Hashtagistul rezistac, Marius Manole a anunţat, că vrea să-şi ia cetăţenie moldovenească şi se declară mândru de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Marius Manole a jucat în două spectacole la Chişinău, iar la una dintre reprezentaţii a avut surpriza ca în sală să se afle şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Marius Manole a fost foarte impresionat de prezenţa preşedintelui Maia Sandu, fapt pentru care a anunţat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că va înainta imediat o cerere pentru a îi fi acordată cetăţenia Republicii Moldova.
”Astăzi, bucurie. Spectacol la Chișinau. 2 reprezentații cu “Eu sunt vantul” la minunatul Teatrul Alexei Mateevici. Bucuria reîntâlnirii cu publicul de aici, un public cald și dornic să vadă teatru.
Bucuria zilei însă a fost și mai mare când, în sala de numai 60 de locuri, a intrat o doamnă și s-a așezat discret undeva în rândul 2. La prima vedere am crezut ca este doamna Președinte Maia Sandu.
Dar, imediat mi-am revenit și mi-am dat seama că nu avea cum. Fără SPP, fără tam tam, fara sa se faca mare eveniment mediatic… nu, n-are cum. Doar că ce sa vezi, doamna discretă din rândul 2 era chiar președinta Maia Sandu care și-a cumparat bilet. Am fost invidios pe colegii mei din Basarabia că au norocul ăsta. Să aibă un asemenea președinte.
Mâine voi înainta cererea de cetățenie, așa că sunt fericit să vă anunț că eu sunt mandru de președintele meu. Mulțumesc Elena Frunze-Hatman, Anatol Durbală, Sorin Militaru, Valentin Strishkov Vitalie Lascu”, a transmis Marius Manole pe Facebook.
Fostul judecător Cristi Danileț a obținut, la rândul său, cetățenia moldovenească în urmă cu câteva zile. Magistratul și-ar dori să urmeze o carieră în domeniul justiției în țara vecină, după ce a fost exclus din magistratură în România, acesta fiind motivul pentru care a obținut cetățenia.
Fostul judecător Cristi Danileț, exclus din magistratură, a devenit cetățean al Republicii Moldova, decretul în acest sens fiind semnat de către președintele Maia Sandu.
Decretul a fost semnat de președintele Republicii Moldova și a fost publicat în Monitorul Oficial în 18 noiembrie, conform TVR Moldova.
I-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova și fostului șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor Daniel-Marius Staicu.
Judecătorul Cristi Danileț și fostul șef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, Daniel Marius Staicu, au primit cetățenia Republicii Moldova.
Președintele Maia Sandu a semnat decretul, iar documentul a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Dănileț a declarat că a primit cetățenia după ce a lucrat împreună cu autoritățile de la Chișinău în ultimii zece ani în calitate de consultant al Consiliului Europei și al UE pentru Republica Moldova.
”Din 2010 am participat la proiecte precum validarea strategiei de reformă a sistemului de justiție, modificări la legile Justiției, analiza modului de funcționare a Inspecției Judiciare.
În 2021 a fost ultimul proiect, în materie de răspundere disciplinară a magistraților, derulat de Consiliul Europei. Nu am nici un obiectiv politic în Republica Moldova”, a mai spus Danileț, pentru G4Media.
Cristian Danileț a fost exclus de 3 ori din magistratură. În luna iulie, el a fost exclus pentru o presupusă exercitare a funcției cu gravă neglijență.
Anterior, în luna mai, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ pentru abateri disciplinare.
5 din cei 9 magistrații din secția CSM au considerat că Dănileț a făcut politică prin participarea la activitatea unor ONG-uri din care făcea parte.
Prima excludere a avut loc în decembrie 2021 pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Este vorba de două postări pe reţeaua de socializare TikTok, despre care Danileţ susţine că nu au legătură cu justiţia, ci se referă la viaţa privată.
Danileţ a contestat decizia CSM în instanţă, însă procesele trenează de mai multe luni. Până la un verdict definitiv, el nu merge la instanță și nu primește salariu.