Acasă Economie La un nou maxim istoric de 4.8552, Ludovic Orban consideră că avem un ”curs stabil”

La un nou maxim istoric de 4.8552, Ludovic Orban consideră că avem un ”curs stabil”

0
0
584

Așa cum premierul Ludovic Orban, considera mai acum câteva săptămâni, că peste weekend curba infectărilor a fost oprită, atunci când România se confrunta cu un maxim de infectări și de decese, așa…acum când avem un maxim istoric leu euro, același premier liberal, vine și ne anunță acum, că România are un ”curs stabil” și în principiu ”Banca Națională să își facă treaba.”

Aparent, acest guvern nu are absolut nici o atribuție, nici o responsabilitate. Pentru începerea școlii sunt responsabile instituțiile școlare locale, pentru infectări sunt responsabile instiituțiile medicale locale, pentru creșterea cursului e responsabilă Banca Națională a României, iar el guvernul, e responsabil doar pentru ”cele mai mari măriri de pensii pe care le-au văzut românii” și de ”ceșterea economiei în V”, atât!

Leul s-a depreciat, vineri, cu 0,50 bani faţă de euro (0,10%), moneda europeană atingând un nou maxim istoric, iar cursul afişat de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,8492 lei/euro. Există un context regional care a dus la deprecieri ale monedelor din zonă în raport cu euro, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, întrebat despre deprecierea leului în raport cu euro.

Dan Suciu a precizat că nu sunt anticipate evoluţii majore în acest sens, dacă politicile publice vor continua să fie cumpătate.

E un record doar din punct de vedere ‘statistic’ pentru că leul a pierdut azi doar jumătate de ban, deci foarte puţin. Există un context regional care a dus la deprecieri ale monedelor din zonă în raport cu euro dar nu anticipăm evoluţii majore în acest sens, dacă politicile noastre publice vor continua să fie cumpătate. Să nu uităm că suntem într-o criză mondială fără precedent şi în acest context chiar şi discuţiile care implică slăbirea echilibrelor economice pe plan local au un ecou mai puternic decât în alte ocazii”, a declarat, Dan Suciu.

Pe piaţa interbancară, moneda naţională s-a tranzacţionat între 4,8425 şi 4,8515 de lei pentru un euro.

Economistul Cristian Socol a avertizat, luni, că deprecierea cursului de schimb al monedei naționale va mări facturile și va crește ratele la creditele în valută, concomitent cu scumpirile care vor veni pentru orice produs/bun care are are prețul calculat în euro.

Cursul de schimb leu/ euro se apropie vertiginos de 4,9 lei – 4,95 lei pentru un euro, unele bănci comerciale vânzând deja euro peste acest nivel. Deprecierea cursului de schimb al leului mărește facturile, mărește ratele la creditele în valută și mărește orice preț calculat în euro la bunurile pe care doriți să le cumpărați.

Deprecierea leului arată neîncredere și incertitudine în politicile economice guvernamentale. Pe de alta parte prin deprecierea cursului de schimb, se micșorează puterea de cumpărare a românilor în timp ce încasările nominale la buget cresc”, a transmis economistul pe pagina sa de socializare.

Încarcă mai mult
Load More In Economie
Comments are closed.

Vezi Și

CCE a finalizat un parc fotovoltaic de 40 MW lângă Arad, investiție de peste 35 de milioane de euro, ministrul Burduja: ”Facturile românilor vor scădea”

Facebook 5 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Compania CCE a finalizat un parc fot…