Suspiciuni de fraudă cu 500 milioane de euro la Ministerul Economiei! Miza: Granturile pentru IMM-uri / Din 531 de proiecte aprobate spre finanțare, 353 au fost depuse pe ultima sută de metri! Cum se apără ministrul Claudiu Năsui
Ministerul Economiei, prins într-un scandal uriaș! Este vorba de granturile pentru IMM-uri. După publicarea proiectelor aprobate, au apărut deja primele suspiciuni de fraudă. Suspectul principal este ministrul Economiei, Claudiu Năsui (USR) și apropiați ai acestuia.
Din cele 531 de proiecte aprobate spre finanțare, 353 au fost depuse în ultimele DOUĂ ZILE de la finalul perioadei de înscriere pentru regiunea București-Ilfov. Discutăm despre cele mai multe cu punctaj maxim.
Procentul de cofinanțare a ”sărit în ochi”, fiind cel mai important criteriu de departajare – 50-60%. În prisma numărului mare de participanți, au fost luate în calcul procentul de finanțare, cifra de afaceri și momentul înscrierii, relevă sursa citată.
Claudiu Năsui, cont de administrator pe platformă.
Claudiu Năsui, însuși ministrul Economiei, ar fi avut cont de ADMIN pe platforma gestionată de STS, la scurt timp după ce a preluat mandatul. Asta în condițiile în care, de regulă, directorii și șefii de agenții sunt în mod normal administratori.
Marți, ministerul Economiei, condus de Năsui, a publicat listele firmelor care au aplicat pentru Măsura 3 – ”Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor”.
27.736 de firme s-au zbătut să obțină câte 200.000 de euro, bani europeni. Admiterea s-a realizat în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la evaluarea planurilor de investiții.
În cazul celor la egalitate, s-a făcut departajarea în funcție de procentul valoarea cifrei de afaceri, ordinea înscrierii în platformă, precum și procentul cofinanțării, SUMA cu care vine fiecare firmă pentru a lua banii europeni.
Programul a fost lansat în 4 decembrie 2020, ora 10.00, iar termenul final de înscrieri a fost 29 ianuarie 2021, ora 20.00. În 28 ianuarie, Ministerul Economiei a anunțat că va limita ”accesul la datele aplicațiilor aferente Măsurii 3, pentru toate persoanele implicate în procesul de analiză și evaluare, până la finalizarea înscrierilor”.
Suspiciuni de fraudă cu peste 500 MILIOANE DE EURO! Năsui se apără.
Năsui a negat că a avut acces la platformă, dar a recunoscut că au fost ”parteneri externi Ministerului, precum băncile partenere”, care au putut să acceseze.
”Ne așteptăm să vină multe solicitări în ultima sută de metri pentru că măsura este bazată pe un punctaj și nu pe criteriul de primul venit primul servit. Foarte multe solicitări au punctaj maxim pentru că aplicanții puteau vedea în aplicație care le este punctajul. Astfel puteau să își regleze solicitările în așa fel încât să ajungă la punctajul maxim.
Singurele aplicații care pot trezi suspiciuni sunt aplicațiile venite pe ultima sută de metri cu procente de cofinanțare aproape de limita de cofinanțare dar deasupra liniei. Iar asta pentru că la punctaj egal diferența o făcea cofinanțarea. Nu am niciun indiciu că angajați ai ministerului ar fi dat vreo informație în exterior.
Ce am aflat, însă, este că a existat acces la datele din platformă inclusiv pentru parteneri externi ministerului, cum ar fi băncile partenere. Imediat ce am aflat lucrul acesta, am cerut oprirea accesului. Nu s-a putut face din minister, ci trebuia de la STS, care administrează platforma. În aceeași zi am dat și un comunicat de presă în care am făcut public toate acestea. De asemenea, în fiecare săptămână am anunțat statusul măsurilor 1, 2 și 3. Am luat toate măsurile de transparență și vom continua să facem la fel”, a declarat Claudiu Năsui, ministrul Economiei.
Năsui s-a dezis de orice suspiciune de fraudă. Cel mai mare buget a fost alocat regiunii București – Ilfov, 347.173.994 lei, unde 3.130 IMM-uri au aplicat pentru bani europeni, însă numai 530 au îndepliniti CRITERIILE pentru a obține finanțarea.
Cea mai mare sumă: 967.900 lei, de care vor beneficia 187 de firme.
