Acasă Economie Bizarul ministru ”liberal” al Finanțelor, Marcel Boloș, ”țopăială fiscală” cu la fel de bizarul e-TVA: ”Va fi o perioadă tranzitorie, amenzile, revizuite”

Bizarul ministru ”liberal” al Finanțelor, Marcel Boloș, ”țopăială fiscală” cu la fel de bizarul e-TVA: ”Va fi o perioadă tranzitorie, amenzile, revizuite”

0
0
76

Bizarul ministru ”liberal” al Finanțelor, Marcel Boloș, ”țopăială fiscală” cu la fel de bizarul e-TVA: ”Va fi o perioadă tranzitorie, amenzile, revizuite”.

Marcel Boloș a venit cu clarificări, pe o facebook, cu privire la e-TVA, după valul de critici din ultimele zile, venite din partea mediului de afaceri. Boloș anunță modificări la e-TVA, după discuțiile cu contabilii: ”Va fi o perioadă tranzitorie. Amenzile, revizuite”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, anunţă noutăţi pe tema decontului de TVA precompletat, instrument vital pentru combaterea evaziunii fiscale şi atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat consolidat, el afirmând că în urma şedinţei de lucru cu reprezentanţii Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România au convenit abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind difenţele de TVA şi prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferenţe TVA. În plus, s-a decis prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferenţele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă şi revizuirea cuantumului amenzilor.

”Revin cu noutăţi pe tema decontului de TVA precompletat, instrument vital pentru combaterea evaziunii fiscale şi atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat consolidat. Înainte de toate, mă adresez tuturor experţilor contabili din ţară, exprimând respectul meu pentru munca voastră şi rolul esenţial pe care îl aveţi în ecosistemul financiar. Mulţumesc celor care au transmis mesaje constructive pe această temă, vă asigur că am tratat cu atenţie preocupările pe care mi le-aţi semnalat”, a scris ministrul Finanţelor pe Facebook.

Marcel Boloş precizează că în ceea ce priveşte comunicarea, „deşi este evident că nu au reuşit să atingă nevoia de consultare pe care adoptarea unei astfel de măsuri o impune, la nivelul Ministerului Finanţelor, mediul de afaceri a fost consultat şi invitat în repetate rânduri la sesiuni de lucru şi a putut contribui activ la elaborarea regulilor necesare completării decontului precompletat şi a machetei de formular electronic”.

”Cu toate acestea, suntem dedicaţi să adaptăm şi să îmbunătăţim această iniţiativă în funcţie de nevoile şi sugestiile dumneavoastră. Tocmai de aceea, în cursul zilei de ieri am avut o şedinţă de lucru cu reprezentanţii Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, în care am convenit următoarele: 1) Abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind difenţele de TVA prevăzute la art. 6 din OUG 70/2024; 2) Prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferenţe TVA şi înlocuirea notei justificative pentru diferenţele de TVA cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA, prevăzut de art. 121, alin. (1) din Codul de Procedură Fiscală; 3) Prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferenţele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă; 4) Revizuirea cuantumului amenzilor”, afirmă Boloş.

El adaugă că în continuare, astăzi, la sediul MF vor continua discuţiile cu reprezentanţii mediului de afaceri.

Ministrul mai arată că un aspect important şi solicitat de mediul de afaceri îl reprezintă setul de rapoarte din sistemele informatice ale ANAF, care vor permite calibrări ale evidenţelor contabile şi realizarea/raportarea decontului de taxă pe valoarea adăugată în concordanţă cu starea de fapt fiscală.

”Persoanele impozabile vor avea la dispoziţie rapoartele privind datele şi informaţiile din sursele de date utilizate referitoare la operaţiunile efectuate în luna de raportare”, adaugă Boloş.

”Întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic naţional RO e-SAF-T nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA în cazul acestor persoane este 1 august 2025. Tocmai pentru a exista o perioadă de acomodare cu rigorile măsurilor instituite, s-a prevăzut o perioadă tranzitorie până la începutul anului viitor, timp în care efectele privind sancţionarea netransmiterii răspunsului la notificarea de conformare privind diferenţele RO e-TVA şi implicaţiile privind stabilirea riscului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt suspendate”, subliniază ministrul.

”Vă mulţumesc pentru contribuţia şi răbdarea dumneavoastră în această perioadă în care vrem ca reducerea evaziunii fiscale prin măsuri eficiente de reducere a gapului de TVA să nu mai fie doar o lozică, fiind o problemă cu implicaţii profunde asupra bunăstării economice a tuturor românilor şi a funcţionării corecte a sistemului fiscal şi economic în ansamblu”, completează Marcel Boloş.

Răsturnare de situație în scandalul e-TVA. Măsura care a revoltat mediul de afaceri nu se va amâna, susțin surse guvernamentale. Ministerul Finanțelor s-ar fi opus pentru că amânarea ar duce la pierderea unei tranșe din PNRR. Ieri, Coaliția susținea întârzierea acestei măsuri. Ministrul Finanțelor își apără proiectul, menit să crească încasările statului din taxa pe valoare adăugată. Iar statul are nevoie de bani ca de aer. Dacă nu îi va obține din reducerea evaziunii, soluția va fi creșterea taxelor. Deja s-ar face scenarii pentru o eventuală creștere a cotei de TVA de la anul.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Rostul și rolul decontului precompletat este un instrument preventiv, ceea ce presupune că eu, Fisc, îți spun că acestea sunt sumele din evidența mea fiscală. Dacă tu dorești să le verifici, le verifici, dacă nu, eu îți primesc decontul de TVA cu sumele pe care tu le ai.

Dacă ai diferențe mai mari de 20%, intri în modulul de risc fiscal și vei face obiectul unei inspecții fiscale ulterioare și, având aceste diferențe, nu îți mai dau eu, stat, rambursarea de TVA cu control ulterior, ci prima dată îți fac controlul.

Am lăsat termenul de 3 luni fără niciun fel de sancțiune, fără niciun fel de probleme și consecințe care ar putea să apară după aceste diferențe”.

Boloș a mai explicat marți, că măsura decontului de TVA precompletat este necesară, deoarece o sumă foarte mare din TVA nu este încasată la buget în acest moment.

”Este principalul nostru instrument de reducere a gap-ului de TVA. Suntem, potrivit calculelor care s-au făcut la nivelul UE, la un nivel fără precedent. 35 miliarde de lei anual nu se încasează din TVA care ar putea să fie virată bugetului de stat. Trebuie să adoptăm măsuri, astfel încât banii care se cuvin statului român să fie încasaţi, acest tip de impozit fiind neutru pentru contribuabili şi nu afectează costurile de operaţionalizare, de funcţionare ale acestora”, a spus Boloş.

Cu toate acestea, suntem dedicați să adaptăm și să îmbunătățim această inițiativă în funcție de nevoile și sugestiile dumneavoastră. Tocmai de aceea, în cursul zilei de ieri am avut o ședință de lucru cu reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, în care am convenit următoarele:

1) Abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind diferențele de TVA prevăzute la art. 6 din OUG 70/2024;

2) Prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferențe TVA și înlocuirea notei justificative pentru diferențele de TVA cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA, prevăzut de art. 121, alin. (1) din Codul de Procedură Fiscală;

3) Prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferențele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă;

4) Revizuirea cuantumului amenzilor.

În continuare, astăzi, la sediul MF vor continua discuțiile cu reprezentanții mediului de afaceri.

De asemenea, în urma mesajelor primite din partea dumneavoastră, aș vrea să mai clarific următoarele:

  • Un aspect important și solicitat de mediul de afaceri îl reprezintă setul de rapoarte din sistemele informatice ale ANAF, care vor permite calibrări ale evidențelor contabile și realizarea/raportarea decontului de taxă pe valoarea adăugată în concordanță cu starea de fapt fiscală. Persoanele impozabile vor avea la dispoziție rapoartele privind datele și informațiile din sursele de date utilizate referitoare la operațiunile efectuate în luna de raportare.
  • Întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic naţional RO e-SAF-T nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA în cazul acestor persoane este 1 august 2025.
  • Tocmai pentru a exista o perioadă de acomodare cu rigorile măsurilor instituite, s-a prevăzut o perioadă tranzitorie până la începutul anului viitor, timp în care efectele privind sancționarea netransmiterii răspunsului la notificarea de conformare privind diferențele RO e-TVA și implicațiile privind stabilirea riscului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt suspendate.

Vă mulțumesc pentru contribuția și răbdarea dumneavoastră în această perioadă în care vrem ca reducerea evaziunii fiscale prin măsuri eficiente de reducere a gapului de TVA să nu mai fie doar o lozincă, fiind o problemă cu implicații profunde asupra bunăstării economice a tuturor românilor și a funcționării corecte a sistemului fiscal și economic în ansamblu”, a scris Marcel Boloș pe o rețea socială.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Iohannis intenționează să-și plaseze consiliera, aia cu numărătoarea pe legea pensiilor, în coasta BNR, ”liberala” Roberta Anastase, ”propunerea” PNL

Facebook 154 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Iohannis intenționează să-și plase…