Acasă Alegeri Rareș Bogdan, despre comasarea alegerilor: ”Există câteva temeri, că 5 rânduri de alegeri ar obosi populația și că s-ar ajunge la absenteism”

Rareș Bogdan, despre comasarea alegerilor: ”Există câteva temeri, că 5 rânduri de alegeri ar obosi populația și că s-ar ajunge la absenteism”

0
0
298

Rareș Bogdan, despre comasarea alegerilor: ”Există câteva temeri, că 5 rânduri de alegeri ar obosi populația și că s-ar ajunge la absenteism”. Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a explicat de ce ar trebui implementată comasarea alegerilor.

Rareș Bogdan a răspuns la întrebările referitoare la comasarea alegerilor și a precizat că își dorește o reprezentativitate cât mai mare, prin urmare o prezență cu un procent ridicat la toate rundele de alegeri.

”Important este să ne asigurăm că există o reprezentativitate cât mai mare a aleșilor locali, dar și parlamentari, pentru avea o prezență la vot cât mai serioasă. Deci să nu fie o prezență de o treime din populație. Trebuie să arătăm calea democrației românești. Dacă se impune comasarea unora dintre cele 5 runde de alegeri, sigur că vom realiza acest lucru, dar trebuie să analizăm din punct de vedere constituțional, legislativ, să vedem exemplele europene. Sunt 7 țări europene care organizează alegeri naționale în același timp cu cele europarlamentare, printre care Germania, Belgia, Irlanda, Luxemburg și Ungaria”, a declarat Rareș Bogdan la B1TV.

Cinci rânduri de alegeri ar obosi populația, crede Rareș Bogdan. ”S-ar ajunge la finalul anului, la momentul alegerilor parlamentare și prezidențiale, la un anumit absenteism generat de prezența, deja de 3 ori, la alegeri”, a mai spus europarlamentarul.

”Există câteva temeri, că 5 rânduri de alegeri ar obosi populația și că s-ar ajunge la finalul anului, la momentul alegerilor parlamentare și prezidențiale, la un anumit absenteism generat de prezența, deja de 3 ori, la alegeri. Este o temere cât se poate de îndreptățită, dar poate fi și o temere generată pe o temă falsă și românii să aibă o apetență destulă pentru vot.

Cert este că, dată fiind poziția de președinte al României, care are un rol constituțional foarte important, chiar dacă nu e la nivelul regimului din Franța, rolul președintelui și reprezentativitatea sa pentru populație sunt foarte importante. Aș menționa și costurile, date fiind și aceste temeri care există cu privire la un absenteism crescut spre finalul anului, se va trece la acest lucru. Dar, la ora actuală, sunt doar scenarii de lucru, așteptăm opinia specialiștilor legislativi și constituționali.

Vom vedea ce se întâmplă și în celelalte țări. Dacă se va întâmpla acest lucru nu se va restrânge dreptul de vot”, a mai precizat Rareș Bogdan, pentru sursa menționată.

Negocierile pentru comasarea alegerilor, în impas, Ciucă al lor face pe neștiutorul: ”Nu s-a dicutat în Coaliție despre comasarea alegerilor”.

După ce ”liberalii” insistau cu vehemență despre acest aspect, Liderul PNL a declarat că nu s-a discutat în Coaliția de guvernare despre comasarea alegerilor şi nici calendarul până la sfârşitul anului pe alegerile din 2024.

„Nu s-a discutat şi nu s-a decis în coaliţie, decisiv, comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale şi nici calendarul până la sfârşitul anului pe alegerile din 2024. Ca atare, după ce vom avea o decizie în acest sens vom comunica fără niciun fel de problemă”, a spus Ciucă, la sediul PNL.

Întrebat dacă exclude ca PNL să susţină un candidat din partea PSD la Preşedinţie, el a răspuns: „În primul rând, trebuie să respectăm votul cetăţenilor şi ca atare este absolut necesar să menţionăm că funcţia de preşedinte trebuie să reprezinte expresia voinţei poporului”.

Cu privire la proiectul UDMR referitor la alegerile prezidenţiale, el a afirmat că partea de corelare şi implicit traiectoria acestui act normativ depind de decizia coaliţiei de joi.

„După ce avem această decizie vom lua măsuri în consecinţă”, a afirmat preşedintele PNL.

Întrebat dacă este o variantă şi comasarea localelor cu prezidenţiale, el a apreciat că poate fi o opţiune.

„Discutăm toate ipotezele”, a adăugat Ciucă.

Liderii coaliţiei discută, joi, la Palatul Victoria despre comasarea alegerilor.

Unde s-au împotmolit negocierile pentru comasarea alegerilor prezidenţiale cu parlamentarele. Cele 2 scenarii discutate în Coaliţie.

Scenariul alegerilor comasate care este din ce în ce mai aproape de realitate. Preşedintele Iohannis a dat undă verde la această iniţiativă care se va afla astăzi pe masa coaliţiei PSD-PNL. Guvernanţii se întâlnesc pentru a stabili calendarul alegerilor din 2024. Pe scurt, ar putea fi vorba despre o dublă comasare.

