Acasă Declarații Sebastian Burduja, constată: ”Nu e normal ca Europa de Est să plătească mai mult la energie faţă de Europa de Vest, facturile românilor rămân plafonate””

Sebastian Burduja, constată: ”Nu e normal ca Europa de Est să plătească mai mult la energie faţă de Europa de Vest, facturile românilor rămân plafonate””

0
0
10

Sebastian Burduja, constată: ”Nu e normal ca Europa de Est să plătească mai mult la energie faţă de Europa de Vest, facturile rămân plafonate, românii nu vor tremura de frig”.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, consideră că nu este normal ca Europa de Est să plătească pentru energie preţuri mult mai mari decât Europa de Vest, aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat Comisiei Europene (CE) un tratament corect şi o uniunea energetică funcţională, astfel încât țările din Europa de Est să plătească pentru energie la fel ca țările din Europa de Vest.

”Aşa cum am promis pe 12 septembrie, am cerut oficial Comisiei Europene, alături de omologii din Grecia şi Bulgaria, un tratament corect şi o uniune energetică funcţională. Nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie preţuri mult mai mari decât Europa de Vest, aşa cum s-a întâmplat recurent în ultimele luni.

Sunt două cauze: lipsa interconexiunilor din centrul Europei (mai ales Austria şi Slovacia), ceea ce face ca energia ieftină produsă în Vest să se oprească, practic, în Austria şi Slovacia; şi cererea suplimentară de energie din Republica Moldova şi Ucraina, care pune o presiune adiţională pe preţurile din regiunea noastră.

Am spus-o şi ieri la Varşovia, clar şi răspicat: respectăm obligaţiile europene comune ale pieţei unice, dar cerem drepturi egale. Fără energie sigură şi accesibilă nu poate exista dezvoltare. De preţul energiei depind bunăstarea cetăţenilor noştri şi competitivitatea economiei, salariile şi locurile de muncă. De aceea ne-am străduit în ultimii ani să menţinem preţurile plafonate pentru consumatori, cu toate eforturile, dar nici nu putem tolera inechităţile de pe piaţa europeană a energiei”, a precizat Burduja.

Potrivit oficialului, la solicitarea României, Greciei şi Bulgariei, care a fost deja acceptată de Comisia Europeană, ”vom prezenta situaţia şi vom cere măsuri la următoarea reuniune a miniştrilor Energiei, care va avea loc la Luxemburg, pe 15 octombrie”, pentru că ”adevărul trebuie spus, iar România nu va tăcea în faţa nedreptăţilor”.

Sebastian Burduja, despre pregătirile pentru iarnă: ”Am luat în calcul un scenariu pesimist şi unul moderat, în ambele, România va fi în siguranţă. Românii nu vor tremura de frig şi nici de frica facturilor, pentru că rămân plafonate.”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat miercuri despre situaţia sistemului energetic în pregătirea sezonului de iarnă că au luat în calcul şi un scenariu pesimist şi unul moderat şi în ambele scenarii, România va fi în siguranţă, deci românii nu vor tremura de frig în iarna aceasta şi datorită eforturilor pe care Guvernul le-a făcut şi le face, nu vor tremura nici de frica facturilor, pentru că aceste facturi rămân plafonate până la 1 aprilie.

MInistrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat după şedinţa de guvern situaţia sistemului energetic national.

”Stăm bine, avem un grad de umplere în lacurile energetice de 74%, acoperitor pentru cee ace urmează în sezonul rece, chiar dacă vor fi luni secetoase, până acum septembrie ne-a depăşit aşteptările, a plouat destul de mult. Cu 74% intrând în sezonul rece suntem în regulă. De asemenea, în ceea ce priveşte stocurile de gaze, România şi-a îndeplinit obligaţia în faţa Comisiei Europene, cu 70 de zile înainte de termen. La această oră avem un grad de umplere de peste sută la sută. Se face un supraplin, o rezervă tehnică”, a spus ministrul Energiei.

El a menţionat că la capitolul stocuri de cărbune, cărbunele încă mai contează în România.

”Vorbim de un stoc de 397.400 de tone în centralele Complexului Energetic Oltenia şi încă 117.000 de tone în cariere, în total 536.400 tone la CEO Oltenia. La Paroşeni, aproape 30.000 de tone de huilă. În Valea Jiului am reuşit să salvăm cele 2.000 de locuri de muncă, să ţinem în viaţă Complexul Energetic Valea Jiului, să îi dăm o nouă viaţă şi să putem să exploatăm în continuare Termocentrala de la Paroşeni.

Faţă de anul trecut, creşterea este semnificativă, eram aproape de zero. La Electrocentrale Craiova, un CET important care funcţionează în continuare pe lignit, 87.600 de tone, de asemenea un nivel satisfăcător pentru pregătirea sezonului rece”, a arătat ministrul.

Burduja a adăugat că, împreună cu Dispecerul Energetic Naţional, au analizat scenariile pentru iarna aceasta.

”Am luat în calcul şi un scenariu pesimist şi unul moderat, în ambele scenarii, România va fi în siguranţă, deci românii nu vor tremura de frig în iarna aceasta şi datorită eforturilor pe care Guvernul le-a făcut şi le face, nu vor tremura nici de frica facturilor, pentru că aceste facturi rămân plafonate până la 1 aprilie anul viitor, dacă nu cumva vom putea să prelungim această formă de sprijin, compensarea-plafonarea”, a explicat el.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi să se retragă, Rareş Bogdan sare în apărarea ostașului: ”Exclus un tandem Ciucă-Lasconi, nu a fost în stare să asfalteze o stradă”

Facebook 8 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi…