Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii, a declarat că există bani pentru majorările promise de guvernanți, însă ”întrebarea este unde sunt acești bani”.
Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, susține că a încercat în mai multe rânduri să rezolve problema banilor pentru pensii, dar nu a reușit pentru că nu a avut sprijinul premierului. Turcan arată că s-au luat bani de la alocațiile copiilor pentru a plăti pensiile în ultima lună.
”Adevărul va ieși la iveală în prima ședință de Guvern, când se va face rectificarea bugetară și va fi subvenționat bugetul Ministerului Muncii cu banii necesari pentru plata pensiilor pentru luna decembrie.
Eu am spus lucrul acesta în fiecare zi în Guvern, dacă nu de mai multe ori pe zi. Am încercat să rezolv această chestiune instituțional, alături de premier și ministrul de Finanțe. Din nefericire, mi-a fost întoarsă inclusiv propunerea de Hotărâre de Guvern pentru că nu erau bani. Am fost nevoiți să luăm bani de la alocații pentru a plăti pensiile pentru luna noiembrie.”, a explicat Raluca Turcan.
”Realitatea este, că pare că în dezbaterea publică să fie cuvântul meu contra cuvântul altora. Adevărul va ieşi la iveală cel mai probabil în prima şedinţă de Guvern, când se va face rectificarea bugetară, şi de la bugetul de stat va fi subvenţionat bugetul Ministerul Muncii şi bugetul asigurărilor sociale de stat cu suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru luna decembrie”. a declarat Turcan.
Ministrul interimar al Muncii a afirmat că a vorbit despre aceste lucruri în şedinţa de guvern aproape zilnic, ca să nu spună că de mai multe ori pe zi.
”Dorinţa mea cea mai mare a fost să rezolv instituţional, pentru că dreptul la pensie este un drept după zeci de ani de muncă, pentru nişte oameni, şi mi se pare normal ca ministru al Muncii, să încerc să rezolv aceste lucruri cu ministrul Finanţelor şi cu premierul. Din nefericire, mi-a fost întoarsă inclusiv hotărârea de guvern pentru că nu erau bani în fondul de rezervă, şi am fost nevoită să luăm bani de la alocaţii pentru luna noeimbrie, ca să alimentăm bugetul de pensii pentru luna noiembrie”, a spus Turcan.
Misterul Finanţelor Publice a transmis marţi, că verifică 17 ministere, inclusiv Ministerul Muncii, dar susţine că acţiunea de control a fost programată din 26 ianuarie. Reacţia vine după ce în spaţiul public s-a afirmat că ministrul Finanţelor a trimis Corpul de control la Ministerul Muncii, după ce ministrul Raluca Turcan a afirmat că nu mai sunt bani de pensii şi alocaţii.
Ministrul Muncii Raluca Turcan a declarat marți că nu știa de controlul demarat de Ministerul Finanțelor. ”Eu?! Cum aș putea eu să cunosc planul de control de la Ministerul Finanțelor?”, a replicat Raluca Turcan, întrebată dacă știa de planul de control demarat de Ministerul Finanțelor din 19 noiembrie.
”În privința alocațiilor, deja era pregătită majorarea alocațiilor. Toate documentele sunt în ordine, cu 20% de la 1 ianuarie. Dacă vor decide să crească la 600 de lei, atunci vor trebui să modifice actele normative”, a spus Raluca Turcan.
Aceasta a fost întrebată dacă există resurse financiare pentru realizarea acestor majorări, pentru a nu ajunge la un deficit bugetar mult mai mare, iar Turcan a răspiuns: ”Așa cum v-am spus, bani sunt. Întrebarea este unde sunt acești bani? Ei se găsesc la bugetul de stat. Ministerul Muncii și bugetul de asigurări sociale este anual subvenționat de la bugetul de stat.
Anul acesta, subvenția de la bugetul de stat pentru Ministerul Muncii a fost de 17 miliarde. Ne-au luat 3 la rectificare, vor trebui să ni-i dea înapoi, pentru că i-au luat degeaba.
Cheltuielile antamate pentru anul viitor deja se ridică la 17,6 miliarde, în calculele noastre. Pachetul așa-zis social care, în mare parte, exista deja în programul de guvernare, plus alte măsuri care decurg din aceste majorări. Probabil că cei care au negociat ar fi trebuit să cunoască un lucru, că în momentul în care indexezi pensiile, se indexează și alte beneficii care se raportează la valoarea pensiei.
