Premierul Marcel Ciolacu, a declarat luni că el de 100 de lei crede că poate face cumpărături consistente, deși inițial a spus că nu a înțeles întrebarea. „Eu cred că pot cumpăra consistent, ce am nevoie„.
”Se pot face cumpăraturi consistente cu 100 de lei”, a spus, luni, premierul Marcel Ciolacu.
Iată ce a răspuns şeful Guvernului la întrebarea unui reporter prezent la sediul PSD, atunci când a fost întrebat ce cumpără cu 100 de lei.
Întrebat ce cumpără de la magazin cu 100 de lei, în contextul în care prețurile continuă să crească, a răspuns: „Ce am nevoie. Ca și dumneavoastră, pâine, ce am nevoie, zahăr„.
Apoi a spus că nu a înțeles întrebarea, adăugând că el e de părere că de 100 de lei poate cumpăra „consistent”.
Sondaj național Novel Research: 61% dintre angajați sunt foarte îngrijorați de scăderea veniturilor și a puterii de cumpărare în contextul măsurilor fiscale propuse de Guvern
61% din populația ocupată se declară îngrijorată cu privire la impactul măsurilor guvernamentale asupra veniturilor personale și puterii de cumpărare, fiind preocupată și de stabilitatea economică a țării
Dintre măsurile anunțate, o majoritate semnificativă de peste 65% dintre respondenți consideră că măsura taxării suplimentare cu CASS 10% pentru tichetele de masă, dar și TVA-ul unic vor avea impact negativ direct asupra veniturilor angajaților
În contextul măsurilor fiscale care vizează modificări de taxe și impozite propuse de Guvern pentru a acoperi deficitul bugetar, peste 60% dintre angajații români se declară foarte îngrijorați de impactul negativ asupra veniturilor personale, a puterii de cumpărare, dar și a stabilității economice a țării, conform sondajului național desfășurat de Novel Research în rândul populației ocupate din România, cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 de ani. Pe fondul unei inflații ridicate existente, există temeri serioase că măsurile fiscale vor afecta veniturile disponibile ale gospodăriilor.
Bugetul construit dezastruos de Adrian Câciu a contribuit la majorarea deficitului bugetar pe care acum guvernul se chinuie să-l micșoreze prin adoptarea unor măsuri fiscale care, dacă vor fi axate pe suprataxarea afacerilor mici și mijlocii riscă să îngenuncheze, la propriu, economia României cu mai puțin de un an înainte de alegeri.
Despre aceste măsuri fiscale care sunt în fază de draft a vorbit la DC News și Alexandru Bodislav, profesor de economie la ASE. Multe dintre aceste măsuri care vizează inclusiv suprataxarea riscă să arunce în haos multe sectoare din economia României.
Profesorul Bodislav consideră că multe măsuri fiscale pe care dorește să le ia guvernul sunt „de avarie”. Acesta atrage însă atenția asupra altui fapt. Deși predictibilitatea e crucială pentru mediul de afaceri, iar regulile jocului nu pot fi schimbate de la o zi la alta, profesorul Bodislav subliniază că ordonanța ar trebui să se aplice de la 1 septembrie, deși, cel mai probabil, codul fiscal nu va fi schimbat decât la finalul lunii. O asemenea decizie nu se ia în nicio economie dezvoltată, nici măcar în cele din statele africane.