Șeful ANAF, ”liberalul” Lucian Heiuș, îl contrazice pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și spune, că nu există o ”gaură” de 20 de miliarde de lei în buget. El adaugă că, oricum, o ajustare a cheltuielilor în limita acestei sume nu ar trebui să sperie pe nimeni. Ba din contră – ar fi un lucru sănătos pentru economie.
”Nu există o gaură de 20 de miliarde în bugetul general consolidat. Bugetul se construiește pe niște estimări, date de Comisia Națională de Prognoză, pe niște creșteri economice care sunt stabilite, un anumit nivel al inflației, care uneori se confirmă, uneori se infirmă”, a spus Heiuș.
”20 de miliarde, cât se vrea o ajustare, nu e o sumă care să sperie pe nimeni. E o reacție normală și firească să se ajusteze niște cheltuieli. Este un lucru de sănătate, din punctul meu de vedere, pentru economie”, a adăugat el.
Declarația vine după ce Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a spus, că reducerea cheltuielilor este o măsură cerută de Comisia Europeană pentru îndeplinirea condițiilor din PNRR și că pentru ca ea să fie considerată ca fiind o măsură ”cu impact”, este posibil să fie nevoie de ”o posibilă ajustare a numărului de funcționari”.
Totuși, Boloș mai spune că ”metodele prin care ajungem la acest impact semnificativ pentru dovedirea caracterului de sustenabilitate sunt diverse” și că sunt luate în calcul și scenariile „încasării mai bune a veniturilor sau revizuirea politicii fiscale”.
Boloș a precizat și că, va merge la Comisie, ”după Paștele ortodox” pentru a discuta reforma pensiilor speciale.
Anterior, Boloș a declarat că scăderea încasărilor la bugetul de stat în primul trimestru al acestui an poate duce fie la scăderea numărului de bugetari, fie la modificări ale salariilor acestora.
Ministrul Finanțelor, arogantul Adrian Câciu anunţă că, în coaliţie s-a decis o ajustare cu 20 de miliarde pe bugetul general consolidat al statului: Toate măsurile sunt sunt posibile, trebuie să ajustăm cheltuielile bugetare
Ministrul Adrian Câciu anunţă că în coaliţie s-a decis o ajustare cu 20 de miliarde pe bugetul general consolidat al statului. El a precizat că toate măsurile sunt sunt posibile, pentru că trebuie să ajustăm cheltuielile bugetare, ajustarea nu va afecta pachetul social cu care această coaliţie a venit şi nici pachetul economic şi nici investiţiile.
Ministrul de Finanţe a declarat că premierul Ciucă i-a anunţat pe colegii din Guvern cu privire la deciziile luate ieri în coaliţie.
”Noi la nivelull coaliţiei şi a Guvernului facem analize periodice, trimestrial. La şedinţa de ieri a coaliţiei am avut o astfel de prezentare pentru că este final de trimestru, este normal să ai o abordare responsabilă, prezinţi care este situaţia şi ajustezi, adaptezi politicile Guvernului astfel încât ţintele pe care le-ai asumat la început de an să le păstrezi ca fiind obiective de atins. Pe fondul constatărilor şi a unei reducere a încasărilor la veniturile statului, este evident şi cred că asta nu are de ce să deranjeze pe nimeni, că şi statul român trebuie să facă facă o ajustare de cheltuieli bugetare, mai ales în zona cheltuielilor neesenţiale.Având în vedere decizia de ieri, colegii de la Finanţe vor face o analiză pentru ajustarea cu 20 de miliarde pe bugetul general consolidat al statului”, a anunţat Câciu.
Ministrul a precizat că, deşi unora li se pare mult, este ”o ajustare primară”.
”Cred că există multe locuri unde, nu aş vrea să o numesc risipă dar o consolidare fiscală să meargă şi pe zona de cheltuiei bugetare. Vă asigur că atunci când măsurile vor prinde concreteţe vor fi puse la dispoziţie. Toate măsurile sunt sunt posibile, trebuie să ajustăm cheltuielile bugetare. Cred că românii ne cer, în primul rând nouă, ca stat, să dăm dovadă de solidaritate. Ca să nu fie o surpriză, anul trecut am anunţat ajustarea în luna mai, tot în primăvară. Abordarea noastră este de zi cu zi, de a lua măsuri”, a mai spus Câciu.
Adrian Câciu a precizat că ”această ajustare nu va afecta pachetul social cu care această coaliţie a venit şi nici pachetul economic. De asemenea, nu va afecta nici investiţiile”, a spus el.