De asemenea, în martie, este programată majorarea indicelui social de referință, care atrage alte cheltuieli legate de această majorare a indicelui social de referință. Ca să nu mai vorbim de sumele necesare pentru aplicarea legii consumatorului vulnerabil. Anul acesta avem nevoie de aproximativ 422 de milioane, cel puțin, iar pentru anul viitor, încă 630 de milioane cel puțin”, a declarat Raluca Turcan
Ministrul interimar al Muncii a vorbit apoi și despre verificările Corpului de Control, făcute la scut timp după declarațiile acide pe care le-a făcut la adresa lui Florin Cîțu.
”Dacă spun că a plecat din 19 noiembrie (n.r. – controlul la Ministerul Muncii), atunci e o neconcordanță. Ieri am înregistrat oficial această solicitarea la Ministerul Muncii, după 20 de minute de la declarația mea publică. Dacă vizează bugetul de pensii, atunci nu s-au exprimat corect, pentru că se referă la patrimoniul privat și public al Ministerului Muncii, lucru care nu a mai fost făcut din 2015. E posibil să reprezinte o acțiune eficientă a instituțiilor statului român și noi vom răspunde la toate aceste informații”, a explicat Turcan.
Întrebat dacă sunt bani de pensii, Florin Cîțu a zis: „Bineînțeles că sunt! Eu vă aduc aminte cum am preluat noi situația în 2019, când am preluat Ministerul Finanțelor și o să vă anunț că după, în câteva zile, o să prezint și cum las România după doi ani. Atunci aveam facturi neplătite de 7 luni, nu erau bani nici de pensii, nici de salarii în buget, a trebuit să-i punem. O să vedeți că acum sunt și pot să meargă mai departe”.
De asemenea, întrebat „De ce se fac acele controale la fiecare Minister anunțate astăzi de Ministerul Finanțelor?”, Florin Cîțu a zis:
”Da, sunt controale care se fac pe legea 109 și am văzut, ieri, doamna Turcan a stat un an în Guvern și nu înțelege cum se fac lucrurile. Au fost controale și la Finanțe, au fost amendați și cei din Finanțe de cei din Finanțe. Dacă legea este încălcată oriunde, acesta este rolul lor”.
”Nu (n.r. – nu sunt suspiciuni că a fost încălcată legea), ei le fac de fiecare dată când sunt numiri pe 109”, a mai spus Cîțu.
Întrebat ”De ce se fac aceste controale, fix acum când a început un fel de război cu dumneavoastră?”, Florin Cîțu a spus:
”Au loc la toate Ministerele, inclusiv la Ministerul Finanțelor de cei de la Finanțe, nu este nicio coincidență. Acum a venit momentul”.
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, marţi, că le-a transmis tuturor liberalilor care au o problemă să vină să o discute în cadrul partidului sau la Guvern, precizând că dacă aceştia vor să vorbească prin presă atunci vor trebui luate şi alte decizii
El a fost întrebat de ziarişti la Palatul Parlamentului cum va fi soluţionată disputa cu Raluca Turcan. „În Biroul Politic Naţional se va tranşa„, a afirmat Cîţu.
”Le-am spus tuturor colegilor care vor să discutăm despre o problemă, să vină să discutăm în PNL. Dacă era vorba de guvernare, puteam să discutăm la Guvern, dacă preferă să discute prin presă, bineînţeles că va trebui să luăm şi alte decizii„, a spus liderul liberal.
Florin Cîţu a adăugat că este interesat să se întoarcă în PNL acei membri care nu au atacat partidul şi susţin principiile liberale.
”Vom discuta cu fiecare în parte şi vom vedea dacă putem să găsim elemente prin care să îi aducem înapoi. Pe mine mă interesează să vină înapoi toţi acei membri ai PNL. Sunt încă unii membri ai PNL, oameni care nu atacă preşedintele partidului, care nu atacă pe preşedintele României, care nu atacă PNL. Sunt unii oameni care au fost şi au plecat, poate, dintr-o afinitate sau poate o prietenie mai veche faţă de fostul lider, dar, până la urmă, există astăzi în România un singur partid de dreapta, un singur partid liberal – PNL, iar toţi aceia care vor să meargă mai departe, să susţină principiile liberale îşi au locul doar în PNL„, a explicat el.