Premierul Nicolae Ciucă, a anunţat vineri, măsurile adoptate de Guvern pentru a proteja cetăţenii faţă de creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale.
Nicolae Ciucă: ”Am încheiat şedinţa de Guvern în care au fost adoptate o serie de acte normative, iar unul dintre acestea se referă la aceea ce am promis în serile trecute pentru ceea ce înseamnă protejarea cetăţenilor, a locurilor de muncă şi pentru protejarea economie şi anume măsurile de protecţie pentru ceea ce înseamnă creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale.
Preţurile la energie şi gaze rămân plafonate încă un an de zile. De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum!
Astfel în cadrul OUG am stabilit urmăoarele:
– pentru consumatorii casnici care consumă până în 100 de kW preţul va fi de 0,68 de lei, măsură de care vor beneficia aproximativ 3,5 milioane de gospodării.
– pentru cei care consumă între 100 şi 300 de kW preţul va fi de 0,8 lei. De această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării..
– pentru consumatorii non-casnici preţul va fi de aproximativ 1 leu pe kw. Aici discutăm de întreprinderi mici şi mijlocii, întreprinderi din industria alimentară.
– pentru consumatorii energo-intensivi se va aplica o schemă de ajutor de stat”
”În ceea ce priveşte preţul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici, preţul va fi de maximum 0,31 lei per kW, iar pentru consumatorii noncasnici, preţul va fi până la 0,37 lei pe Kw, cu menţiunea că pentru întreprinderile care au avut un consum la locul de consum în anul 2021 de până la 50.000 kw/oră se menţine acelaşi preţ”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.
”Am luat aceste măsuri guvernamentale pentru a putea proteja cetăţenii, a stimula economia şi a proteja locurile de muncă. Concomitent, la nivelul Ministerului Energiei se iau măsuri pentru ceea ce înseamnă identificarea de surse noi de energie şi de asemenea pentru identificarea de surse noi pentru aprovizionarea cu gaze naturale”, a conchis şeful Executivului.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, despre pachetul de legi privind siguranţa naţională, că se află în dezbatere la nivelul Guvernului, la ministere avizatoare, şi a precizat că nu a fost de acord de la început cu acel proiect care instituie starea de criză pentru că ştia că în cadrul acestui pachet de legi pentru apărare există şi un proiect de lege care vizează managementul situaţiilor de criză. Acest proiect a fost sprijinit de către șeful DSU, Raed Arafat și venea la scurt timp după ridicarea stării de alertă, impusă din cauza pandemiei Covid-19.
Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum!
Alături de prim – ministrul Nicolae Ciucă și colegii din Guvern am aprobat Ordonanța de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.
MĂSURI PENTRU CONSUMATORII CASNICI:
– plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetica, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale;
ENERGIE ELECTRICĂ:
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
GAZE NATURALE – PREȚ REGLEMENTAT de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus:
MĂSURI CONSUMATORI NON – CASNICI:
– plafonarea prețurilor finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale pentru clienții non-casnici, excepție fiind marii consumatori care vor beneficia de schema specifică industriei
ENERGIE ELECTRICĂ – maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.
GAZE NATURALE – maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.
CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preț reglementat de 250 lei /MWh. a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe contul de Facebook.
Măsuri pentru consumatorii casnici! Ministrul Marius Budăi a venit cu noile prețuri la energie.
Am plafonat prețurile la energie și după data de 1 aprilie, după cum urmează:
– Plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetică, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale;
ENERGIE ELECTRICĂ:
– Niciun cetățean nu va plăti mai mult de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul realizării unui consum mediu lunar în anul 2021 mai mic sau egal cu 100 KWh;
– Se plafonează la maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
– În cazul în care prețul din contractele în vigoare încheiate cu clienții finali este mai mic decât prețul maxim stabilit prin Ordonanța de Urgență, se aplică prețul contractual.
GAZE NATURALE:
Începând cu 1 aprilie va fi aplicat un PREȚ REGLEMENTAT de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, a scris și ministrul Muncii, Marius Budăi, pe Facebook.