Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, primele concluzii ale raportului în cazul dezastrului de la Crevedia.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat un raport privind intervenția echipelor de salvare după epxlozia de la Crevedia de săptămâna trecută. El a susținut că acţiunea pompierilor a avut la bază ”o abordare defensivă”, al cărei scop a fost acela de a răci cisternele din zonă şi de a preveni extinderea focului”. El a adăugat că, dacă nu ar fi fost lucrurile în acest fel, exista riscul ca mai mulți oameni să moară.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat, a explicat că, în cadrul intervenţiei de la Crevedia de săptămâna trecută, acţiunea pompierilor a avut la bază ”o abordare defensivă”, al cărei scop a fost acela de a răci cisternele din zonă şi de a preveni extinderea focului”. Primul apel la 112 în cazul exploziilor la staţia GPL de la Crevedia a anunţat o explozie urmată de incendiu la o locuinţă, iar unul dintre hidranţii din zonă nu avea presiune, ceea ce a impus alimentarea cu apă a cisternelor în sistem navetă, maşinile mergând şi alimentând din altă parte, declară şeful DSU Raed Arafat, care prezintă raportul preliminar al intervenţiei din data de 26 august desfăşurată în localitatea Crevedia. Arafat a ţinut să precizeze că în astfel de situaţii, conducerea intervenţiei, partea tehnică, este făcută de pompieri şi executată de pompieri. Exploziile s-au soldat cu moartea a trei persoane şi cu rănirea a peste 50, majoritatea pompieri.
Raed Arafat a transmis că a ajuns la fața locului la puțin peste o oră după explozie și că a dispus insistent evacuarea urgentă a populației, inclusiv a angajaților Ministerului de Interne care nu erau pompieri, dar și intrarea rapidă a roboților în incendiu.
Arafat a fost că la fața locului cel puțin unul din hidranți era fără presiune, deci alimentarea cu apă se făcea prin navetă, fapt care îngreunează deseori activitatea pompierilor, susține șeful DSU.
Arafat a mai spus că în prezent sunt internați 20 de pompieri, din care 8 în străinătate. Dintre aceștia, unul, internat în Milano, are arsuri pe 80% din corp, iar diagnosticul este foarte rezervat, susține șeful DSU.
În timpul conferinței, Raed Arafat a făcut o demonstrație cu un pompier chemat în conferință pentru a prezenta echipamentul de care dispun echipajele de intervenție. Șeful DSU a enumerat apoi achizițiile făcute în ultima vreme și caracteristicile echipamentelor pentru a demonstra că ”avem grijă de pompierii noștri”.
Potrivit lui Arafat, echipele de intervenție care s-au dus la fața locului au descoperit că sunt probleme cu hidranții. Cel puțin unul dintre hidranți nu avea presiune, au stabilit anchetatorii.
Prima măsură a reprezentat evacuarea caselor din jur, iar primii șefi ai pompierlor au ajuns la locul intervenție la aproximativ o oră după apelul la 112. În total, au fost aproape 100 de apeluri la 112 privind exploziile și incendiul de la Crevedia, a mai anunțat Arafat.
„Conducerea intervenție este a pompierilor care au expertiză. Eu când am ajuns acolo, la aproximativ o oră, dispozitivul era stabilit, oamenii erau stabiliți, activitatea era în desfășurare, erau stabilite evacuarea și răcirea„, a explicat Raed Arafat.
Ministerul de Interne a anunțat că în urma exploziei de la stația GPL din Crevedia au fost 58 de victime. Trei oameni au murit, 25 de pacienți au fost externați, iar 12 răniți au fost transferați în străinătate. Cei mai mulți răniți sunt angajați ai ministerului. Trei pacienți răniți sunt în continuare în stare critică. Doi se află la Spitalul Clinic de Urgență București și la Spitalul Bagdasar Arseni București, iar al treilea este într-o unitate medicală din Milano.
”Scopul nu era stingerea incendiului de la cisternă, ci scopul era răcirea şi prevenirea răspândirii. (…) Era riscul ca gazul să continue să scape, pentru că e un gaz mai greu şi să producă alte evenimente. Aşa că aici abordarea era defensivă şi nu o abordare ofensivă”, a spus şeful DSU.
Primul apel la 112 în cazul exploziilor la staţia GPL de la Crevedia a anunţat o explozie urmată de incendiu la o locuinţă, iar unul dintre hidranţii din zonă nu avea presiune, ceea ce a impus alimentarea cu apă a cisternelor în sistem navetă, maşinile mergând şi alimentând din altă parte, a spus Arafat, potrivit News.ro. El a precizat că în astfel de situaţii, conducerea intervenţiei este făcută de pompieri şi executată de pompieri.
”Când am ajuns acolo, dispozitivul era stabilit oamenii erau stabiliţi, activitatea era în desfăşurare. Toate aceste aspecte erau stabilite de pompieri”, a subliniat Arafat.
”Nu a venit doctorul Arafat, cum am auzit, care e medic, civil și a dat dispoziții cum să stingă incendiul. Asta nu se face”, a adăugat el.
Acesta a acuzat ”manipulări în spaţiul public” privind rolul celor care au intervenit la faţa locului.
Conform lui Arafat, ”echipajele de intervenţie au sosit în timp mult mai scurt decât s-a vehiculat”.
El a relatat că prima cisternă care a explodat ”a zburat şi a fost aruncată spre o casă”, iar pe parcursul incendiului focul trecea peste drumul naţional pe marginea căruia era amplasată staţia GPL.
Arafat a amintit că firma care deţinea staţia GPL a fost amendată cu 10.000 de lei şi pentru utilizarea unei pompe neomologate pentru transvazarea gazului.
Acesta a anunţat de asemenea că la momentul intervenţiei niciun reprezentant al firmei nu s-a aflat la faţa locului pentru a discuta cu pompierii.
Exploziile de la Crevedia s-au soldat cu moartea a trei persoane şi cu rănirea a peste 50, majoritatea pompieri.