în vigoare a actului normativ vor primi şi mai puţine certificate verzi.

Documentul proiectul prevede reducerea cu 0,7 certificate verzi pe MWh pentru microhidrocentrale, care vor primi, în continuare, doar 2,3 certificate pentru centralele noi sau două certificate pentru cele retehnologizate.

În cazul parcurilor eoliene, numărul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate până în 2017 şi 0,25 certificate începând cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi până în 2017 şi de 0,75 certificate, din anul 2018.

Reducerea este şi mai mare în ceea ce priveşte energia fotovoltaică. Numărul certificatelor se reduce cu trei, astfel că producătorii vor primi doar trei certificate verzi.

Și cu toate astea, românii plătesc cel mai scump curent din Europa. Ce mai caută actualul ministru al Energiei, infamul Virgil Popescu, pe portofoliu? Poate ne lămurește premierul și ”șeful statului”.

Încarcă mai mult
Load More In Economie
Comments are closed.

Vezi Și

CCE a finalizat un parc fotovoltaic de 40 MW lângă Arad, investiție de peste 35 de milioane de euro, ministrul Burduja: ”Facturile românilor vor scădea”

Facebook 5 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Compania CCE a finalizat un parc fot…