”Președintele” Klaus Iohannis, primul turist al țării, efectuează o vizită oficială în Bulgaria și a convenit cu omologul său, Rumen Radev, să continue demersul comun pentru aderarea la spațiul Schengen în cursul acestui an.
”Împreună cu președintele Radev, am semnat documentul prin care am ridicat colaborarea dintre România și Bulgaria la nivel de parteneriat strategic.
Am convenit să continuăm activ demersurile pentru a materializa aderarea la spațiul Schengen în cursul acestui an. România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile pentru aderarea la spațiul Schengen,
Noi ne-am exprimat disponibilitatea de a fi parte la rezolvarea problemelor din spațiul Schengen.”
România a semnat un Parteneriat Strategic cu Bulgaria, în cadrul unei vizite oficiale efectuate miercuri de Klaus Iohannis la Sofia, unde a fost întâmpinat de omologul său, Rumen Radev.
„Profundele mutații geostrategice de la granițele noastre, cu consecințe asupra regiunii extinse a Mării Negre, mai ales în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ne impulsionează să conștientizăm necesitatea unei cooperări și mai strânse. Am convingerea că acest nou cadru de cooperare va duce la materializarea unor noi proiecte de interes bilateral și regional, inclusiv în dosare de interes comun în cadrul Uniunii Europene, al NATO și al altor foruri internaționale„, a spus Iohannis în declaraţia comună care a urmat după semnarea documentului.
Primul turist a adăugat că, a discutat cu omologul său şi problema aderării la Schengen.
„România și Bulgaria sunt pregătite pentru aderare – am dovedit-o prin acțiunile noastre – și acționează responsabil cele două state pentru protejarea spațiului Schengen. În plus, chiar dacă extinderea nu este legată de migrația ilegală de la frontierele externe, noi ne-am exprimat disponibilitatea de a fi parte a soluțiilor pentru gestionarea acestei provocări. Recunoaștem problemele cu care se confruntă unele dintre statele membre, dar rezolvarea acestora se face în mod constructiv și prin dialog deschis, ca parte a abordării europene. Măsurile adoptate la ultimul Consiliu European sunt pași importanți în această direcție„, a spus Iohannis.
Iohannis a adăugat, că a discutat cu omologul său bulgar despre războiul din Ucraina şi despre nevoia ca România, împreună cu Bulgaria, să asigure securitatea în Marea Neagră.
„Am subliniat că Bulgaria este un aliat cheie al României în NATO și un partener esențial la Marea Neagră. Am discutat cu domnul Președinte Radev despre intensificarea cooperării bilaterale în domeniul securității. În luna iulie ne vom întâlni la Vilnius pentru a evalua implementarea deciziilor adoptate la Madrid privind postura Aliată și pentru a agrea măsuri suplimentare relevante care să întărească securitatea Aliată și mai ales a Aliaților de pe Flancul Estic, cu accent pe Marea Neagră. Așadar, am convenit astăzi cu Președintele Radev că trebuie să lucrăm mai mult și mai bine împreună în scopul menținerii securității și a stabilității la Marea Neagră, care este de interes strategic pentru întreaga Alianță„, a spus Iohannis.
”Şeful statului” a fost primit la Sofia în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc în Piaţa „Sf. Alexandru Nevski”.
„Sunt încântat să fiu în Sofia şi să-l întâlnesc pe preşedintele Bulgariei Rumen Radev. Vizita de astăzi este un moment cheie în relaţiile noastre bilaterale pentru că vom ridica cooperarea bilaterală la cel mai înalt nivel, cel al Parteneriatului Strategic„, a transmis preşedintele pe Twitter, înainte de discuţiile între patru ochi.
Parteneriatul Strategic prevede intensificarea dialogului politic între cele două ţări, încurajarea schimburilor economice şi a cooperării transfrontaliere, îmbunătăţirea conectivităţii şi a infrastructurii dintre cele două ţări, promovarea proiectelor dedicate dezvoltării regiunii Dunării, asigurarea securităţii energetice şi promovarea energiei verzi, informează Agerpres.
Documentul se referă şi la sporirea colaborării în domeniile apărării şi securităţii, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pentru a asigura susţinerea în continuare a Kievului, întărirea Flancului estic al NATO şi restabilirea unui climat de securitate în regiunea Mării Negre.
Din delegaţia preşedintelui în Bulgaria fac parte ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan, Cosmin Marinescu şi Delia Dinu.
”Schengen este un spațiu al liberei circulații. Spațiul Schengen se referă la un drept al cetățeanului european de a circula liber. Migrația ilegală este cu totul și cu totul altceva. Migrația ilegală are de a face cu a îngrădi dreptul unor persoane care nu au dreptul să intre în Uniune.
Din motive politice, aceste chestuni sunt amestecate de unii politicieni europeni. Noi înțelegem dificultățile unor state europene, dar dorim să fim parte a soluției.
Noi vom face tot ce putem și putem să îngrădim migrația ilegală pentru a veni în ajutorul partenerilor noștri care se descurcă mai greu cu această problemă a migrației ilegale.
În contrapartidă avem pretenția de a ne fi recunoscut dreptul de a fi parte a spațiului Schengen.”, a mai spus scrâșnit, Klaus Iohannis.
Delighted to be in Sofia to meet @PresidentOfBg Rumen Radev. Today’s visit is a key moment in our bilateral relations 🇷🇴-🇧🇬 as we will raise our bilateral cooperation at the highest level – that of Strategic Partnership. pic.twitter.com/C2GjN6yABi
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) March 15, 2023