De exemplu, cântărețul Pepe a primit o finanțare de 268.000 lei, bani europeni, prin schema de granturi. Firma acestuia a fost de acord să acopere o cofinanțare de 60% din sumă.
Paul Ene, acces în platforma pentru programul IMM.
La portal ar fi avut acces inclusiv PAUL ENE, președintele USR Sector 4. Acesta nu are vreo calitate oficială în cadrul Ministerului Economiei.
Din documente reiese că nu mai puțin de 353 de firme s-au înregistrat pe platforma STS, în ultimele DOUĂ ZILE, până la finalizarea înscrierilor.
Pe 28 ianuarie, în penultima zi de înscrieri, s-au înscris nu mai puțin de 94 de firme. Totodată, 259 de firme, 10% din cele acceptate în program, s-au înscris pentru a obține finanțare în ultima zi!
Suspiciuni ”de viciere” a procesului de depunere a proiectelor.
Există suspiciuni că a fost viciat procesul de depunere a proiectelor și că a fost influențat modul în care arată listele, deoarece alte persoane în afară de administratori ar fi avut acces la datele din platforma de înscriere.
Comentariile de pe site-ul startupcafe.ro, care a publicat Lista RUE cu aplicanții la Măsura 3: Punctajele obținute automat, cofinanțarea și alte criterii de departajare la granturile de 50.000-200.000 Euro pentru IMM, sunt elocvente în acest sens:
”Hmmmm…este de mirare cum ..majoritatea celor admiși…au depus proiectele în ultimele 3 zile de funcționare ale platformei. Este destul de clar că unii au beneficiat de informații. O investigație ar fi binevenită în acest sens”.
”Pe Bucuresti-Ilfov este şi mai rău. 80% dintre proiectele depuse în ultimele zile sunt în top în listă. Actualii guvernanţi sunt mai răi ca cei din PSD. Ruşine. Propun o anchetă pe această temă. Să se facă o petiţie online, numai uniţi putem reuşi. Sau să se finanţeze toate proiectele cu 100 puncte, E inadmisibil ce se întâmplă”.
”Nu a fost o grilă de punctaj corectă în condiţiile în care majoritatea proiectelor au reuşit să ia 100 de puncte, iar criteriul de departajare să fie ales procentul cofinanţării nu este corect în condiţiile în care este o măsură de ajutor de stat în contextul pandemiei de Covid-19. Aduce mai degrabă a licitaţie, cine dă mai mult câştigă!!! Concluzie: A reuşit Ministerul Economiei să gestioneze un program de ajutor de stat foarte bun în contextul dat, dar lista celor care au obţinut punctaj câştigător nu este lista reală a câştigătorilor într-o ţară normală la cap”.
”Majoritatea firmelor câstigătoare în procent de 90% sunt ale lor (firme de casă) cu finanţarea de achiziţii apartamente şi spaţii comerciale”.
”Interesant cum cei cu 100 puncte şi finanţare proprie peste 60% s-au înscris în 28 şi 29 ianuarie…”
”Scurgere de informaţie către firmele de casă respectiv celebri consultanţi cei cu + 10% comision după cum urmează: S-AU DEPUS OFERTE PT APARTAMENTE LA ETAJUL 7 DREPT SPAŢII COMERCIAL :)…”
”Poate mă ajută cineva cu o explicaţie : cum se explică faptul că în regiunea Vest, în ultima zi, 29.01.2021, între orele 14:02 şi 16:30, s-au înregistrat 13 firme ( 7 respectiv 6 )cu acelaşi procent de contribuţie (câştigător garantat ) de 56.50, respectiv 50.51.? De ce nu se găsesc serii similare de timp şi procent la firmele care nu s-au calificat ?
Punem pariu că la Bucuresti-Ilfov, majoritatea firmelor câştigătoare s-au înregistrat în ultimele 2 zile ?
Nu s-a sesizat nimeni de procentul masiv de câştigători înregistrat pe ultima turnantă ?
Prietenii ştiu de ce ??”
Premierul Florin Cîțu a anunțat, vineri, că trimte Corpul de Control la Ministerul Economiei pentru o investigație privind Măsura 3, granturi pentru IMM-uri.
”După o discuție cu ministrul Economiei, despre Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri), am decis că este imperios să se facă o investigație de către Corpul de Control al Prim-Ministrului. Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite. În mandatul meu, banul public este folosit eficient și transparent”, a scris Cîțu pe Facebook.