Angajații din Finanțe devin speciali. Ministerul dă tonul ”reducerii cheltuielilor bugetare”: Salariile cresc, angajații rămân pe loc și mai înființează și un institut de formare.
Așa reformă bugetară vrem și noi! Șefii rămân șefi, salariile cresc la nivel maxim, posturile rămân stabile și mai este înființat și un institut de formare. Ce mai reducere de cheltuieli!
”Ce vreți să facem din țara asta, să o îndreptăm spre un dezastru, într-un blocaj economic total și să nu ne mai asumăm nicio reformă sau să ne facem treaba pentru care ne plătiți, respectiv să avem discuții cu ministrul Finanțelor, în cadrul coaliției și să luăm decizii?” spunea premierul Marcel Ciolacu, aparent nervos.
Dar se pare că au discutat și au luat decizii la Ministerul Finanțelor pentru angajații din… finanțe. În timp ce altora le vor fi – din ce se aude – eliminate facilitățile fiscale, angajații din Finanțe vor intra într-o bulă de care nimeni nu se va atinge decât cu bani.
Comunicatul de astăzi al Ministerului de Finanțe anunță că ”nu va fi dat nimeni afară și nu vor fi puși să dea concurs”. Declarația aparține însuși ministrului Boloș, cel cu demisia pe masă dacă nu este lăsat să taxeze la sânge privatul. Ministrul care ține cu dinții de deficitul de 4,4% a ”identificat câteva direcții cheie”, dintre care, menționăm, pe scurt, cu traducere:
– Nimeni din Ministerul de Finanțe și din multitudinea de unități subordonate nu va fi dat afară. Dacă sunt șefi afectați de reducerea de cheltuieli, postul lor va fi cităm ”transformat/înființat”.
Instituțiile subordonate, cu finanțare exclusivă de la bugetul de stat:
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF
Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor – ONPCSB
Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate
Autoritatea Vamală Română
Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc
– Salariile vor fi majorate sau, cum frumos zice comunicatul citat, vor fi egalizate la nivelul maxim aflat în plată. Altfel spus, nu doar că vor fi majorate, ci vor fi majorate la maximum.
– În viitoarea lege a salarizării va exista o categorie specială: angajații din finanțe, pentru că munca lor este specifică, complexă și importantă, desigur! A celorlalți nu.
– Ultimul aspect cheie, normal, este că va fi înființat – surpriză! – un institut. Aplauze!
Acesta este modelul demn de urmat dat de Ministerul de Finanțe, un exemplu de aplicare a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare. Mă înclin – sau închin- și rămân așa, pentru că, din ce se anunță, vom munci de ne vom cocoșa ca să plătim mai mult către statul ce-și asigură un loc și mai confortabil, și mai călduț pentru că ei, din finanțe, sunt importanți, specifici și complecși. Să trăiți bine!
Marcel Boloș, după discuțiile cu reprezentanții sindicatelor: ”Toate salariile sunt plătite la timp și nu vor fi disponibilizări”. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor a dat asigurări că angajații din acest sector își primesc salariile și nu vor fi probleme cu plățile, în contextul protestelor din sistem.
Ministrul Marcel Boloș, după discuțiile cu reprezentanții sindicatelor: ”Am trasat concluziile împreună. Toate salariile sunt plătite la timp și nu vor fi disponibilizări”.
Ministrul Marcel Boloș a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții principalelor sindicate din domeniul finanțelor publice. În cadrul discuțiilor, ministrul și-a reafirmat angajamentul de a menține un mediu de lucru optim și condiții mai bune pentru toți angajații.
”A fost o discuție în care am reafirmat angajamentul pe care mi l-am asumat și ieri față de colegii din minister. Nu va fi dat nimeni afară și nu vor fi puși să dea concurs. Am semnat și un proces-verbal în acest sens. Toate plățile au fost făcute, pentru ca oamenii să își primească banii la timp. Recunosc eforturile și dedicarea de care este nevoie zi de zi și sunt hotărât să mă asigur că munca celor responsabili este apreciată corespunzător. Am luat în considerare sugestiile și feedback-ul primit de la reprezentanții sindicatelor și am identificat câteva direcții-cheie pe care le vom urmări în perioada următoare. Cu toate acestea, ei știu mai bine decât orice altă instituție cât de necesară este reforma aparatului central, reducerea de cheltuieli și încadrarea în deficitul bugetar asumat”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
După o dezbatere constructivă, s-a ajuns la următoarele concluzii:
1. Nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu MF și unități subordonate. Pentru funcțiile de conducere afectate de proiectul privind reducerea cheltuielilor se va asigura transformare/înființare în situația în care nu există posturi vacante necesare.
