Acasă Declarații Raed Arafat, declarații de la sediul MAI, după cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter de marți, resimțit puternic în Oltenia și în Vestul țării

Raed Arafat, declarații de la sediul MAI, după cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter de marți, resimțit puternic în Oltenia și în Vestul țării

0
0
144

Raed Arafat, primele declarații după cutremurul puternic din Oltenia: ”Atenție la manipulările care apar în această perioadă! Nu putem prezice dacă va fi un cutremur mâine sau peste 10 ani!”.

Șeful DSU a ieșit cu declarații, de la sediul MAI, marți seara, după cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter, resimțit puternic în Oltenia.

Raed Arafat, despre greşeala majoră în caz de cutremur: ”Nu este recomandat să suni la 112, opreşti gazele şi te bagi sub o masă”.

După cutremurele puternice de luni și marți, 13, respectiv 14 februarie, Raed Arafat a oferit prima reacție, într-o conferință de presă, susținută la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Oficialul DSU a vorbit despre cât de important e ca populația să știe cum să reacționeze în cazul unui eveniment extrem. De asemenea, el a atras atenția că în astfel de perioade, marcate de turbulențe, este crucial ca românii să facă distincția între informațiile reale, respectiv fake news.

Românii NU trebuie să ia de bune conspirațiile comunicate în spațiul public de diverși autointitulați clarvăzători, a mai avertizat oficialul DSU.

În plus, Raed Arafat a oferit câteva sfaturi punctuale, de aplicat în cazul unui cutremur major.

Avertismentul lui Raed Arafat: ”Sunt persoane care vor începe să prezică alte cutremure. Vă rog foarte mult, gândiți-vă într-un mod înțelept!”.

La ora 15.16 s-a produs în Oltenia, Gorj, un cutrmeur semnificativ, de 5,7 grade, urmat de cinci replici, în aceeași zonă, cu efecte diferite, în diverse județe. Până acum nu avem victime și nu avem efecte grave.

În județul Gorj s-a resimțit mai puternic cutremurul acolo, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Ca urmare a cutremurului produs au fost înregistrate efecte în Gorj, Dolj și Mehedinți, au fost peste 50 de apeluri de urgență la 112, care s-au referit la fisuri, elemente de construcție. S-a vorbit inițial despre o casă prăbușită, care s-a infirmat. Au fost și câteva atacuri de panică.

În timpul cutremurului, panica este posibil să fie ucigătoare. Mesaje RO-Alert nu se dau înainte de cutremur. Se dau după cutremur doar dacă sunt efecte grave (…).

Ce trebuie făcut în timpul și după cutremur? Populația trebuie să știe asta. Le veți găsi în aplicația DSU și pe portalul FiiPregatit.ro.

Sunt povești care apar în urma acestui fenomen. Intrăm pe diverse site-uri și zone de informare și dezinformare, tindem să credem ce scrie acolo, pentru că suntem îngrijorați. Intrați și verificați informațiile și pe site-urile oficiale! Pe IGSU, Guvernul României, cu informații de folos pentru dvs, care trebuie comparate. Sunt persoane care vor începe să prezică alte cutremure. Vă rog foarte mult, gândiți-vă într-un mod înțelept! Cel care poate să prezică un cutremur înseamnă că e la un nivel mai sus de știință și de orice. Când vom vedea că primește Premiul Nobel pentru asta, înseamnă că are dreptate și toate țările îl vor aplauda. Dar acest lucru e foarte reu de prezis.

Vă rog mult, vă îndemn la calm și la înțelepciune cu privire la informațiile false și la manipulările care apar în această perioadă. Nu e o soluție magică prin care să prezicem dacă va fi un cutremur mâine, peste un an sau zece ani.

Trebuie să ai mânare, apă pentru 72 de ore, să fie casa pregătită (n.r. – obiectele grele, neașezate corespunzător), să știi cum să te comporți – deci să nu iei scările și liftul în timpul cutremurului, deschizi ușa ca să nu se blocheze, să te pui undeva ca să nu te lovești la cap, să identifici grinda de rezistență, să fii sub ea, să închizi gazul, dacă se poate. După cutremur, să verifici structura blocului. Și cel mai important, fără panică! Să ajutăm vecinii, bătrâni, copii care s-ar putea să fie panicați. Primii care ajută e populația, până când venim noi, oamenii care ies din case, până ajung autoritățile, cu utilajele necesare.

Arafat a vorbit despre primele reacții ale instituțiilor după cutremurul din Oltenia de 5.2 și a făcut recomandări cu privire la felul în care ar trebui să acționeze oamenii în cazul unui cutremur.

