ANRE ar putea scumpi energia cu cel puțin 5%, Ministrul Energiei Sebastian Burduja, pare incapabil să ia vreo măsură concretă și sustenabilă.
Ministrul Energiei intervine în scandalul generat de furnizorii de energie electrică, după ce au trimis noile prețuri. Sebastian Burduja a declarat că, românii vor putea să schimbe foarte ușor furnizorul dacă nu sunt de acord cu prețul primit, iar în acest moment se caută soluții după ce schema de plafonare și compensare va expira.
”De la 1 aprilie trebuie să găsim variante fie continuăm cu schema și alte variabile și fie dacă se va renunța în acestă schemă pentru românii vulbnerabili. Asta înseamnă că vom lua în calcul pe cei care au cea mai mare nevoie de acest sprijin și nu doar pe baza nivelului de consum și au un prag minim că vorbim de românii caâștigă 5 mii de euro prin aceste măsuri direcționate de sprijin”, a spus Sebastian Burduja.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va introduce o taxă suplimentară de 5% din valoarea tarifului de racordare în domeniul producției de energie.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) introduce o garanţie în ceea ce priveşte responsabilizarea investitorilor din domeniul producţiei de energie, mai ales din surse regenerabile, în cuantum de 5% din valoarea tarifului de racordare, a anunţat marţi preşedintele instituţiei, George Niculescu, la o conferinţă de presă.
„Ordinul 53 din 30 iulie 2024 a fost îndelung dezbătut. Setează noi reguli în ceea ce priveşte racordarea la reţelele de distribuţie şi la reţeaua de transport pentru noi capacităţi de producţie cu putere instalată de 5 MW. Setează principiile pe bază de competiţie, alocarea făcându-se de data aceasta în regim concurenţial.
De asemenea, introduce o garanţie în ceea ce priveşte responsabilizarea investitorilor din domeniul producţiei de energie, mai ales din surse regenerabile, dar a tuturor producătorilor de energie, în cuantum de 5% din valoarea tarifului de racordare”, a menţionat George Niculescu.
Potrivit acestuia, sunt reguli care doresc să stimuleze competiţia între producători, să seteze pe bază de concurenţă această piaţă.
Şeful ANRE a subliniat că aceste garanţii sunt introduse în vederea separării dezvoltatorilor de proiecte care au ca scop doar dezvoltarea proiectelor şi comercializarea lor de producătorii şi dezvoltatorii care doresc într-adevăr să investească în partea de producţie de energie electrică.
„Vrem mai mulţi MW racordaţi la reţele, nu mai mulţi MW pe hârtii.”, a adăugat George Niculescu.
El a subliniat că este pregătit un mini ghid cu toate detaliile cu privire la „ce au de făcut solicitanţii, care sunt atribuţiile şi obligaţiile operatorului de transport, modalitatea în care se fac aceste licitaţii de capacitate şi modalitatea de formare a acestei garanţii”.