2. Elaborarea proiectului de ordonanță de urgență până la data de 21 august 2023 pentru egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim aflat în plată, luând în calcul sentințele judecătorești. Sindicatele vor înainta Ministerului Finanțelor jurisprudența relevantă până în data de 17 august 2023.
3. Întreprinderea tuturor măsurilor legale necesare pentru cuprinderea în viitoare lege a salarizării familiei ocupaționale distincte „finanțe” datorită specificității, complexității și importanței angajaților din domeniul finanțelor publice.
4. Formarea unui comitet de lucru alcătuit din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai sindicatelor, cu scopul de a elabora și implementa statutul angajatului în finanțe publice.
5. Înființarea, prin reorganizarea structurilor existente din ANAF și aparatul central, a unui Institut Național de Fiscalitate, cu rol în formarea continuă și perfecționarea angajaților din domeniul finanțelor publice.
Ministerul Finanțelor va asigura transparența și comunicarea deschisă cu reprezentanții sindicatelor pe parcursul implementării reformelor și va ține cont de feedback-ul acestora în procesul decizional.
Se vor organiza sesiuni periodice de consultări între Ministerul Finanțelor și reprezentanții sindicatelor pentru a monitoriza progresul implementării măsurilor și pentru a face ajustări dacă este necesar.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a dat asigurări, în contextul protestului spontam de joi al angajaţilor instituţiei, că toţi îşi primesc salariile şi nu vor fi probleme cu plăţile. ”Un lucru cu care le-am spus însă că nu sunt de acord şi pe care îl voi susţine în continuare este ca angajaţii cu venituri foarte mari să primească şi diferite beneficii suplimentare, la care omul de rând nu ajunge nici să spere”, a adăugat liberalul. Boloş s-a întâlnit cu reprezentanţii principalelor sindicate din domeniu.
Protestele angajaților din finațele publice au continuat și vineri în mai multe localități din țară, salariații împotrivindu-se măsurilor de reducere a cheltuielilor anunțate de guvern. Peste 18.000 de salariați au întrerupt lucrul, potrivit federației Sed Lex. Liderii de sindicate avertizează că oamenii sunt dispuși să meargă până la capăt cu protestele. După discuțiile cu ministrul Marcel Boloș, liderii de sindicat au anunțat că renunță, temporar, la proteste, după ce au reușit să obțină cinci promisiuni de la guvernanți.
Angajații din Finanțe, care au protestat, vineri, pentru a doua zi la rând, au obținut promisiunea guvernanților că nu vor fi făcute disponibilizări în instituțiile din subordinea Ministerului Finanțelor.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor ”SED LEX”, după mai bine de trei ore de negocieri cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
”A fost o discuție în care am reafirmat angajamentul pe care mi l-am asumat și ieri fațã de colegii din minister. Nu va fi dat nimeni afarã și nu vor fi puși sã dea concurs. Am semnat și un proces-verbal în acest sens. Toate plãțile au fost fãcute, pentru ca oamenii sã își primeascã banii la timp. Recunosc eforturile și dedicarea de care este nevoie zi de zi și sunt hotãrât sã mã asigur cã munca celor responsabili este apreciatã corespunzãtor. Am luat în considerare sugestiile și feedback-ul primit de la reprezentanții sindicatelor și am identificat câteva direcții cheie pe care le vom urmãri în perioada urmãtoare. Cu toate acestea, ei știu mai bine decât orice altã instituție cât de necesarã este reforma aparatului central, reducerea de cheltuieli și încadrarea în deficitul bugetar asumat„, a transmis ministrul Marcel Boloș, după întâlnirea cu sindicaliștii din Finanțe. 0 seconds of 1 minute, 20 secondsVolume 90%.