Acasă Economie ANRE explică cine trebuie să depună declaraţii pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonarea preţului la energie electrică

ANRE explică cine trebuie să depună declaraţii pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonarea preţului la energie electrică

0
0
356

Este un nou scandal în România în ceea ce privește energia electrică. Milioane de români vor fi nevoiți să depună o declarație pe propria răspundere, astfel încât să beneficieze de tarife plafonate.

Dumitru Chisăliță a declarat, că Legea plafonării prețului la energie electrică valabilă de la 1 ianuarie 2023 condiționează limitarea obținerii unui preț plafonat sub un nivel de 1,3 lei/kWh de obligativitatea consumatorului de a transmite până la 31 decembrie 2022 o cerere către furnizorul de energie electrică prin care declară pe proprie răspundere că se încadrează în una din situațiile prevăzute de lege:

– utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declarației pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat;

– au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat;

– familii monoparentale care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respective 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat;

– au mai multe locuințe, și pot și doresc să beneficieze de preț plafonat la energie electrică sub 1.3 lei/kWh;

– nu au mai multe locuințe, dar au adresa de domiciliu diferită de adresa de reședință, și pot și doresc să beneficieze de preț plafonat la energie electrică sub 1.3 lei/kWh;

În lipsa acestei declarații depuse la furnizor, anterior lunii de livrare, un consumator chiar dacă are aceste drepturi, nu va beneficia de ele în luna de livrare”, a adăugat Chisăliță.

”Dar, modul în care a fost scrisă această lege duce la o măsură hilară. Legea stabilește că prețul plafonat sub 1,3 lei/kWh se aplică exclusiv pentru ”locurile de consum de domiciliu/reședință”. Această situație determină necesitatea ca un furnizor să acorde aceste plafonări și să-și recupereze banii de la stat exclusiv în situația în care se asigură că clientul casnic beneficiază o singură dată de preț plafonat la un singur loc de consum.

În aceste condiții furnizorul trebuie să fie informat și să primească o declarație pe proprie răspundere că acesta are un singur loc de consum unde va beneficia de preț plafonat și care este acela și să declare tot pe proprie răspundere că nu are un alt loc de consum unde poate beneficia de preț plafonat sub 1.3 lei/kWh: ”poate beneficia de prețul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) și b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum”, a detaliat Dumitru Chisăliță.

Klaus Iohannis, a promulgat legea care plafonează prețurile la energie și, odată cu asta, s-a introdus și un act suplimentar: declarația pe proprie răspundere, prin care consumatorii vizați declară la ce loc de consum vor să li se aplice nivelul cel mai avantajos de plafonare.

Potrivit noii legi a energiei, plafonarea maximă care se poate aplica prețului la energie se aplică pentru un singur loc de consum. Asta înseamnă că cei care dețin mai multe locuințe, vor beneficia de prețul plafonat de 0,68 lei/kWh sau 0,80 lei/kWh doar pentru una dintre ele.

Ce spune legea care plafonează prețurile la energie în legătură cu declarația pe proprie răspundere?

Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, se arată în forma finală a legii energiei.

În privința chiriașilor, aceștia trebuie să își facă contracte pe numele lor cu furnizorii de energie, pentru a putea beneficia de plafonarea prețurilor.

Ce spun furnizorii de energie:

Noi, furnizori nu avem de unde să știm dacă un loc de consum este de reședință sau domiciliu, ceea ce se poate interpreta că pentru a beneficia de plafonare toți clienții casnici trebuie să transmită furnizorului declarația pe propria răspundere”, a declarat Laurențiu Urluescu, reprezentantul Asociației Furnizorilor de Energie din România.

Legislația privind plafonarea și compensarea este neclară și poate produce efecte neplăcute asupra consumatorilor casnici”, a mai spus acesta.

Cine trebuie să depună declarație pe proprie răspundere:

Declarația pe proprie răspundere pentru plafonarea prețului la energie electrică va trebui depusă de toți cei care au mai multe locuri de consum.

Acestea vor putea fi depuse atât pe hârtie, direct la sediul furnizorilor, cât și online, potrivit vicepreședintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Toți furnizorii au o adresă de e-mail pe care pot fi trimise”, a spus acesta, precizând că unii furnizori au și opțiune de încărcare a documentelor în aplicație.

Cum arată declarația pe proprie răspundere:

Momentan nu există un model de declarație pe proprie răspundere.

Vicepreședintele ANRE spune că va fi postat cât de curând un model de declarație pe proprie răspundere pentru plafonarea prețului la energie.

