Premierul Nicolae Ciucă, a declarat marţi, că subiectul renegocierii PNRR, pe care şi-o doresc social-democraţii, a fost discutat cu preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii pe care guvernanţii au avut-o cu ”şeful statului”, la începutul lunii ianuarie, însă nu s-a problema unui acord în această privinţă. Şi ministrul Muncii a precizat că a avut o discuţie cu preşedintele, la începutul anului, pe acest subiect.
”Creşterea pensiilor este o necesitate. A fost o discuţie la Cotroceni la începutul anului în care am susţinut exact acest lucru, inclusiv din perspectiva renegocierii acelui procent de 9.4% din PIB pus din pix de dl Ghinea de la USR. Domnul Iohannis s-a interesat de acest lucru”, a transmis, marţi, ministrul Muncii, Marius Budăi.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, la Parlament, unde participă la şedinţa conducerii PNL, despre renegocierea PNRR, cerută de cei de la PSD pentru modificarea procentului din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, de 9,4%, că a fost o discuţie în întâlnirea pe care membrii Guvernului au avut-o cu şeful statului, la începutul lunii ianuarie, însă nu s-a problema de a se ajunge la un acord în această privinţă.
Ciucă a mai precizat că a discutat cu ministrul Muncii, Marius Budăi, despre acest procent, şi că urmează să se realizeze reforma pensiilor. Premierul a fost întrebat şi despre o posibilă majorfare a pensiilor, în toamnă, el arătând că în acest moment nu este un subiect în analiză.
Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat, la Parlament, dacă a discutat cu şeful statului despre renegocierea PNRR, la începutul lunii, când au avut loc întâlniri cu miniştrii din Cabinet, şeful Executivului confirmând că a existat această discuţie.
Preşedintele PNL și al Senatului, Florin Cîţu, a spus marţi, 1 februarie, cu referire la declarațiile ministrului PSD al muncii, Marius Budăi, că cei care vor renegocierea PNRR privind creşterea pensiilor şi consideră că au puterea să convingă Comisia Europeană trebuie să meargă direct la Bruxelles şi să vină cu decizia.
Surse din PNL ar fi declarat, că premierul Ciucă l-a chemat la discuții pe ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru a-i cere să înceteze propaganda legată de majorarea pensiilor și renegocierea PNRR. Înainte de discuția cu ministrul, Nicolae Ciucă l-a sunat și pe Marcel Ciolacu.
Ministrul Muncii a repetat în mai multe declarații publice, că majorarea pensiilor nu se poate face fără renegocierea PNRR și a afirmat că plafonul de 9,4% din PIB agreat cu Comisia Europeană pentru plata pensiilor blochează majorările.
Surse guvernamentale susțin că prima reacție a premierului Ciucă a fost să îl sune pe Marcel Ciolacu, președintele PSD, pentru a-i cere explicații despre campania agresivă declanșată de ministrul Muncii.
Liderul PSD a fost de acord, potrivit surselor citate, că tema trebuie să fie oprită, deoarece pune în dificultate Guvernul. Marcel Ciolacu i-a promis lui Nicolae Ciucă că va discuta cu ministrul Muncii pentru că nu există în viitorul apropiat vreo intenție a guvernului de a majora pensiile.
Guvernul a ieșit și cu o poziție publică, pe 30 ianuarie, în care susține că renegocierea PNRR înainte de 2023 nu este posibilă, insistând că ministrul Muncii trebuie să fie mai preocupat de reforma pensiilor.
Cu toate acestea, ofensiva PSD pe tema majorării pensiilor nu a încetat. Pe surse, a fost lansat, astăzi, mesajul că președintele Klaus Iohannis și-a dat acordul pentru majorarea pensiilor și rediscutarea PNRR.
Informația l-a luat prin surprindere pe premierului Ciucă, care s-a văzut obligat să nege vehement această poziționare a președintelui Klaus Iohannis. El a precizat că ministrul Muncii doar a prezentat problema în cadrul discuțiilor de la Palatul Cotroceni, dar nu s-a luat vreo decizie, iar președintele Iohannis nu și-a dat vreun acord.
”Amăgim oamenii cu promisiuni și lansăm în spațiul public o problemă gratuită. Nu are sens să continuăm cu aceste fracturi în comunicarea publică, voi avea o discuție cu ministrul Budăi să înceteze. Are alte proiecte de care să se ocupe, să termine legea pensiilor”, le-a transmis premierului liberalilor.
De altfel, mai mulți membri ai conducerii PNL susțin că au primit reproșuri din partea oamenilor că se opun majorării pensiilor, așa cum dorește PSD.
”Să vină ministrul Câciu în ședința de Coaliției și să spună câți bani sunt pentru majorarea pensiilor. Sunt bani în buget și nu vrem noi? Să ne spună cu cât vor să majoreze pensiile și cu cât depășim plafonul convenit cu UE”, a spus un lider PNL pentru Europa Liberă.
Premierul Ciucă a repetat și el, în discuțiile din partid, că PSD trebuie să înceteze cu tema în spațiul public sau va fi obligat să reacționeze. Potrivit unor surse din PNL, Nicolae Ciucă se opune total reducerii pensiilor de serviciu încasate de militari.
Florin Cîțu a postat pe contul său de Facebook un grafic prin care susține că alocările cu pensiile bazate pe contributivitate reprezintă 7,47% din PIB în 2022, departe de procentul de 9,4%.
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a postat, tot pe Facebook, un mesaj în care susține că în procentul de 9,4% din PIB sunt incluse și pensiile de serviciu și pensiile militare de stat.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, spune că acesta nu sunt cuprinse în plafonul de 9.4%.