Primarul Nicușor ”Mucușor” Dan, a susținut joi dimineață într-o conferință de presă marcată de bâlbâieli și scremușeli, că ”Nu există o creștere semnificativă a numărului de șobolani față de anii precedenți”.
Nu există o creștere semnificativă a numărului de șobolani față de anii precedenți, a spus, joi, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. De asemenea, a mai spus că este un caz izolat cel al tânărului mușcat de șobolan în Capitală.
”Așa cum pentru țânțari avem măsurători care să ne spună pe unde suntem, tot ceea ce înseamnă rozătoare, mai mult decât ceea ce vedem noi toți în viața curentă, nu există. În opinia mea, nu există o creștere semnificativă a numărului de rozătoare față de anii precedenți. Vă spun care este motivul pentru care…. (n.r. pauză de câteva secunde)… fenomenul acesta, înainte să avem un… cum să spun… o abordare… o informație exhaustivă a locurilor unde putem să-i găsim, nu putem să controlăm în totalitate. Noi nu știm, în momentul de față, care sunt toate subsolurile de bloc, nu știm nici măcar care sunt proprietățile municipalității, care sunt clădirile abandonate din București, pur și simplu această informație nu există. Și, atunci, operatorii de deratizare se duc unde știu ei că trebuie să meargă”, a precizat primarul Nicușor Dan.
”Până când nu o să avem evidența totală a proprietăților, nu o să reușim să controlăm cu totul acest fenomen”, a mai spus Nicușor Dan.
Întrebat, ulterior, dacă este un caz izolat cel al tânărului mușcat de un șobolan, primarul a răspuns astfel: „Da, eu cred că este un caz izolat.”
Un bărbat, în vârstă de 26 de ani, a ajuns la spital, după ce a fost mușcat marți seară, în jurul orei 19.00, de un șobolan în București.
”Am simțit ceva pe picior, o mușcătură foarte, foarte dură! Șobolanul nu a fugit, nu a avut nicio reacție să fugă. (…) Am sunat imediat la 112. (…) S-au organizat imediat când au văzut exact despre ce este vorba. M-au întrebat dacă am fost mușcat la țară, le-am zis că în centrul Bucureștiului s-a întâmplat tot” a spus bărbatul.
„În planul de acţiune votat de Consiliul General sunt trei tratamente pentru rozătoare şi 14 pentru ţânţari. În acest prim val de tratamente de deratizare s-a acţionat doar în parcurile care sunt în subordinea Municipiului Bucureşti, nu şi în parcurile care sunt în subordinea primăriilor de sector, dar o să facem asta şi în parcurile care ţin de primăriile de sector, începând cu Sectorul 2, de săptămâna aceasta„, a mai spus primarul general.