Lista celor 14 alimente de bază care se vor ieftini se discută la Guvern. Plafonarea adaosului comercial rămâne varianta pe care o ia în calcul Executivul pentru reducerea prețului la alimentele de bază. Surse din guvern vorbesc de cel mult 20 % adaos pentru procesatori și lanțurile de magazine.
Lista cu alimente care vor avea preţ redus din iulie este în discuții la Guvern. Măsura va fi luată pentru o perioadă de trei luni, prin ordonanță de urgență. Pâinea albă simplă, fără specialități, laptele la un litru, ouă de categoria M, cartofii albi, mălai standard la 1 kg fac parte din lista cu cele 14 produse de bază ale căror prețuri vor scădea în perioada următoare.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, în contextul referiririi la variantele de reducere a preţurilor la alimente, că nu va accepta ca o coaliţie să conducă guvernul României, dar, aşa cum a făcut când Nicolae Ciucă a fost prim-ministru, deciziile majore le vor lua împreună. El a spus despre reducerea preţurilor la alimentele de bază, că nu vorbeşte de preţuri plafonate.
”Eu vorbesc de un întreg ansamblu şi o schemă aplicată pe întreg lanţul, voi veni cu această schemă în guvern, indiferent dacă va fi acord, acordul nu poţi să-l faci numai cu reteilerii, ci şi cu producători, distribuitori şi importatori”, a spus Marcel Ciolacu.
Lista cu alimente care vor avea preţ redus din iulie:
Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
Brânză telemea din lapte de vacă vrac
Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
Mălai standard 1 kg
Ouă de găină calibrul M 10 buc.
Ulei de floarea-soarelui 1L
Carne proaspătă pui*
Carne proaspătă porc**
Legume proaspete vrac***
Fructe proaspete vrac**
Cartofi proaspeți albi vrac
Zahăr alb tos 1 Kg
În timp ce alimentele de bază urmează să se ieftinească, altele s-ar putea scumpi, după ce TVA ar creşte, a anunţat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Potrivit acestuia, pentru anumite alimente, TVA-ul va crește de la 9% la 19%.
Totul se întâmplă în contextul în care Guvernul încă nu s-a hotărât dacă va face un acord sau ordonanță de urgență pentru plafonarea adaosului comercial la retailer pentru ieftinirea alimentelor de bază.
”E o măsură care trebuie discutată în coaliție și la nivelul Guvernului României (creşterea TVA pentru anumite alimente de la 9% la 19%). Ce pot să vă spun cu certitudine este că în momentul de față pentru sectorul agroalimentar, avem această cotă redusă de TVA de 9% pentru toate produsele agroalimentare, că avem 9% aplicat orizontal pentru toate produsele alimentare, iar noi discutăm de acest pachet de alimente de bază.
Restul de produse alimentare ar urma să intre pe cota standard de TVA (19% – n.r.) și care s-ar aplica pentru toți consumatorii și pentru întreaga populație„, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Interzicerea cumulului pensie-salariu și eliminarea pensiilor parlamentarilor, impact bugetar semnificativ, spune ministrul Finanțelor.
Marcel-Ioan Boloș a susținut astăzi și o declarație în care a vorbit despre rectificarea bugetară, interzicerea cumulului pensie-salariu și eliminarea pensiilor speciale.
”Avem de acolo economii de cheltuieli importante și orice pas pe care îl facem pentru această gestionare eficientă a fondurilor și eliminarea risipei este foarte importantă pentru problema gestionării deficitului bugetar. Ne așteptăm să avem un impact semnificativ din implementarea acestei legi, să vedem forma în care ea va fi aprobată, de la reforma privind pensiile speciale, la eliminarea acestui cumul între salariu și pensie.
Vom continua cu alte măsuri care țin de utilizarea eficientă a banilor statului și de gestionarea corespunzătoare a resurselor limitate pe care le avem și o să avem și pe această componentă de cheltuieli, o continuare a vechilor măsuri pentru ca să putem să închidem cu bine anul acesta, anul fiscal, care trebuie să aibă măsurile luate din timp„, a spus Marcel Boloș.
Acesta a fost întrebat ce economii se vor face referitor la pensiile speciale ale parlamentarilor.
”Acum, vă dați seama că dacă se elimină pensiile parlamentarilor, impactul bugetar pe care îl așteptăm și de acolo, să fie unul destul de semnificativ. Aici totul depinde cum va ieși această lege. Nu am făcut un calcul exact, urmează ca această săptămână să fie dedicată analizei pe partea de cheltuieli și vom comunica impactul bugetar al acestor măsuri. Cu cât avem mai multe măsuri de acest fel, cu atât putem gestiona mai bine problema alocărilor din banii statului și utilizării banilor statului”, a spus Marcel Boloș.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat, luni, că renunţarea facilităților fiscale la anumite categorii profesionale este obligatorie.
Oficialul a abordat subiectul renunţării la facilităţi fiscale în cazul anumitor categorii (construcţii, IT), aşa cum s-a angajat România în PNRR.
”Restructurarea facilităților fiscale este obligatorie. Noi suntem acum în situația în care facilitățile fiscale le-am cam amestecat cu politicile sociale.
Noi suntem susținătorii investițiilor și a stimulării prin sistemul de facilități fiscale a investițiilor aduse de mediul privat.
Din acest punct de vedere, trebuie să schimbăm această paradigmă și să trecem spre acest mod de a acorda facilitățile fiscale pentru investiții pe care le atrage mediul privat.
Vă spun drept că noi, așa cum am precizat, avem un amestec de facilități fiscale cu politici sociale.
Sigur, politica socială se poate face prin intermediul programelor pe care Guvernul le are și din acest punct de vedere nu cred că ar trebui să le amestecăm atât de mult încât să generăm impactul de 75 de miliarde de lei”, a declarat ministrul Marcel Boloş.