Premierul Nicolae Ciucă, anunță sancțiuni drastice în criza prețului la carburanți: „Nu voi permite nimănui să profite de această situație„.
„Nu voi permite nimănui să profite de această situație„, a declarat premierul Nicolae Ciucă, astăzi, după întâlnirea cu șefii ANAF, ANPC, Consiliul Concurenței și miniștrii Energiei și Economiei, în criza provocată de creșterea prețului la benzină și motorină.
„Statul Român are obligația de a-și proteja cetățenii, de a proteja economia, mai ales în această perioada complicată provocată de invazia militară rusă în Ucraina„, a declarat premierul Ciucă.
„Nu voi permite nimănui să profite de această situație pentru ca, din lăcomie, sau din orice alte motive, să încerce să destabilizeze economia țării și viață cetățenilor.
Instituțiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă și vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea„, a mai spus acesta.
„ANAF, ANPC, Consiliul Concurenței au demarat investigațiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale, abuzive, care nu au nicio justificare economică. Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcționează în România. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovați și sancțiuni severe pentru cei care vor să genereze instabilitate.
Guvernul nu permite astfel de practici și va folosi toate instrumentele legale pentru a proteja cetățenii și mediul de afaceri. Atrag atenția că orice altă tentativă de a destabiliza echilibrele economice ale țării va fi de îndată ferm și aspru pedepsită prin intervenția statului român„, a precizat prim-ministrul.
Premierul Nicolae Ciucă i-a chemat astăzi la Guvern pe șefa ANAF, șeful Consiliului Concurenței, șeful ANPC și Ministrul Economiei, pentru a discuta despre prețurile crescute la carburanți.
Premierul Nicolae Ciucă se întâlneşte cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi ministrul Economiei, Florin Spătaru.
La şedinţa programată pentru ora 9,30, la Palatul Victoria, vor participa, de asemenea, preşedintele ANPC, Horia Miron Constantinescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a informat Biroul de presă al Guvernului.
Premierul își dorește să discute pe tema creșterilor exagerate ale prețului carburanților, care au declanșat un val de isterie în rândul șoferilor din toată țara, în ultimele 24 de ore.
Premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la benzinării, după ce șoferii au format cozi uriașe la stațiile de alimentare din Arad, Bihor, Timişoara, Constanţa, precum şi în multe alte oraşe.
„Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă„, a transmis Nicolae Ciucă care a anunţat demararea unor controale ample la stațiile de alimentare cu carburant din România.
Decizia a venit după ce mai mulţi șoferi au făcut publice preţurile record practicate de o benzinărie din Beiuş, deținută de o companie locală, parteneră cu lanțul Mol.
Luați prin surprindere de creșterile bruște de preţ oamenii s-au grăbit să alimenteze formând cozi și pe mai mult de 100 de metri pentru a mai putea prinde un preţ bun la benzină şi motorină.
La unele benzinării din judeţul Bihor, prețul la carburant a ajuns şi la 9 lei/litru. În câteva minute, spun șoferii, preţul a atins apoi o valoare record de 11.10 lei/ litru. Vorbim despre o companie privată locală, nu despre un distribuitor la nivel naţional.
În paralel ministrul Energiei, Virgil Popescu, face un apel la calm şi dă asigurări că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării.
„România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți.
Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI„, scrie Virgil Popescu, ministrul Energiei pe pagina sa de socializare.
Şoferii: „Nu mai ocoliți subiectul. Răspundeți la problema prețului„.
Anunțul a produs vâlvă în rândul internaților care acuză autorităţile că nu au prevăzut măsuri.
„Românii stau la coada din cauza majorări prețurilor nu din lipsa de stoc. Nu ați făcut nimic pentru reducerea prețurilor la gaze, electricitate și combustibil„, spune cineva.
„Toată lumea a înțeles că sunt suficiente stocuri…răspundeți la problema prețului. Nu mai ocoliți subiectul. Lumea stă la coadă din cauza preturilor, nu alte cele. Omul înțelege şi scumpirea, dar nu în acest hal. Statul nu a făcut niciodată nimic pentru poporul român, doar să îl pape până la piele. Asta e România!„, mai spune cineva.
„Păi și vindeți din stoc cu 10 lei litrul, sunteți normali? Mie nu mi se pare…„, mai spune un şofer.
„Nu se poate așa ceva, nu se poate. Ne mai umiliți mult? Să ne așteptați să venim în armată. Incredibil„, mai spune revoltat un alt şofer.
MOL România a ajuns compania cu cel mai scump carburant din zona Barbu Văcărescu, Bucureşti, arată datele publicate pe aplicaţia Monitorul Preţurilor, găzduită de Consiliul Concurenţei.
Astfel, un consumator care vrea să alimenteze cu benzină standard de la o staţie MOL din zona Barbu Văcărescu, Bucureşti, are de plătit între 8,4 şi 8,6 lei pe litru. Acelaşi litru de benzină, din aceeaşi zonă, costă la staţiile Petrom 7,5 lei. La OMV, litrul de bezină poate ajunge la 7,8 lei, în zona Gării de Nord, de exemplu, în timp ce la Lukoil preţul pe litrul de benzină standard este de 7,5 lei, notează ZF.
Cum a ajuns MOL România compania cu posibil cel mai scump carburant din ţară, în contextul în care de obicei, diferenţele de preţ dintre firmă şi competiţie sunt de câţiva bani?
“Plafonările cu care compania se confruntă în Ungaria au dus la scumpiri pe alte pieţe astfel încât să se poată face recuperarea pierderilor”, spun surse din piaţă.
Potrivit unui articol din Hungary Today, dincolo de plafonarea preţului la 1,3 euro pe litru, Ungaria a introdus şi un plafon pe cantitate, care poate varia în funcţie de vânzările staţiei între 100 şi 500 de litri. Măsura plafonării preţului este în vigoare din noiembrie, anul trecut şi a fost extinsă până în mai, anul acesta. Problema este că în perioada analizată, barilul de petrol a crescut de la 81 de dolari pe baril la începutul lui noiembrie la peste 130 de dolari pe baril, azi însă preţul fiind în scădere, până la 112 dolari pe baril.
Tot presa maghiară mai arată că de la introducerea acestei plafonări, MOL se confruntă cu probleme privind stocurile, cererea din staţii fiind greu de acoperit în contextul în care mulţi transportatori încearcă să profite de preţurile îngheţate. Compania nu a explicat deocamdată diferenţele de preţ faţă de alţi retaileri de carburant.
MOL este compania petrolieră de stat a Ungariei, ţară care mereu şi-a arătat loialitatea faţă de Putin.
La unele staţii, preţul benzinei a ajuns la 11 lei pe litru, lucru care a generat un şoc la nivelul pieţei locale. Astfel mii de români au luat cu asalt benzinăriile temându-se că preţul ar putea uşor escalada la acel nivel.
“Fac un nou apel la calm: nu staţi la cozi. Avem suficiente stocuri, deci NU există argumente pentru creşteri nejustificate şi explozive ale preţurilor. Să nu ne lăsăm angrenaţi într-un război hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate.
Aşa cum a anunţat şi prim ministrul Nicolae Ciucă instituţiile abilitate vor demara acţiuni ample de control la benzinării pentru că NU VOM PERMITE SPECULA! Să nu intrăm în jocul celor care doresc destabilizarea României!”, a declarat Virgil Popescu, ministrul energiei, pe pagina oficială de Facebook.