Acasă Economie Anul nou vine cu scumpiri, prima care creşte este acciza la carburanţi, o majorare de şase procente, indignare: „Noi avem salarii ca în Germania?”

Anul nou vine cu scumpiri, prima care creşte este acciza la carburanţi, o majorare de şase procente, indignare: „Noi avem salarii ca în Germania?”

0
0
12

Anul nou vine cu scumpiri, prima care creşte este acciza la carburanţi, o majorare de şase procente, indignare printre șoferi: „Noi avem salarii ca în Germania?”

2025 a adus un prim val de scumpiri. De la carburanţi şi transport în comun, până la mâncare, taxe şi impozite. Încă de la miezul nopţii am putut vedea preţuri mai mari la pompă. Pe celelalte le vom descoperi de mâine, când se deschid majoritatea supermarketurilor sau în următoarele săptămâni.

Anul nou vine cu scumpiri. Prima care creşte este acciza la carburanţi, o majorare de şase procente, ceea ce înseamnă că, de astăzi, un plin de benzină şi de motorină costă cu aproape 10 lei în plus. Punctul de amendă creşte şi el, la 202 lei faţă de 165 de lei anul trecut, aşadar sancţiunile pentru şoferi vor fi mai mari. De exemplu, amenda pentru centură costă de azi 600 de lei, comparativ cu 495 de lei, cât era în 2024.

Prima zi din 2025 a adus şi primele scumpiri. De la carburanţi şi transport în comun, până la mâncare, taxe şi impozite. Încă de la miezul nopţii am putut vedea preţuri mai mari în benzinării, care vor crea măriri de preţuri în lanţ.

Lista scumpirilor de la 1 ianuarie 2025. Acciza la carburanți s-a majorat cu 6%. În ultima zi din 2024 la o stație de carburanți din centrul Capitalei un litru de benzină costă 7 lei și 19 bani și un litru de motorină se vinde cu 7 lei și 34 de bani. Pe 1 ianuarie, benzina s-a scumpit cu 17 bani pe litru, iar motorina cu 16 bani pe litru. Asta înseamnă că un plin de benzină ne costă cu 8 lei și 50 bani în plus, iar un litru de motorină se vinde cu 8 lei mai mult.

„Ne-am obişnuit, ce să mai, se întâmplă des”, „La salariile care sunt doamnă normal că e super mare, noi avem ca în Germania?”, se plâng şoferii. „Benzina şi în special motorina se duc pe lanţ în tot, inclusiv în alimente, ca inflaţie”, explică Gabriel Biriș, expert fiscal.

Şi sancţiunile pentru şoferi sunt mai usturătoare de astăzi. Punctul de amendă a crescut de la 165 la puțin peste 200 lei, iar asigurarea auto obligatorie costă şi ea mai mult. Majorările ajung la 30%, iar şoferii din Bucureşti/Ilfov plătesc cel mai mult. Şi călătoria cu metroul s-a scumpit, cu 45% – a ajuns la cinci lei: „Foarte scump este, vă daţi seama să faci 4 călătorii pe zi: 20 lei”.

Taxele și impozitele locale s-au majorat cu 10%. „Va fi mai rău decât 2024. Dar ştiţi că şi domnul Isărescu spunea că ar trebui să mai strângem puţin cureaua. S-au facut multe excese şi acum vine nota de plată”, precizează Gabriel Biriș, expert fiscal.

Plătim mai mult pentru tutun şi băuturi alcoolice. Accizele au crescut şi pentru aceste produse. Este o măsură prin care toată lumea suferă: companiile vând cantitate mai mică, oamenii pentru că au preţuri mai mari şi statul pentru că nu reuşeşte să încaseze mai mult.

Marea lovitură ar putea să fie, însă, creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată. „Nu se măreşte TVA-ul, mă tatuez pe mână, nu se măreşte TVA-ul!”, a transmis Marcel Ciolacu, premierul României. „Eu voi face tot posibilul să construim bugetul anului 2025 fara majorare de cota la TVA și impozitul pe venit”, a spus şi Tanczos Barna, ministrul Finanţelor.

Guvernul ar putea mări TVA la 21% sau ar putea elimina cotele reduse pentru alimente, medicamente, panouri fotovoltaice şi lemne de foc. Creşterea ei cu un singur procent ar aduce bugetulului de stat 6 miliarde de lei în plus.

Cei care vor să lase maşina acasă şi să circule cu trenul trebuie să ştie că biletele s-au scumpit cu 5%. Dar şi călătoria cu metroul ne costă mai mult: 5 lei, comparativ cu 3 lei pe 31 decembrie. Creşte şi acciza la băuturile alcoolice şi la tutun. Iar taxele şi impozitele locale se indexează cu rata inflaţiei, adică vor creşte cu peste 10%.

Impozitul pe dividende distribuite din 2025 va creşte de la 8% la 10%, facilităţile de care beneficiază angajaţii din IT, construcţii, agricultură şi industrie alimentară vor fi eliminate, plafonul pentru veniturile microîntreprinderilor va fi redus de la 500.000 de euro în prezent, la 250.000 de euro, şi se reinstituie impozitul pe construcţii, conform Ordonanţei privind unele măsuri fiscal-bugetare.

De la 1 ianuarie se reintroduce „taxa pe stâlp”, în valoare 1%. Normele de implementare a acestei măsuri urmează a fi elaborate în termen 90 de zile. Potrivit ministrului Finanţelor, Tanczos Barna, prima plată ar urma să fie făcută după data de 1 iulie şi a doua după 1 octombrie, urmând ca detaliile să fie stabilite în norme.

Totodată, de anul viitor studenţii vor beneficia de reducerea de 90% la călătoria cu trenul doar la traseul dintre localitatea de domiciliu şi centrul universitar, conform prevederilor din ordonanţa trenuleţ. Anterior, studenţii aveau reducere pe orice rută internă. Studenţii vor avea reducere de 90% la transportul în comun şi la metrou doar în localitatea în care se află instituţia de învăţământ.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Ministrul Finanțelor Tanczos Barna, a anuțat un deficit bugetar de 8,7% pe 2025: ”Nu vom ajunge la un deficit de 9%”, creșterea TVA, incertă

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ministrul Finanțelor Tanczos Barna, a …