Raportul Băncii Mondiale, despre deținerea și utilizarea cardurilor în România, ne dojenește și ne bate obrazul: ”Românii folosesc prea mult cash și au cunoștințe financiare slabe”.
Românii par că nu prea vor să se alinieze resetării fiscale, cel puțin așa suntem dojeniți de la cea mai ”înaltă” tribună bancară: ”Românii nu prea știu și nu prea vor să știe”. Asta scrie, cu alte cuvinte, în raportul Băncii Mondiale.
”România are niveluri scăzute de incluziune financiară, inclusiv în ceea ce privește proprietatea și utilizarea conturilor, accesul la finanțare și utilizarea plăților digitale.
69,8 la sută dintre adulți dețin un cont de tranzacție, sub media regională și de grup de venituri. Accesul la serviciile financiare este concentrat în regiunea București, cu decalaje majore în rândul consumatorilor din mediul rural, cu venituri mai mici și mai puțin educați.
În timp ce deținerea și utilizarea cardurilor au fost scăzute încă din trecut, plățile digitale au crescut semnificativ în ultimii ani: conform Global Findex 2021, peste 63% dintre adulți au raportat că au efectuat sau au primit o plată digitală în anul precedent” arată Banca Mondială, care mai menționează despre români că au ”cunoștințe financiare slabe, neîncredere în sectorul financiar, confort cu utilizarea numerarului”, menționând și o altă cauză, cea a ”infrastructurii limitate de plăți rurale, ca puncte de acces fizic în zonele rurale (cum ar fi ATM-urile și sucursalele bancare)”.