Guvernul a ajuns la fundul sacului. Liderii coaliției au decis să mai taie din cheltuielile bugetare. E avută în vedere reducerea sumelor alocate pentru achiziții și cheltuieli curente cu benzina folosită în instituții, dar și reducerea numărului de membri în consiliile de administrație ale companiilor de stat, precum și valoarea indemnizațiilor de ședințe. Tăierile ar însemna 20 de miliarde de lei.
Coaliţia PSD-PNL-UDMR a decis marţi, 4 aprilie, reducerea cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei, dar fără a tăia de la investiţii.
Totodată, s-a convenit și scăderea numărului de membri din consiliile de administrație, precum și reducerea valorii indemnizațiilor de ședință, astfel încât Guvernul să se încadreze în deficitul bugetar.
În plus, ministrul de Finanțe Adrian Câciu a prezentat în ședința de coaliție de la Palatul Victoria un plan prin care se propune reducerea de cheltuieli, în condițiile în care există o colectare redusă la bugetul de stat, mai precis sub ţinta asumată de ANAF. De aceea, Câciu a propus și măsuri de creștere a colectării taxelor, au mai declarat surse politice. Coaliția a fost de acord cu măsurile propuse de ministrul de finanțe.
Guvernul caută soluții pentru a acoperi o gaură de 20 de miliarde de lei, susțin surse guvernamentale. Banii sunt necesari pentru a păstra ținta de deficit bugetar asumată de Executiv. Potrivit surselor citate, colectarea nu a atins planul Guvernului. Premierul Nicolae Ciucă le-ar fi cerut miniștrilor să vină cu propriul program de reducere de cheltuieli. Printre măsurile cerute de premier se numără și înghețarea salariilor și reducerea unor indemnizații. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut miercuri ministerelor și celorlalte instituții ale statului să facă o restructurare în rândul angajaților care pe lângă salariu primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare.
Surse guvernamentale susțin că, dacă nu vor fi făcute reduceri astfel încât să fie acoperită suma de 20 de miliarde de lei, la jumătatea anului Executivul s-ar confruntă cu probleme serioase. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a prezentat marți în ședința Coaliției propunerile pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale, cu mențiunea că nu se va tăia din investiții.
Printre propunerile agreate cu premierul nicolae Ciucă se numără reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea cheltuielilor cu deplasările, carburanții, echipamentele din instituții.
De asemenea, vor fi înghețate creșterile salariale până când va fi gata legea salarizării unitare.
Guvernul vrea să reducă numărul secretarilor de stat și cel al membrilor din Consiliile de Administrație precum și o reducere a indemnizațiilor pentru ședințe ale acestora. Numărul de membri în CA-uri va fi scăzut după algoritmi negoiați între partide – de exemplu de la 11 la 7.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut miercuri ministerelor și celorlalte instituții ale statului să facă o restructurare în rândul angajaților care pe lângă salariu primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare. Într-un mesaj postat pe Facebook, președintele PSD cere o „curățenie generală în cheltuielile publice” și susține că e ”o sfidare” ca acei ”tineri pensionari” să fie reangajați la stat, de multe ori pe aceeași poziție, în timp ce alți români muncesc din greu pentru un salariu.
”Este profund inechitabil ca atunci când cetățenii se confruntă cu greutăți și cu scăderea puterii de cumpărare, cheltuielile statului să se extindă fără măsură. Un Guvern, care este alături de cetățeni, trebuie să ia măsuri pentru diminuarea risipei de fonduri din instituțiile publice. Trebuie să analizăm toate zonele din aparatul de stat în care există cheltuieli exagerate sau nejustificate.”
De exemplu, ar trebui eliminate toate acele ”bonusuri de lungă durată” din sectorul bugetar. Mă refer la acele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepțional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanța în muncă.
De asemenea, ținând cont că s-a vorbit mult despre reforma pensiilor, ar trebui ca toate ministerele și celelalte instituții să facă o restructurare a posturilor ocupate de angajați care, pe lângă salariu, primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare!
Este o sfidare să-i vedem pe acei ”tineri pensionari” reangajați la stat, uneori pe aceeași funcție, pentru a cumula mai multe venituri, în timp ce restul cetățenilor muncesc din greu pentru un salariu sau au muncit o viață pentru a-și câștiga cuvenita pensie. ”Solicit deci o curățenie generală în cheltuielile publice. Nu tăiem nimic de la investiții! Dar trebuie să reducem drastic risipa”, a scris liderul social-democraților.