Premierul Nicolae Ciucă, a afirmat marţi, la Isaccea, că România este pregătită să primească mai mulţi refugiaţi din Ucraina şi ajutoare umanitare pentru aceştia, dacă situaţia o va impune, fiind oferit sprijin tuturor autorităţilor locale pentru a face faţă situaţiei neobişnuite. Premierul a mulţumit celor care s-au implicat în gestionarea crizei umanitare şi a afirmat că ”putem să vedem cu ochii noştri drama refugiaţilor ucraineni care au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara, să plece de acasă, să-şi ia viaţa într-o sacoşă sau o valiză şi să fugă de ororile acest război nedrept, neprovocat pe care forţele armate ruse îl desfăşoară în Ucraina”.
Premierul Nicolae Ciucă a făcut, marţi, o vizită la punctul de trecere a frontierei Isaccea, în judeţul Tulcea, după ce în cursul zilei de luni s-a făcut o analiză la nivelul Guvernului, cu toate ministerele de linie implicate în gestionarea refugiaţilor şi cu toate ONG-urile din Româna şi internaţionale.
”Am venit să discutăm cu autorităţile locale, ONG-urile pentru că trebuie să spun de la bun început un sincer mulţumesc tuturor celor implicaţi deoarece putem să vedem cu ochii noştri drama refugiaţilor ucraineni care au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara, să plece de acasă, să-şi ia viaţa într-o sacoşă sau o valiză şi să fugă de ororile acest război nedrept, neprovocat pe care forţele armate ruse îl desfăşoară în Ucraina. Tot ceea ce s-a reuşit în acest moment a căpătat o regularitate şi se desfăşoară după proceduri foarte bine stabilite, este clar că s-a căpătat o experienţă, pentru că nu am avut aşa o experienţă până acum şi, de asemenea, este foarte clar că există potenţial în continuare să fim pregătiţi pentru ce poate să însemne un număr mai mare de refugiaţi”, a declarat premierul.
Nicolae Ciucă a afirmat că ”există o serie e activităţi pe care putem să le derulăm mai bine”.
”Am discutat măsurile care pot fi luate imediat dacă se constat un flux mai mare de materiale şi echipamente cu destinaţie umanitară, iar autorităţile locale se simt oarecum depăşite în capacitatea de a le gestiona şi am discutat la nivelul MAI să vină în sprijin şi coordonare”, a mai transmis premierul.
Nciolae Ciucă a mai spus, că a discutat ministrul de Interne, cu şeful DSU, cu toţi cei care gestionează activitatea în PTF Isaccea şi cu autorităţile locale pentru că „există o serie întreagă de activităţi pe care trebuie să le coordonăm mai bine”. Premierul a precizat că există un flux mare de donaţii umanitare, iar autorităţile locale ”se simt oarecum depăşite în capacitatea de a le gestiona”, astfel că Nicolae Ciucă a discutat cu reprezentanţii MAI pentru a interveni ”în tot ceea ce înseamnă partea de sprijin şi coordonare”.
”Doresc să le mulţumesc tuturor celor implicaţi şi să subliniez cât de mult am putut să constatăm că există spirit de solidaritate la nivelul cetăţenilor României şi există spirit de solidaritate pentru tot ceea ce înseamnă efortul şi internaţional. Am văzut voluntari din Elveţia, Spania, SUA, din Marea Britanie. Iată că atunci când este nevoie există mobilizare şi solidaritate”, a subliniat premierul.
Totodată, întrebat dacă va creste numărul bacurilor la Isaccea, şeful Executivului nu a exclus această măsură şi a precizat că, la nevoie, există o rezervă la Galaţi care va putea să asigure un ritm mai mare de trecere a Dunării.
”Am discutat acest aspect pentru că în acest moment există un număr de refugiaţi care poate fi procesat uşor, dar există date pe care le-am aflat de la cetăţenii ucraineni că, dincolo de graniţă, există mai mulţi ucraineni care aşteaptă să părăsească ţara şi atunci am discutat care ar fi posibilităţile de procesare şi de transport atunci când numărul lor va creşte. Cu un singur bac este limpede că nu putem să asigurăm o fluenţă mai mare şi am aflat de la ministrul Transporturilor că există rezervă la Galaţi şi va putea să se asigure un ritm mai mare de trecere”, a spus premierul.