Poate reușim să facem și un ghid”, a mai spus Zoltan Nagy-Bege.

Când trebuie depusă declarația pe proprie răspundere:

Aceasta trebuie depusă, fizic sau online, cu o lună înainte.

Așadar, clienții vizați care nu depun declarația pe proprie răspundere în decembrie 2022, nu vor beneficia de prețul plafonat la energie electrică.

Cei care vor depune cererile în ianuarie 2023 vor beneficia de prețul plafonat din luna februarie și tot așa.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vine cu precizări cu privire la categoriile de persoane care trebuie să depună declaraţie pe proprie răspundere la furnizor pentru a beneficia de palfonarea preţului la energie electrică, subliniind că, în cazul clienţilor finali casnici cu un singur loc de consum, aceştia beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează. Vor trebui însă să depună cereri şi declaraţii pe proprie răspundere clienţii finali casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, familiile monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, precum şi clienţii finali casnici cu mai multe locuri de consum care vor să beneficieze de preţul plafonat pentru alt loc de consum decât cel de domiciliu/reşedinţă.

Documentele necesare pot di descărcate de AICI şi de AICI

ANRE informează că, pentru circa 5 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus şi se aplică celor cu un consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv, dar şi clienţilor care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, familiilor monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, precum şi consumatorilor care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor. Pentru 2,8 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclusă, pentru consumul lunar cuprins între 100,01 şi 255 kWh. Consumul de energie electrică cuprins între 255 şi 300 kWh/lună se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclusă.

Facem precizarea că numai clienţii finali casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, familiile monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, precum şi clienţii finali casnici cu mai multe locuri de consum care vor să beneficieze de preţul plafonat pentru alt loc de consum decât cel de domiciliu/reşedinţă, trebuie să depună Cerere şi Declaraţie pe proprie răspundere la furnizor, restul clienţilor casnici beneficiază de preţ plafonat în mod automat fără alte formalităţi”, subliniază ANRE.

Precizările sunt făcute ca urmare a noilor modificări legislative instituite prin Legea nr. 357/2022 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Conform ANRE, pentru circa 5 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclusă şi se aplică următoarelor categorii de clienţi:

1. Al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv;

2. Care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere; preţul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate;

3. Care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere; preţul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate;

4. Familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere; preţul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate;

5. Pentru circa 2,8 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclusă, pentru consumul lunar cuprins între 100,01 şi 255 kWh; consumul de energie electrică cuprins între 255 şi 300 kWh/lună se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclusă;
în cazul în care consumul depăşeşte 300 kWh/lună, întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclusă, de acest plafon beneficiind circa 0,8 milioane de clienţi casnici”, anunţă ANRE.

6. În cazul clienţilor finali casnici, preţul final plafonat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă, astfel:

7. clientul final casnic cu un singur loc de consum, beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar,

8. clientul final casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu, poate beneficia de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar, fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii depuse la furnizorul de energie electrică, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum.

Având în vedere noile categorii de clienţi finali introduse care pot beneficia de preţul plafonat în urma depunerii unei cereri şi declaraţii la furnizorul de energie electrică, pentru a uşura procedura, ANRE a elaborat un model de Cerere şi un model de Declaraţie pe proprie răspundere pentru a fi folosite în relaţia cu furnizorul. Atât cererile, cât şi declaraţiile pe proprie răspundere se pot depune la furnizorii de energie electrică, atât în format fizic, cât şi în format electronic”, a precizat ANRE.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, despre obligativitatea declaraţiilor pe proprie răspundere, că este vorba de o procedură tehnică, ANRE trebuie să găsească formula prin care, după ce legea a fost promulgată, normele tehnice să prevadă şi modul prin care soluţionează această problemă.

Este vorba de o procedură tehnică. Dacă într-adevăr există acest aspect, atunci, aşa cum s-a făcut de fiecare dată, Autoritatea Naţională de Reglementare Energetică trebuie să găsească formula prin care, după ce legea a fost promulgată, normele tehnice să prevadă şi modul prin care soluţionează această problemă”, a spus premierul.

Încarcă mai mult
Load More In Economie
Comments are closed.

Vezi Și

CCE a finalizat un parc fotovoltaic de 40 MW lângă Arad, investiție de peste 35 de milioane de euro, ministrul Burduja: ”Facturile românilor vor scădea”

Facebook 5 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Compania CCE a finalizat un parc fot…