Acasă Declarații Premierul Ciolacu, pune batista pe țambalul ”liberalilor”: ”Nu a existat nicio discuție pentru scoaterea facilităților fiscale de la IT și nu va exista”

Premierul Ciolacu, pune batista pe țambalul ”liberalilor”: ”Nu a existat nicio discuție pentru scoaterea facilităților fiscale de la IT și nu va exista”

0
0
546

Chiar înainte de ședința cu năbădăi a PNL, Premierul Marcel Ciolacu, a declarat, luni dimineață, că ”nu a existat nicio discuție și nu va exista” pentru scoaterea facilităților fiscale de la IT, domeniu în care veniturile angajaților nu sunt impozitate.

Ştim cum toţii că la un moment dat, România a avut un deficit de 9,2%, cel mai mare deficit din UE, el venind după unde deficit de sub 3%, după o datorie externă a României de aproximativ 37%.

Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o perioadă foarte scurtă, sub un prim-ministru accidental om de stat în România, sperăm ca astfel de accidente să fie din ce în ce mai rare şi am ajuns la o provocare, România fiind singurul stat care are un acord în ceea ce priveşte încadrarea în deficit.

Anul acesta trebuie să ne încadrăm într-un deficit pe 4,4. Există o execuţie bugetară până la jumătatea anului, raportată de Ministerul de Finanţe şi este normal să avem şi o analiză pentru că obiectivul României este de a se încadra în acest deficit, astfel încât dobânzile de refinanţare să nu crească şi faptul că acest acest acord cu Comisia, care poate să influenţeze eventualele fonduri europene adresate României şi cel mai grav, ar afecta implementarea reformelor din PNRR”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a precizat că a solicitat o analiză de ansamblu pe tot acest lanţ, lucru care o să încearcă să îl prezinte ministrul Finanţelor.

Am avut deja o primă întâlnire cu ministurl Finanţelor, împreună cu fostul premier Nicolae Ciucă cu fostul ministru al Finanţelor. Nu vom lua nicio decizie până când nu vorbim cu marii actori din fiecare domeniu”, a dat Ciolacu asigurări.

El a menţionat că în al doilea rând, ”nu crede că este oportun să introducă taxe noi, pentru că este un lucru care nu se face când există încă o criză economică”.

Pe de altă parte, avem o altă provocare, au existat măsuri luate de fostul premier Nicolae Ciucă, am venit şi eu cu alte măsuri în această perioadă scurtă de două săptămâni, în aşa fel încât să scădem inflaţia. Scăderea inflaţiei aduce venituri nominale mai mici la bugetul statului. Scăderea inflaţiei va duce la o creştere economică şi o putere de cumpărare a românilor, de aceea venim cu investiţii şi cu scheme de ajutor pe zona eoconomică, astfel încât pentru prima dată în România şi în economia românească, de 30 de ani, acest trend de creştere economică pe investiţii să continue.

Acum venim la facilităţile fiscale. Banca Mondială, FMI, Comisia Europeană, prin Raportul de ţară care este anual, ne recomandă de ani de zile să începem să scoatem din facilităţile fiecale fiindcă România devine nesustenabilă prin venituri. Cunosc povestea că trebuie să avem o colectare mai bună. Această colectare mai bună nu poate face dacă nu faci digitalizarea, nu s-a făcut de 32 de ani. S-a declanşat acest proces de digitalizare”, a arătat şeful Executivului.

Nu a existat nicio discuție și nu va exista de scoatere a facilităților de la IT. Este o minciună și o dezinformare faptul că cineva a luat în discuție scoaterea. IT-ul are o scutire la impozitul pe venit. Nu va exista discuția de scoatere a acestei facilități de la IT și nici n-a existat.

La construcții și agricultură există facilități în funcție de venit. A fost până la 40.000, e până la 10.000. Acolo avem facilități în ceea ce privește atât impozitul pe venit dar cât și CASS. CASS înseamnă sănătatea. Vrem sănătate, dar nu încasăm. Nu vom lua o măsură până nu ne așezăm cu actorii principali la masă.

Avem un jalon trecut în PNRR pe care dacă nu-l îndeplinim, pierdem banii și reforme, pe care eu mi-l asum, în care spune că treptat până în 2026 să scoatem aceste facilități. Nu știu dacă vom scoate facilitatea anul acesta. Nu știu dacă vom discuta cu constructorii și agricultorii, astfel încât să avem un calendar de îndeplinire a jalonului în 2026 împreună”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Nu se va scoate nimic până când nu găsim un calendar împreună, dar trebuie să vedem realitatea. 8,1 milioane de concedii medicale la 6,1 milioane de români care muncesc. Anul trecut nu a mai existat pandemie, din luna februarie”, a spus el.

Întrebat dacă 1 septembrie este data care se va regăsi în acel calendar, Ciolacu a spus: ”Este posibil ca anumite..nu v-am spus de CASS va fi plătit (..) V-am spus că voi avea o analiză (..) presupun că vom avea un calendar, impus de jalonul din PNRR. Dacă vreţi să mă fac că nu există acel jalon, nu mă fac, să mă fac că trebuie să plătesc 6 miliarde la concedii medicale de anul trecut, nu pot să mă fac că ăsta este adevărul”.

PNL se opune eliminării facilităților fiscale acordate angajaților din IT, construcții și agricultură, și liderii partidului vor comunica acest lucru partenerilor de la PSD, luni, în cadrul ședinței de Coaliție, susțin surse din conducerea formațiunii. Luni are loc o ședință a Coaliției în care ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, trebuie să prezinte un plan de măsuri fiscale care să crească veniturile bugetare, în contextul viitoarei rectificări bugetare și al existenței celebrei ”găuri” de 20 de miliarde moștenită de la fostul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu.

”Specialiștii” de la Banca Mondială recomandă guvernanților introducerea cotei progresive de impozitare, eliminarea scutirilor pentru IT-iști și construcții, introducerea unor beneficii fiscale pentru românii cu venituri mici, dar și creșterea impozitării microîntreprinderilor.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook 17 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja …