Acasă Economie Ministrul Economiei, Radu Oprea, după discuţiile cu reprezentanţii companiilor, lista alimentelor de bază care se ”ieftinesc”, documentul AMRCR, trimis la Guvern

Ministrul Economiei, Radu Oprea, după discuţiile cu reprezentanţii companiilor, lista alimentelor de bază care se ”ieftinesc”, documentul AMRCR, trimis la Guvern

0
0
174

Lista alimentelor de bază care se ieftinesc. Documentul AMRCR a fost trimis la Guvern. Lista de alimente trimisă de AMRCR la Guvern pentru a fi reduse la preţ a fost prezentată vineri.

Lista de produse trimisă de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) la Guvern pentru a fi reduse la preţ:

1. Franzelă

2. Ouă 10 bucăți M

3. Ulei floarea soarelui 1l

4. Iaurt

5. Lapte proaspăt peste 7 lei /l

6. Făină grâu 1 kg

7. Cartofi

8. Ceapă

9. Mere

10. Carne pui proaspăt – un sortiment.

Premierul Marcel Ciolacu a spus joi, la începutul ședinței de Guvern, că a primit răspunsul marilor lanțuri de magazine la propunerea privind schema de reducerea a prețurilor la alimentele de bază.

Acordul este făcut pentru trei luni, iar dacă planul va funcţiona, înţelegerea va fi prelungită.

Dacă acordul privind scăderea preţurilor se va vedea că nu merge, adică nu prea sunt reduceri de preţ, atunci surse guvernamentale spun că se va veni cu o ordonanţă de urgenţă.

Se pare că Guvernul Ciolacu nu renunță la planul de scădere a prețurilor la alimentele de bază.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, după discuţiile cu reprezentanţii companiilor, despre schema de ajutor de stat pentru materiale de construcţii: Am decis constituirea unui grup de lucru, bugetul este de 150 de milioane de euro.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat vineri, după discuţiile cu reprezentanţii companiilor din construcţii despre schema de ajutor de stat pentru materiale de construcţii, că au decis constituirea unui grup de lucru la minister. El a arătat că bugetul pentru schema de ajutor de stat este de maxim 150 de milioane de euro, pentru că trebuie să meargă pe schema simplă de notificare a Comisiei Europene, astfel încât să înceapă schema de ajutor anul acesta.

Ministrul Radu Oprea a declarat la Palatul Victoria că că a discutat despre schema de ajutor de stat pentru materiale de construcţii, programul naţional Construct Plus. Dânşii sunt beneficiarii finali ai materialelor de construcţii, cei care pun în operă aceste materiale. De asemenea, sunt şi producători mare parte dintre ei şi am dorit să avem această discuţie pentru a putea calibra exact schema de ajutor de stat astfel încât să avem rezultate maxime pe domeniile de interes, pe domeniile în care să putem maximiza atât producţia pentru că avem nevoie să fim competitivi”, a afirmat Radu Oprea.

Au ridicat o problemă foarte corectă a economiei de piaţă, că trebuie să producem de calitate bună şi la un preţ rezobnabil, astfel încât să fim competititivi în România şi să putem să punem în operă materialele din România, pentru că scopul nostru este acela de a reduce deficitul comercial. Discuţiile au durat două ore, deşi erau programate pentru o oră, ceea ce înseamnă că am avut consistenţă, că am avut subiecte, că am avut dialog”, a mai spus Oprea, precizând că s-a decis înfiinţarea unui grup de lucru pentru această schemă, la Ministerul Economiei.

Radu Oprea a mai afirmat că reprezentanţii din industrie vor fi prezenţi, astfel la discutarea normelor şi a ghidurilor.

Ministrul a declarat că astăzi România importă 705 din materialele de construcţie pe care le pun în operă. ”În discuţiile pe care le-am avut, ne-au ceritificat că aceste date statistice sunt din realitatea de zi cu zi, dacă vom putea să fim competitivi, în timp putem să scădem la jumătate din ceea ce importăm astăzi, depinde de noi, de tehnologia pe care o vom aduce”, a arătat Oprea.

El a mai spus că bugetul pentru schema de ajutor de stat este de maxim 150 de milioane de euro, pentru că trebuie să meargă pe schema simplă de notificare a Comisiei Europene, astfel încât să înceapă schema de ajutor anul acesta şi de anul viitor, pentru că se schimbă cadrul financiar, să poată veni cu sume mai consistente şi cu partea de garanţii.

Reprezentantul patronatelor din sectorul construcţiilor, Cristian Erbaşu a spus la rândul lui că fost o discuţie foarte consistentă şi eficientă.

Sper eu, să vedem rezultatele, ne-am oferit dosponibilitatea de a ne întâîlni de fiecare dată când e necesar pentru ca aceatsă lege care este extrem de benefică, să aibă rezultatele scontate, pentru că o intenţie bună poate ăs se transforme într-un insucces dacă în program şi în normele de aplicare nu avem grijă să nu avem impedimente. Am dat şi câteva soluţii, de fapt am enunţat câteva problematică asupra unor programe similare din trecut care nu au dat rezultate acele programe de ajutor de stat şi dacă vom avea grijă să nu mai facem aceleaşi greşeli sunt aproape sigur că un astfel de program va avea succes, evident cu efecte nu imediate ci probabil în şase luni în cazul extinderii unor baze deja existente. Am abordat mai multe teme, sectorul de construcţii, alături de IT şi servicii sunt sectoarele cele mai dinamice, care au ţinut economia la nivelul la care noi suntem şi economia românească este printre puţinele care nu au intrat în recesiune”, a precizat Erbaşu.

