Acasă Declarații Revoltă națională după scandalul ”Puiului Vopsit”. Directorul Protecției Consumatorului: ”Cred că toți consumatorii au înțeles că este vorba despre o expresie metaforică”

Revoltă națională după scandalul ”Puiului Vopsit”. Directorul Protecției Consumatorului: ”Cred că toți consumatorii au înțeles că este vorba despre o expresie metaforică”

0
0
131

Revoltă națională după scandalul ”Puiului Vopsit”, Directorul Protecției Consumatorului, la trei zile după ce declarațiile lui Horia Constantinescu au provocat panică: ”Cred că toți consumatorii au înțeles că este vorba despre o expresie metaforică”.

Scandalul ”puiul galben”. Directorul Protecției Consumatorului, la trei zile după ce declarațiile lui Horia Constantinescu au provocat panică: ”Cred că toți consumatorii au înțeles că este vorba despre o expresie metaforică”. Ce spune despre

”tulpinile de salmonella periculoase”.

La trei zile după ce președintele ANPC, Horia Constantinescu, a provocat scandalul puiului ”vopsit”, directorul instituției, Paul Anghel, a scris pe Facebook că „este vorba despre o expresie metaforică”.

”În urma discuțiilor și a informațiilor contradictorii apărute în spațiul public, în ultima săptămână, consider că este oportun să aduc clarificări cu privire la subiectele vehiculate în mass media. În legătură cu subiectul generic numit ‘puiul vopsit’ cred că toți consumatorii au înțeles că este vorba despre o expresie metaforică, menită să descrie constanta noastră preocupare legată de informarea completă, corectă și precisă a produselor în general și în cazul de față a celor din carne de pui”, a scris Anghel, sâmbătă, pe rețeaua de socializare.

Reamintim că Horia Constantinescu, cunoscut pentru desele derapaje la adresa unor companii private din domeniul HoReCa sau alimentar, a avertizat miercuri asupra comercializării unor pui de găină „îngălbeniți” pentru a părea mai sănătoși și a declarat că va informa toate instituțiile ce pot cerceta cum s-a ajuns în această situație.

”Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniţi pentru a părea mai buni, împănaţi cu tulpini de salmonella periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare ‘gustos’. Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituţiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situaţie şi cine a acoperit adevărul”, a scris miercuri şeful ANPC pe pagina sa de Facebook.

El a fost însă contrazis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care a reacționat prompt și a i-a demontat afirmațiile. Mai multe detalii aici.

În aceeași zi, Horia Constantinescu a fost desemnat candidatul PSD la Primăria Constanța.

În postarea de sâmbătă de pe Facebook, Paul Anghel a făcut mai multe precizări.

”În atribuțiile permanente ale instituției noastre se află verificarea conformității produselor care se comercializează în magazine de specialitate, cu normele legale în vigoare. Noi încercăm, prin controalele întreprinse, să evit[m înșelarea consumatorilor prin afișarea pe etichetele produselor a unor informații care nu corespund realității și nu de puține ori am depistat practici nelegale/comerciale incorecte/înșelătoare. Folosirea în produse a unor aditivi alimentari, omologați de instituțiile de specialitate, nu este periculoasă pentru consumator.

Aceia dintre producători care decid să ofere un produs premium, cum ar fi ‘puiul hrănit cu porumb’ folosesc cereale, de exemplu porumb, pentru a obține produse superioare din punct de vedere vizual și calitativ. Monitorizăm constant conformarea acestora la normele legale privind etichetarea, astfel încât este permis să înscrie pe etichete ‘hrănit cu porumb’ doar dacă minim 50% din hrana pasărilor este porumb. Este natural ca în condițiile folosirii unei astfel de hrane, carnea și epiderma pasărilor să aibă culoarea galbenă”, a declarat directorul ANPC.

Anghel a vorbit și despre ”tulpinile de salmonella periculoase”, aduse în discuție de Constantinescu.

”Al doilea subiect ce trebuie clarificat este legat de controalele întreprinse pentru depistarea salmonella la carnea de pui. În contextul eforturilor intensificate și susținute ale Uniunii Europene de stopare a acesteia, împreună cu colegii de la ANSVSA lucrăm îndeaproape în depistarea și indisponibilizarea loturilor suspecte.

Ca urmare a monitorizărilor efectuate s-a identificat tulpina salmonella atât la carne de pui provenită din spațiul comunitar, Polonia și Ungaria, cât și din România. Referitor la cele din România este vorba de loturi de carne de pui provenite de la un producător din județul Vaslui, unde s-a confirmat o tulpină înalt patogenă, dar și de loturi suspecte provenite de la producători mari din județele Bacău și Buzău, pentru care încă nu avem confirmarea de la serotipizare”, spune Anghel.

”Loturile respective au fost retrase de la vânzare, în așteptarea rezultatelor analizelor. Încă o dată, vrem să vă asiguram că scopul acestor verificari constante și a acestor comunicări este doar pentru a asigura consumatorul român de faptul ca ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este o instituție care nu doarme și care veghează constant la respectarea legii”, a mai precizat Paul Anghel, directorul ANPC.

Rămân controverse uriașe în scandalul puilor vopsiți și vânduți în magazine ca fiind crescuți bio. Românii sunt tot mai revoltați și, chiar dacă inspectorii ANSVSA susțin că nu este toxică substanța, cumpărătorii fac scandal din cauză că sunt mințiți și obligați să plătească sume uriașe pentru alimente otrăvite și falsificate. O reacție în tot acest scandal a avut și ministrul Agriculturii. În același timp, apare o nouă dezvăluire: salatele în pungi cu etichete organice sunt contaminate cu pesticide. Din toate salatele testate, doar cinci nu au prezentat nicio urmă de contaminare cu pesticide.

„Ce văd în fața ochilor, pui vopsit cu galben. Pui vopsit, se face alb, cand il speli se face alb se ia culoarea de pe el. Uitati aici! De fapt, el e un pui alb, dar vopsit galben”, spune o romanca, intr-o postare pe internet.

„Nu e normal sa le dea cu vopsea si pe urma sa ni-i vanda noua”, spune o femeie, la piata.

Producătorii ar fi recurs la această practică pentru a putea crește prețurile odată ce-și prezintă marfa drept una bio.

Pe de altă parte, inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor susțin că pigmenții folosiți sunt naturali și nu afectează sănătatea consumatorilor.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține însă că fermierii români nu ar avea niciun motiv să vopsească puii, mai ales că România produce anual 400 de milioane de pui, iar mare parte dintre aceștia sunt vânduți în Franța.

„Fermierii români produc pui de calitate. România are un grad de autosuficienţă de 160% la carnea de pui. Exportăm aproape 40% din cantitate de pui se duce în Franţa. Înseamnă că este un pui de calitate”, a spus Barbu.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook 17 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja …