Pentru școală am înțeles că deja avem scenarii, exact cam ca la semafor, foarte colorate și diferite ca să nu ne încurcăm în ele. Dar pentru alegeri vom putea implementa același scenariu? Ce se va întâmpla pe 27 septembrie, cu o localitate care se va încadra într-un scenariu roșu de exemplu, vor merge la alegeri dar nu și la școală? Pentru că președintele ne spune să stăm flexați, că la alegeri nu e periculos, e așa ”cam ca la supermarket”.
De ce scenariul roșu se va putea aplica la școli, la școlari și nu și la școlile unde se va desfășura procesul de vot? De ce ar trebui să fie mai periculos într-o parte decât în cealaltă?
Dar ce a declarat punctual președintele Klaus Iohannis:
”Pe 14 septembrie începe noul an șoclar preuniversitar, asta însemnă, pentur mulți dintre elevi, că vor merge fizic la școală.
Am avut o întâlnire foarte importantă, tema discuţiei a fost începerea anului şcolar, situaţia învăţământului din România şi măsuri specifice în pandemie;
Important pentru elevi, părinţi şi societate, pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar;
Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la şcoală;
Au fost elaborate trei scenarii, în funcţie de numărul de bolnavi din fiecare localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile, nu doar pentru şcoli;
Aceste trei scenarii, sunt:
Verde – mai puţin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu Covid-19
Galben – între 1-3 persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile
Rroşu – mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă
Aceste scenarii stabilesc ce se întâmplă în şcoală. Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de judeţ.
Ce înseamnă scenariile roşu şi galben la şcoală
Pentru fiecare şcoală în parte, comandamentul judeţean pentru situaţii de urgenţă va lua decizia pe ce scenariu se merge.
În scenariul roşu nimeni nu merge la şcoală, totul se desfăşoară online. În scenariul galben, unele activităţi se desfăşoară la şcoală, altele online.
Scenariul galben înseamnă că grădiniţele şi primarul merg la şcoală, clasele 8 şi 12 care se pregătesc de examene merg la şcoală, iar restul claselor în funcţie de decizia şcolii, o parte vin la şcoală şi o parte nu, ca să facă loc suficient pentru distanţarea celor care merg în fiecare zi;
Învăţământul online este acceptat ca şi învăţământ normal atunci când nu se pot ţine cursuri fizice;
Este nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sănătăţii lucrează la aceste norme şi vor fi făcute publice în zilele următoare;
Învăţământul online vine să completeze acolo unde nu se pot ţine fizic;
Decizia se ia pentru fiecare şcoală în parte, la nivel de judeţ, la propunerea şcolii, a Inspectoratului şcolar şi împreună cu ceilalţi factori din comandamentul judeţean.”