Scandal fără precedent la audierea lui Nicuşor Dan în Parlament. Primarul General a venit să dea explicaţii despre situaţia dezastruoasă a căldurii din Capitală. „Aţi promis că daţi apă caldă oamenilor. Cum puteţi dormi liniştit noaptea?” i-au spus parlamentarii lui Nicuşor Dan.
Membrii comisiei de anchetă au vrut să afle, de ce primarul şi Consiliul General nu au luat toate măsurile necesare pentru a-i proteja pe localnicii capitalei de creşterile de preţuri.
Daniel-Cătălin Zamfir: Persoana care a făcut această hârtie o mai aveți angajată? Pare că n-a luat bacul. Sunt greșeli elementare, este o adresa lipsită de orice fundament. Când soliciți o anumită suma trebuie fundamentată. Ați scris aici dați-ne 968 de milioane pentru plata subventei pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif la energia termină. Bun, de ce 968 de milioane?
Nicușor Dan: Am venit aici la o discuție serioasă. Dacă începem cu glumițe din astea, eu mă ridic și plec.
Daniel-Cătălin Zamfir: Nu e glumiță. E jenant că cineva din Primăria Capitalei să trimită o adresa atât de lipsită de orice. Prezentați-ne justificarea solicitării celor 968.
Nicușor Dan: Va răspund la toate întrebările cu condiția să păstrăm un dialog civilizat. Aceste epitete nu cred că sunt potrivite pentru o discuție foarte serioasă.
”Din păcate, şedinţa asta a fost un circ pe care l-a generat preşedintele comisiei. Din respect pentru ceilalţi membri ai comisiei, pentru bucureşteni şi pentru această problemă foarte serioasă (factura la căldură – n.r.), am stat şi am discutat la obiect pe toate subiectele tehnice pe care am fost invitat. Sunt gata să dau orice fel de răspuns şi sunt gata să colaborez cu instituţiile statului pe orice înseamnă rezolvarea problemei termiei bucureştenilor. Nu am mai putut să stau în condiţiile în care preşedintele face declaraţii politice”, a explicat Nicuşor Dan.
La ieşirea din sala de şedinţă, el a fost oprit de deputatul George Simion, copreşedinte al AUR, care a încercat să-l reţină, pe motiv că trebuie să-i răspundă la mai multe întrebări.
Primarul general a reiterat jurnaliştilor că lipsa căldurii şi a apei calde în locuinţele bucureştenilor sunt probleme care provin dintr-o „inacţiune care vine de 20 – 30 de ani”.
”Este prima oară când plătim subvenția cât trebuie”.
”Prima oară, anul ăsta, plătim subvenţia cât trebuie – 950 de milioane de lei. Ani de zile nu s-a plătit subvenţia, s-au acumulat deficite atât economice, cât şi în ceea ce priveşte zona de investiţii. RADET-ul a intrat în insolvenţă şi după aceea în faliment, în urmă cu doi ani, asta este sursa problemelor pe care le are sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti„, a susţinut el.
Nicuşor Dan a spus că este o ipoteză „pur teoretică” ca bucureştenii să plătească 600 de lei gigacaloria, nesubvenţionată.
„În opinia mea, întrucât Guvernul a alocat bani deja pentru primării care au avut necesar pentru noiembrie şi decembrie, va aloca şi pentru acele primării care au necesar de bani din ianuarie până în iunie, diferenţa între noi şi ei fiind faptul că noi plătim cu două luni mai târziu facturile de căldură. Adică factura din noiembrie o să fie plătită în ianuarie. Ăsta e motivul pentru care ajutorul de la Guvern, pe care noi l-am cerut, a fost pentru ianuarie şi nu pentru noiembrie„, a explicat penibilul primar.
Nici până în acest moment, nu ştim dacă Primăria Capitalei v-a subvenţiona facturile la energia termică sau cât va subvenţiona.
Dacă până acum Nicuşor Dan spera că ajutorul va veni din partea Guvernului României, acest lucru nu se va întâmplaâ, cel puţin în următoarele două luni, ceea ce înseamnă că am putea avea un cost de aproximativ 600 de lei, dacă nu chiar şi mai mult.
Pe de altă parte, Nicuşor Dan dă asigurări că nu se va întâmpla acest lucru, însă nu a explicat pe ce se bazează când spune şi vine cu această decizie.
Totodată, ne invită să mai aşteptăm încă 48 de ore până la convocarea Consiliului General, o şedinţă care se va desfăşura abia pe data de 26 noiembrie.
Asta înseamnă că prima factura din această iarnă va veni, cu siguranţă, majorată.