În vizită pe Downing Street 10, Marcel Ciolacu iasă ”din grotă” și încearcă să-l pupe pe premierul britanic, Keir Starmer, care reușește să se ferească la timp.
Premierul român s-a întâlnit cu premierul britanic in timpul unei vizite istorice, după cum a catalogat site-ul prim-ministrului britanic. Întrevederea celor doi premieri a avut loc în Downing Street.
Premierul britanic a părut nedumerit și a rămas nemișcat atunci când omologul său român Marcel Ciolacu a încearcă să-l pupe în vizita oficială de miercuri, din Londra.
Premierul român s-a aplecat deasupra lui Keir Starmer și l-a pupat doar pe obrazul stâng, pentru că omologul său a rămas neclintit și nu a lăsat de înțeles că încurajează continuarea gestului care în astfel de vizite este, de obicei, inițiat de gazdă. De altfel, în cadrul vizitelor de acest fel, gazdele sunt cele care inițiază, în mod normal, nivelul de apropiere pe care îl stabilesc cu invitații săi.
După acest moment, cei doi premieri au făcut fotografii, iar Marcel Ciolacu a fost invitat de Keir Starmer să intre, însă premierul român a insistat să fie el cel care îl invită pe Starmer în propria locuință din Downing Street 10.
În vizita oficială de miercuri la Londra, premierul român Marcel Ciolacu a fost protagonistul a două gafe protocolare monumentale. Întâlnirea sa cu premierul britanic Keir Starmer a stârnit reacții amuzante și ironii pe internet, iar gesturile sale au fost interpretate drept semne ale unei slabe cunoașteri a protocolului diplomatic. Prima greșeala, a fost când Ciolacu s-a aplecat să îl pupe pe premierul britanic, în timp ce acesta a rămas nemișcat. Comentariile internauților sunt savuroase.
Marcel Ciolacu și încercarea de a-l pupa pe Keir Starmer
Totul s-a întâmplat în fața renumitei reședințe de la Downing Street 10, locul unde Ciolacu a fost întâmpinat de omologul său britanic.
După un salut amabil, Ciolacu a încercat să-l pupe pe obraz pe Starmer.
Obiceiul nu este deloc uzual în interacțiunile diplomatice din Regatul Unit.
Premierul Starmer, vizibil surprins de acest gest, a rămas neclintit. Pare totuși că îi spuen ceva lui Marcel Ciolacu, moment în care aceste din urmă se îndreapta și se întoarce cu fața spre jurnaliști.
Gafă de protocol la intrarea în reședință
Al doilea moment stânjenitor a avut loc în momentul în care premierul britanic îl invită pe Ciolacu să intre în reședința oficială.
Keir Starmer l-a invitat pe Ciolacu să intre primul, potrivit protocolului care stipulează că oaspetele este invitat să pășească întâi în locuința gazdei.
Surprinzător, Marcel Ciolacu a ezitat și a făcut semn gazdei să intre el primul, încurajându-l pe Starmer să pășească în propria sa reședință.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu va efectua, în perioada 12-13 noiembrie 2024, o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, prilej cu care va participa la Forumul Economic România-Marea Britanie. Este prima vizită a unui prim-ministru român în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord după 17 ani.
Premierul Marcel Ciolacu va avea întrevederi cu premierul britanic, Keir Starmer, cu președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle și cu Lordul Primar al Londrei (The Lord Mayor of London), Alastair King. Totodată, premierul va vizita Biserica Românească și se va întâlni cu membri ai comunității românești din Marea Britanie.
”Sunt deosebit de onorat să deschid acest Forum alături de Lordul Primar al orașului Londra și de reprezentanții mediului de afaceri românesc și britanic. O spun direct, așa cum spui unor prieteni: interesul meu ca premier este să să reduc numărul românilor care pleacă la muncă în străinătate. Și, pentru asta, îmi doresc ca astăzi să reușim împreună să convingem tot mai mulți șefi ai marilor companii britanice că România este o țară foarte bună pentru investiții. În acest fel, avem o relație win-win: dumneavoastră găsiți noi oportunități de dezvoltare în România, iar noi ne păstrăm forța de muncă acasă și creștem economia locală.