În acest an electoral, alegerile europarlamentare ar putea fi comasate cu cele locale pe data de 9 iunie. În acest moment, în coaliţia de guvernare discuţia se axează pe al doilea rând de alegeri, mai exact comasarea alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare. În timp ce PSD şi-ar dori ca alegerile parlamentare să aibă loc în acelaşi timp cu turul 2 al alegerilor prezidenţiale, pe data de 8 decembrie, PNL vine cu o contraofertă: turul 1 al alegerilor prezidenţiale, plus cele parlamentare pe 2 decembrie.

Liberalii nu susţin nici varianta unui candidat comun cu social-democraţii pentru alegerile prezidenţiale. Cu alte cuvinte, nu vor să-l susţină pe Marcel Ciolacu, ci vor să trimită şi ei un candidat. De altfel, în Parlament există şi un proiect potrivit căruia, susţin cei din UDMR, aleşii locali ar trebui să aibă un mandat de 5 ani. Acest proiect nu este susţinut de liberali.

Coaliţia discută joi subiectul comasării alegerilor europarlamentare cu locale şi parlamentare cu prezidenţiale. Nici PSD, nici PNL nu îşi asumă iniţiativa. Opoziţia anunţă că va ataca la CCR. Ce a declarat Ciucă înaintea şedinţei

Coaliţia discută, joi, subiectul comasării alegerilor europarlamentare cu locale, în 9 iunie, dar şi varianta unei comasări a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna decembrie. Nici PSD şi nici PNL nu îşi asumă paternitatea acestei iniţiative, deşi ambele partide sunt de acord că o comasare a alegerilor în acest an ar fi benefică. Presiunea luării unei decizii este legată de termenele constituţionale, astfel că o eventuală modificare a legislaţiei, pentru a permite organizarea în acelaşi timp a mai multor runde de alegeri, ar trebui votată în Parlament până la finalul lunii martie. Opoziţia a anunţat însă deja că va ataca la CCR orice modificare a legislaţiei în acest sens.

Ultimele scenarii discutate neoficial în coaliţie se referă la o dublă comasare a alegerilor din acest an: alegerile locale europarlamentare, pe 9 iunie, precum şi o comasare a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna decembrie.

Deşi nici PNL şi nici PSD nu îşi asumă paternitatea iniţiativei comasării alegerilor, liderii politici ai celor două formaţiuni vorbesc despre nevoia de a se face această comasare, din mai multe motive, precum economia care ar fi făcută la bugetul naţional, dar şi evitarea unei extenuări a electoratului, chemat de patru ori la vot şi a riscului unei prezenţe slabe la vot, care nu ar da legitimitate votului.

În spatele declaraţiilor stau, însă, calculele politice, partidele încercând să îşi maximizeze şansele în alegerile din acest an.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, arăta că ideea comasării alegerilor ar putea aduce o prezenţă mai mare la vot.

El sublinia că nu ar fi pentru prima oară când s-ar desfăşura alegeri europarlamentare în acelaşi timp cu cele locale, că acest lucru s-a mai întâmplat şi în alte ţări europene şi chiar în acest an cele două tipuri de alegeri vor avea loc în aceeaşi zi în patru ţări.

”Dacă ne uităm, din iunie până în decembrie, cu toţii vom fi ocupaţi şi preocupaţi de ceea ce se va întâmpla pe scena politică. Pentru că este o bătălie în urma căreia cel care va câştiga ia totul, iar ceilalţi trebuie să o ia de la început, ceea ce este foarte corect. Şi atunci nu cred că ne putem permite în contextul actual să sacrificăm o jumătate de an doar pentru un astfel de plan care se derulează pe cele şase luni”, a argumentat liderul liberal.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal, Ionuţ Stroe, afirma la rândul lui că ideea comasării alegerilor nu aparţine PNL, subliniind că state precum Belgia sau Italia comasează unele scrutine cu ocazia celui pentru Parlamentul European.

”Nu pleacă de la noi (ideea comasării alegerilor – n.r.). Anul trecut am deschis această discuţie pentru că, în mod evident, ne gândeam că trebuie să existe ceva timp înainte pentru a oferi predictibilitate procesului democratic de vot. Când vorbim de aceste alegeri organizate împreună, vorbim de simplificarea procesului electoral, în niciun caz de şmecherie, votul democratic niciodată nu va fi egal cu şmecheria. Dacă e să vorbim de şmecherie, ar trebui să ne uităm la exemplele a şapte state europene care – ce să vezi? – organizează împreună anumite tipuri de alegeri fix cu prilejul alegerilor europarlamentare”, afirma Ionuţ Stroe.

Încarcă mai mult
Load More In Alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Sondaj Inscop, scenarii pentru turul 2 la prezidențiale, Mircea Geoană recuperează, singurul cu șanse mari să îl învingă pe Marcel Ciolacu

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Sondaj Inscop, scenarii pentru turul 2…