Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a afirmat din plenul Camerei Deputaților că, România este pregătită să adere la spațiul Schengen și va atinge acest obiectiv ”în curând”. Aceasta a punctat că decizia amânării aderării este una greșită.
Preşedintele PE, Roberta Metsola a declarat luni, în plenul Parlamentului, că se află astăzi în România, în acest moment profund simbolic, cu un singur apel: Nu renunţaţi la Europa. Nu renunţaţi la noi! Ea a arătat că România va adera la Schengen şi o va face în curând. Ea a mai arătat că a fost o decizie greşită de a amâna aderarea României, şi că le-a spus liderilor europeni că aceasta a fost cea mai dezamăgitoare cale pe care o puteau urma.
”Sunt astăzi aici în România, în acest moment profund simbolic, cu un singur mesaj, un singur apel: Nu renunțați la Europa. Nu renunțați la noi. Acum, când lucrurile nu sunt neapărat la fel de clare cum erau acum două săptămâni. Când strălucirea retoricii a fost umbrită de evenimente. (…) A fost o săptămână dificilă pentru Europa din mai multe puncte de vedere. Am lucrat non-stop pentru a ne asigura că România va putea adera pe deplin la spațiul Schengen. Cred că a fost o decizie greșită de a amâna. Să fie clar: România este pregătită să adere la spațiul Schengen. Este gata de mai bine de un deceniu. Și să fiu mai clară: România se va alătura Schengen și o va face în curând. De asemenea, vreau să abordez un punct pe care l-am auzit recent: acesta nu este un fel de cadou pentru România. Acest lucru aduce beneficii fiecărui stat membru la fel de mult ca și acesta”, a precizat Roberta Metsola din plenul Camerei Deputaților.
”Este vorba despre securitatea noastră colectivă, despre egalitatea dintre europeni, despre faptul că putem face față împreună amenințărilor comune. Este o piesă lipsă a puzzle-ului care este construcția Europei. Și înțeleg datoria și responsabilitatea noastră de a o pune în aplicare în curând. Îmi place să-l citez pe președintele dumneavoastră Klaus Iohannis pe această problemă, am făcut acest lucru săptămâna trecută. Avea dreptate când spunea că granițele fizice dintre națiuni sunt mai ușor de demontat decât acele ziduri pe care îi forțăm pe oameni să le construiască în mintea lor. Aceasta este provocarea noastră acum”, a adăugat aceasta.
Șefa Parlamentului European susține că solidaritatea României cu Ucraina ”a fost o adevărată demonstrație a valorilor europene fundamentale”.
”Solidaritatea României cu Ucraina a fost o adevărată demonstrație a valorilor europene fundamentale. România a arătat acest lucru găzduind peste 86.000 de refugiați din Ucraina și facilitând trecerea cerealelor ucrainene în țări terțe. Inima acestei mari țări se vede în toate din nou și din nou. Fie că este răspunsul dumneavoastră la invazia ilegală și brutală a Rusiei, fie că este vorba despre trimiterea de medici în națiunile de pe continent în apogeul pandemiei, pompieri care zboară în alte state pentru a ajuta la combaterea incendiilor forestiere sau responsabilitatea enormă pe care o aveți în sprijinirea democrației în Moldova, România înțelege că acestea sunt provocările noastre comune care pot fi înfruntate doar împreună”, a declarat Roberta Metsola.
”Mă aflu astăzi în România, în acest moment profund simbolic, cu un singur mesaj, cu un singur apel: Nu renunţaţi la Europa. Nu renunţaţi la noi! Acum, când lucrurile nu sunt neapărat la fel de clare ca acum două săptămâni. (..) Când scandalurile de corupţie ale câtorva, ocupă centimetrii de ziar şi minutele de televiziune în detrimentul muncii îndelungate, grele, a celor mulţi. Când pare că promisiunile făcute cu mult timp în urmă sunt ignorate în detrimentul unor mici, înguste, naţionale consideraţii mărunte şi naţionale. Când cei pentru care Parlamentul European, prin simpla existenţă, reprezintă o ameninţare, vor sări pe oricare dintre aceste probleme pentru a împinge din ce în ce mai mulţi oameni spre confortul de la marginilor şi a extremelor”, a spus preşedintele PE. Roberta Metsola a arătat că ”acesta este momentul în care suntem chemaţi să conducem, şi acesta este momentul în care trebuie să ne ridicăm şi să rămânem uniţi, când este greu”. Preşedinta Parlamentului European a arătat că a fost o săptămână dificilă pentru Europa în mai multe feluri decât una.
”Am insistat, am muncit non-stop, am fost atât de aproape, dar o decizie finală înainte de sfârşitul anului pentru a asigura ca România să poată adera pe deplin la spaţiul Schengen nu a fost să fie în această săptămână. Le-am spus liderilor că aceasta a fost cea mai dezamăgitoare cale pe care o puteau urma. Cred că a fost o decizie greşită de a amâna. Permiteţi-mi să fiu clar: România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. A fost pregătită pentru mai mult de un deceniu. Şi permiteţi-mi să fiu mai clară: România va adera la Schengen şi o va face în curând”, a spus oficialul european, precizând că este dreptul românilor, aşa cum este dreptul Europei.
”Vremea celor două Europe s-a încheiat şi sunt încrezătoare că că toată lumea îşi va da seama de acest lucru în curând. De asemenea, vreau să abordez un aspect pe care l-am auzit recent: acesta nu este un fel de cadou pentru România, beneficiază orice alt stat membru la fel de mult ca şi acesta. Este vorba despre securitatea noastră colectivă, despre egalitatea între europeni, despre faptul că putem să facem faţă împreună ameninţărilor comune. Este o piesă care lipseşte din puzzle-ul pe care îl reprezintă construcţia de Europei. Şi înţeleg că avem datoria şi responsabilitatea de a o pune în aplicare cât mai curând. Îmi place să îl citez pe preşedintele Klaus Iohannis în această privinţă – am făcut-o din nou săptămâna trecută. El a fost dreptate când a spus că frontierele fizice între naţiuni sunt mai uşor de desfiinţat decât cele zidurile pe care îi forţăm pe oameni să le construiască în mintea lor. Aceasta este provocarea noastră acum”, a spus ea. Roberta Metsola a precizat că ”zidurile pe care Europa a fost creată pentru a le dărâma sunt atât între popoare, cât şi între naţiuni.”
”Suntem cu toţii diferiţi, dar merităm cu toţii aceeaşi şansă – acesta este etosul de astăzi al Europa de astăzi. Despre asta au fost revoluţiile Europei. Aceasta este moştenirea pe care am lăsat-o moştenire, în calitate de copii ai revoluţiei. Aceasta este ceea ce apărăm”, a adăugat ea.