Moneda naţională a atins joi un nou maxim istoric în raport cu leul, în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,9386 lei/euro, în creştere cu 0,41 bani (0,08%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9345 lei.
Recordul anterior a fost consemnat în data de 30 august când un euro a fost cotat la 4,9349 lei.
În schimb, dolarul s-a depreciat până la valoarea de 4,1672 de lei, în scădere cu 0,84 de bani (-0,20%) comparativ cu cotaţia anterioară, de 4,1756 de lei,/dolar.
Cursul leu/franc a coborât cu 0,51 bani (-0,11%), până la 4,5498 de lei/franc, în comparaţie cu cel de miercuri, când un franc elveţian a valorat 4,5549 lei.
Gramul de aur s-a ieftinit, joi, cu 11,99 bani (-0,05%), la 243,4013 de lei, de la 243,5212 de lei, cât se anunţase în şedinţa anterioară.
Premierul Florin Cîțu, spunea în luna Iunie, că datele Eurostat privind nivelul prețurilor pentru bunurile de consum și servicii în UE confirmă că în România sunt cele mai ieftine alimente. Astfel el afirmă că “«explozia» prețurilor” este un “fake news”.
”Eurostat confirmă – în România sunt cele mai ieftine alimente din UE! P.S. Așa mai omorâm un fake news despre «explozia» prețurilor”, scria, premierul Florin Cîțu, pe Facebook.
Nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE, cele mai reduse preţuri fiind în România (55% din media UE), Bulgaria (56%) şi Polonia (58%), arată datele prezentate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În 2020, cel mai ridicat nivel al preţurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în Danemarca (141% din media UE), Irlanda şi Luxemburg (fiecare cu 136%), Suedia (130%) şi Finlanda (126%).
Per ansamblu, nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat cu aproape unul la trei între cel mai ieftin şi cel mai scump stat membru UE.
În 2020, nivelul preţurilor pentru restaurante şi hoteluri a fost de trei ori mai ridicat în cea mai scumpă ţară faţă de cea mai ieftină. Nivelul preţurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, fiind urmată de România (53%) şi Ungaria (56%), la 154% din media UE în Danemarca, înaintea Suediei (138%) şi Finlandei (131%).
Pe locul doi în ceea ce priveşte diferenţa nivelului preţurilor se află alcoolul şi tutunul, cel mai scăzut nivel al preţurilor fiind în Bulgaria (61%), Ungaria (69%) şi Polonia (70%), iar cel mai ridicat în Irlanda (187% din media), urmată la distanţă de Finlanda (158%), Suedia (136%) şi Franţa (133%).
Alimentele şi băuturile nealcoolice sunt cele mai ieftine în România (66% din media) şi Polonia (68%), iar cele mai scumpe în Danemarca (129% din media UE), Luxemburg (126%) şi Austria (125%).
Îmbrăcămintea este grupul de produse unde preţurile diferă mai puţin în rândul statelor membre UE, variind de la 73% din media UE în Ungaria la 130% în Danemarca.