Raed Arafat a făcut declarații, după ce un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a înregistrat în România, luni după-amiază. ”Din punctul de vedere al situațiilor de urgență, în momentul în care a avut loc cutremurul, acolo unde a fost el resimțit, inspectoratele pentru situații de urgență au intrat în procedura lor normala, prevăzută de verificări. Mare atenție la 112, pentru că este primul senzor care ne arată că ceva s-a întâmplat, că oamenii sună la 112 doar dacă se întâmplă ca ceva să nu funcționeze – dar a funcționat, n-au fost probleme, nu am primit apeluri la 112 care să anunțe urgențe ca urmare le cutremurul respectiv. După care, normal, echipele de la inspectorate au ieșit și au verificat zonele în care s-a resimțit cutremurul.

Ele verifică, în primul rând, zonele pe care le-au identificat înainte ca fiind zone vulnerabile. Trec prin cartiere, văd dacă sunt probleme, văd dacă au structuri care să fie verificate în mod deosebit și, după un anumit timp, 30 de minut, o oră, oră și jumătate, începem să primim de acolo dacă s-a găsit ceva.

Pe parcurs ni se spune, din fericire, astăzi, nici n-au venit apeluri la 112, nici nu s-a identificat nimic d.p.d.v. al impactului cutremurului în județele în care s-a resimțit”, a explicat Raed Arafat cu privire la cutremurul de astăzi, din zona Olteniei.

Nu este recomandat ca oamenii să sune la 112 pentru că au simțit cutremurul. Ei trebuie să fie conectați, dacă se întâmplă un cutremur cu efecte, vom veni cu mesaje. Mesajele prima dată vin pe ro-alert dar și pe aplicația DSU pe care am recomandat-o, ea a fost actualizată. A fost acum o nouă actualizată, se poate intre pe Google Store sau pe Apple Play pentru update, s-au rezolvat anumite bug-uri care erau în aplicație.

Descărcând aplicația DSU poți avea foarte multe informații, inclusiv mesaje transmise din partea noastră. Pe partea cealaltă, ro-alert poate să vină după ce s-a produs cutremurul, cu anumite recomandări.

Din timp, însă, recomandăm tuturor să intre pe platforma fiipregătit.ro și să vadă ghidurile și să vadă ce trebuie să facă înainte de cutremur, în timpul cutremurului și după cutremur. Pentru că aceste ghiduri sunt foarte clare. Unul dintre aspectele pe care le recomandăm clar – oamenii trebuie să înțeleagă că panică poate să ducă la greșeli mari care să coste vieți – dacă ești panicat și fugi și te prinde cutremurul în perioada lui maximă pe casa scărilor, riscul e mult mai mare decât dacă ești în apartament, în lift e și mai mare.

În rest, primul lucru pe care îl faci, dacă ai gazul aprins, îl oprești și stai ascuns sub o masă, sub ceva care să te protejeze. Nu mai putem să spunem sub tocul ușii pentru că nu mai sunt corelate ușile cu grinzile de rezistență, deci, mai degrabă, sub un obiect care poate să te protejeze dacă se întâmplă să cadă ceva sau în zone în care știi că e ceva de rezistență. Aștepți să treacă cutremurul și vezi apoi ce se întâmplă în jurul tău. Una dintre recomandările care se dau este imediat să deschizi ușa. Deschizi ușa apartamentului, dar rămâi în apartament, ca să nu rămâi blocat. E posibil ca ușile, uneori, să se blocheze. Atunci, dacă ușa a rămas deschisă pe timpul cutremurului în primele secunde, știi că nu rămâi blocat. Astea sunt recomandările generale.

Pe fiipregătit.ro și pe aplicația DSU aceste recomandări se regăsesc – important este să le citească lumea înainte, nu în timp, nu după. Adică eu dacă descarc azi aplicația DSU, ar trebui să o răsfoiesc, să văd ce recomandări sunt în ea. Sunt recomandări foarte valoroase despre cum te pregătești de cutremur, cum îți fixezi mobilierul, cum nu trebuie să pui obiecte grele, de exemplu, deasupra patului. Dulapurile trebuie să fie fixate în perete, nu e suficient doar să le pui, pentru că pot cădea peste tine.

Toate astea sunt menționate, sunt lucruri care trebuie știute, nu numai acasă, ci și în instituții, inclusiv spitalele trebuie să aibă atenție mare, să rămână funcționale. Nu-i suficient că un spital este consolidate, trebuie să rămână funcțional.

Copiii intră sub băncile lor, astea sunt exerciții care se fac, și așteaptă până se termină. După care, dacă est să se evacueze, după ce s-a terminat, se evacuează controlat cu profesorii lor. Dar în faza în care ei sunt în clasă, copiii sunt învățați că se reacționează imediat sub bancă. O panică poate să ducă la ceva mult mai rău”, a mai spus Raed Arafat.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi să se retragă, Rareş Bogdan sare în apărarea ostașului: ”Exclus un tandem Ciucă-Lasconi, nu a fost în stare să asfalteze o stradă”

Facebook 10 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce Ciucă, i-a cerut lui Lascon…