Guvernul României este interesat de consolidarea Parteneriatului Strategic cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pe toate palierele de interes bilateral și adaptat provocărilor și oportunităților actuale. Comunitatea românească din Regatul Unit este una numeroasă, iar promovarea drepturilor compatrioților noștri reprezintă un pilon vital al cooperării bilaterale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Liderii au început prin a discuta despre vizita istorică, prima a unui prim-ministru român în Regatul Unit în mai bine de 17 ani, și au reflectat asupra noului tratat anunțat de secretarii de apărare pentru a aprofunda cooperarea și achizițiile în domeniul apărării. De asemenea, ei au subliniat importanța sprijinirii aliaților din regiune în urma agresiunii ruse în curs.
Premierul britanic a salutat ”reflecțiile prim-ministrului Ciolacu asupra situației din Marea Neagră, inclusiv sprijinul în curs de deminare al Marii Britanii“.
Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre modul în care Marea Britanie ar putea sprijini în continuare „infrastructura națională critică a României prin investiții și expertiză, inclusiv în domeniul energiei curate“, se mai precizeaza in comunicatul emis de Downing Street 10.
Marcel Ciolacu: ”întrevederea avută cu premierul Keir Starmer a fost extrem de cuprinzătoare”
Cu toate că avem aici cea mai mare comunitate de români, limba română fiind cea de-a treia limbă vorbită în Marea Britanie, astăzi este prima vizită a unui premier român la Londra după 17 ani.
De aceea, întrevederea avută astăzi cu premierul Keir Starmer a fost extrem de cuprinzătoare, discuțiile vizând atât accelerarea ritmului proiectelor comune, mai ales a celor din domeniul economic și de apărare, dar și problemele specifice diasporei românești, cu accent pe protecția drepturilor românilor de aici.
Mă bucur că această vizită va avea rezultate concrete, palpabile, fiind urmată de mai multe acorduri comerciale. Avem un interes comun în zona de energie regenerabilă și extragerea gazelor naturale, IT, servicii financiare, zona farmaceutică și de dezvoltare a infrastructurii medicale, echipamente industriale sau siderurgie. Doar printr-o politică externă orientată spre economie, ce vizează atragerea de noi investiții și crearea de noi locuri de muncă bine plătite, putem dezvolta România și crește nivelul de trai al românilor. Și cred că acestea trebuie să fie prioritățile viitorului președinte al României și prioritățile viitorului Guvern.
Mesajul în engleză postat de Ciolacu după întâlnirea de la Londra cu premierul britanic: ”The beginning of a strong friendship”
”Începutul unei prietenii solide cu premierul Keir Starmer, pentru popoarele noastre, țările noastre, valorile democratice comune și pacea globală”, a precizat premierul român, într-o postare publicată în engleză pe rețeaua X, după întâlnire.
”Regatul Unit și România colaborează strâns pentru întărirea relațiilor comerciale și în domeniul securității”, a comentat, la rândul său, premierul Starmer.
Aflat în vizită de lucru la Londra, Marcel Ciolacu va mai avea miercuri o întrevedere cu preşedintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle.
”Diaspora română puternică din UK ne inspiră să întărim și mai mult parteneriatul nostru strategic la toate nivelele. Am decis să întărim cooperarea economică și parteneriatul din domeniul apărării”, a mai spus Ciolacu după întâlnirea cu premierul britanic Keir Starmer.
Într-un comunicat de presă al guvernului britanic, Ciolacu și Starmer au mai discutat despre „importanța sprijinirii aliaților din regiune de agresiunea rusă”dar și despre cel mai nou acord de cooperare în domeniul apărării.
Respectivul acord a fost semnat miercuri de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și secretarul apărării din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, John Healey și are ca scop întărirea parteneriatul de lungă durată dintre România și Marea Britanie și să răspundă provocărilor actuale de securitate.
Totodată, premierul Starmer a menționat sprijinul oferit de UK României în operațiunile de deminare din Marea Neagră.