El a menţionat că îşi doresc în primul rând o rapiditate mai mare în execuţie, pentru că în momentul de faţă, materialele care vin din import pe de o parte vin foarte greu, este o criză la nivel mondial de resurse în ceea ce priveşte materialele de construcţii, să fie de calitate şi evident mai ieftine.

Totul ţine de o predictibilitate pe o perioadă lungă, am stabilit nişte cifre, sumele nu sunt mici pentru aceste fabrici, ceea ce e bine este că vor fi locuri de muncă şi calificate, cu salarizări bune, în astfel de fabrici însă trebuie să avem predictibilitate pe termen mediu, 5 sau 7 ani şi pe termen lung, 10 sau 15 ani, pentru că o astfel de fabrică, cu o capacitate mare pentru a avea eficienţă, sdă fie ieftine, din punct de vedere al preţului şi bune calitativ, necesită o amortizare de 10 sau 15 ani, lucru pe care l-am abordat şi am căzut de acord”, a completat Cristian Erbaşu.

Marile lanțuri din retail au acceptat să reducă prețurile la alimentele de bază, a anunțat Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de Guvern, de joi, 22 iunie.

Marcel Ciolacu începe mandatul de premier cu un succes de proporţii. Membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) îşi reafirmă disponibilitatea de a lucra împreună cu Guvernul României pentru a aplica un mecanism voluntar de reducere a preţurilor la o serie de alimente de bază pe întreg lanţul de produs – producători, procesatori, comercianţi.

”Insistăm pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor şi nu prin emiterea unui act normativ, marile lanuri de magazine dovedind seriozitate în aplicarea schemei voluntare de diminuare a preţului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii şi de Consiliul Concurenţei, care monitorizează în permanenţă aplicarea acestor reduceri”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, pentru a produce efecte vizibile în buzunarul românilor şi pentru a accelera reducerea inflaţiei, este absolut necesar că mecanismul voluntar să fie aplicat nu doar comercianţilor, ci pe întregul lanţ de produs, aşa cum de altfel au arătat şi reprezentanţii Guvernului.

”AMRCR consideră de maximă importanţă implicarea şi a Consiliului Concurenţei – garantul respectării legislaţiei în acest domeniu în România, cu care Asociaţia este în comunicare permanentă – în aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor pe o perioadă limitată la unele sortimente de produse alimentare de bază. Membrii AMRCR apreciază că această măsură este aplicabilă într-o situaţie excepţională, pentru o perioadă limitată de timp, în contracararea unui fenomen extrem de negativ – inflaţia – precum şi pentru păstrarea unui nivel de putere de cumpărare care să asigure accesul tuturor consumatorilor la produsele alimentare de bază”, se spune în comunicat.

AMRCR asigură Guvernul României că „este pregătită să fie un partener loial şi eficient în atingerea obiectivului pe care Executivul îl urmăreşte prin acest proiect, iar membrii săi sunt absolut disponibili să continue orice discuţie la nivel tehnic pentru stabilirea tuturor detaliilor mecanismului temporar, voluntar şi pe tot lanţul de reducere a preţurilor la unele alimente de bază, în beneficiul consumatorului român”.

AMRCR (Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România) grupează următoarele companii de retail alimentar şi nealimentar din România: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Pepco, Profi, Selgros şi este membră a Confederaţiei Patronale ”Concordia” şi a organizaţiei ”EuroCommerce”.

Alimentele de bază se vor ieftini. Este „cadoul” pe care îl oferă Cabinetul Ciolacu în prima săptămână de guvernare. Astfel, pâinea, laptele, brânzeturile, carnea, ouăle, făina, mălaiul, uleiul, legumele și fructele proaspete vor costa mai puțin la raft.

Potrivit unor surse guvernamentale, ar urma fie să fie adoptată o ordonanță de urgență în perioada următoare pentru a reglementa aceste ieftiniri, fie un acord tacit cu marii retaileri.

În acest context, aceleași surse precizează că uleiul ar urma să se vândă cu maximum 4 lei pe litru. Marile magazine au acceptat să reducă prețurile.

Este prima ”lovitură” dată de Ciolacu în calitate de prim-ministru. În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a venit cu o veste bună. El a anunțat că a primit răspunsul marilor lanțuri de magazine la propunerea privind schema de reducerea a prețurilor la alimentele de bază.

Asta înseamnă o scădere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile” – Marcel Ciolacu.

Aș vrea să încep cu o veste bună. Am primit deja răspunsul marilor lanțuri de magazine la propunerea noastră privind schema de reducerea a prețurilor la alimentele de bază și vă pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem, astfel, toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ și aș dori să le mulțumesc pentru promptitudine și pentru această abordare”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Premierul a explicat că înțelegerea cu marile lanțuri de magazine prevede ”o scădere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației și aici ne referim foarte clar la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete”.

Vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului și al mediului privat” a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a declarat vineri, despre scăderea preţurilor la alimentele de bază că el îşi doreşte un acord până la sfârşitul anului, pe modelul din Franţa şi că ar prefera mai puţin să vină cu un act normativ, dar dacă se va impune acest lucru, vor veni cu acesta.

Premierul a mai arătat că ”încă aşează lucrurile”, el nedorind să spună dacă producătorii vor fi scutiţi de această măsură. ”E ca şi în negocierile politice, nu ne putem antepronunţa, până nu am închis lucrurile. Am primit o listă, le-am spus şi ieri în şedinţa de Guvern, sunt discuţii la legume, fructe, să vedem care sortimente”, a mai arătat premierul.

Încarcă mai mult
Load More In Economie
Comments are closed.

Vezi Și

Iohannis intenționează să-și plaseze consiliera, aia cu numărătoarea pe legea pensiilor, în coasta BNR, ”liberala” Roberta Anastase, ”propunerea” PNL

Facebook 154 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Iohannis intenționează să-și plase…