Cătălin Predoiu. spune că, nu-l va „ierta” pe șeful IPJ Constanța, susținutul Adrian Glugă, dacă va fi găsit vinovat în cazul Vlad Pascu: „Daţi-mi voie să nu joc politic. S-ar putea să condamn alte vieţi la dispariţie„.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit despre controalele care se fac în cazul Vlad Pascu, și a punctat faptul că „dacă ajungem la concluzia că există responsabilite şi la nivelul şefului de Inspectorat, nu voi ezita să iau o decizie”.
„Ca ministru, am responsabilități. Una dintre ele este să aflu ce se întâmplă acolo şi trebuie să o fac profesionist. De ce profesionist…Pentru că, dacă o fac neprofesionist, reverberaţiile pot fi în lanţ în felul următor…. Eu, dacă eram un ministru superficial sau orientat politic în sensul rău al cuvântului, într-un fel pe care eu nu-l înţeleg să fiu, luni demiteam pe toată lumea la Constanța. Poate că lumea ar fi spus „ia uite ce ministru hotărât, i-a râs pe toţi, i-a dat afară„. Se muta, poate, atenţia de pe MAI pe alt subiect.
Oricum, eu puteam să spun „fraţilor, am tăiat în carne vie de sus şi până jos„, ca să citez, dar dacă fac acest lucru neprofesionist, marţi, miercuri, joi, peste o săptămână, peste un an, eu lucrez cu acest sistem care în fiecare zi are responsabilități şi eu nu vreau să transmit sistemului mesajul „vă faceţi nu vă faceţi treabă, dacă apare o criză politică eu am tăiat pe oricine în calea mea ca să îmi salvez eu imaginea şi reputaţi şi să dau impresia că sunt hotărât”. Nu! Trebuie să o fac profesionist! Şi, dacă în urma acestui control, la nivel operativ şi managerial, ajungem la concluzia că există responsabilite şi la nivelul şefului de Inspectorat, nu voi ezita să iau o decizie, dar trebuie să o fac profesionist.
„Daţi-mi voie să nu joc politic acest subiect„.
De fiecare dată în astfel de situaţii, lucrurile se opresc la a investiga şi a pedepsi. Eu cred că trebuie să facem mai mult decât atât. Astăzi, am semnat un ordin prin care am constituit o echipă cu care, imediat după ce se finalizează controlul, să analizăm vulnerabilitățile sistemice, nu numai responsabilități individuale, ci lanţul cauzal, ce anume din profunzimea sistemului a condus la o astfel de situaţie şi să facem o listă cu astfel de vulnerabilităţi care presupun soluţii, fie în legislaţie fie în actul managerial.
Prin urmare, daţi-mi voie, la rândul meu, să fiu pe de-a întregul responsabil şi să nu joc politic acest subiect. Nu este corect nici faţă de bieţii copii, familiile lor, faţă de cetăţeni şi faţă de sistem. Inclusiv, repet, faţă de cetăţeni pentru că, dacă eu paralizez acest sistem prin măsuri strict emoţionale – unele poate întemeiate, dar altele nefundamentate – grăbindu-mă şi făcând un act ministerial neprofesionist, s-ar putea abia atunci să condamn alte vieţi la dispariţie, pentru că paralizez un sistem şi dau un mesaj greşit. Eu vreau să transmit sistemului următorul lucru: „Cine îşi face treaba și-o face şi îi este recunoscută. Cine nu, când greşeşte, este investigat procedural, pe lege şi este sancţionat. Acesta este rolul meu de ministru„, a spus Cătălin Predoiu.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, joi seară, referitor la tragedia din 2 Mai, că ”nu-și reproșează nimic, pentru că nu este implicat direct în operațiunile de efectuare a actului polițienesc”, însă ”că o situație de genul acesta nu are cum să nu te apese”. El a mai declarat că, ”dincolo de această emoție provocată de dispariția celor doi tineri, totuși, ești obligat să-ți menții luciditatea, să stăpânești emoțiile și să te gândești imediat ce ai de făcut, tocmai pentru a preveni astfel de situații”.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, afirmă, referindu-se la accidentul din localitatea 2 Mai, în care doi tineri au murit, că poliţiştii care l-au oprit pe tânărul Vlad Pascu, autorul accidentului, ”aveau reglementări care să le permită, în cazul în care observau ceva în neregulă, să efectueze testele”. El cataloghează situaţia în care s-a ajuns la accidentul de la 2 Mai drept o ”vulnerabilitate majoră” a sistemului. ”La modul cel mai general, cauzele care conduc la astfel de tragedii se pot subsuma umbrelei care se cheamă lipsă de profesionalism”, arată ministrul.
Ministrul de Interne a anunţat că nu există un raport final cu privire la evenimentul din 2 mai, în care doi tineri studenţi au murit, ci doar concluzii ale unor verificări parţiale. Conform acestuia, poliţiştii care l-au oprit în trafic pe tânărul Vlad Pascu aveau reglementări legale ”care să le permită să efectueze testele”.
”Aveau reglementări care să le permită, în cazul în care observau ceva în neregulă, să efectueze testele. Există nu numai lege, dar există şi o procedură cu privire la modul în care sunt efectuate astfel de verificări în ceea ce priveşte operarea unui vehicul de către un conducător auto care ar putea fi sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe interzise. Aceste proceduri permit agentului de poliţie să decidă dacă se efectuează testul sau nu, în funcţie de ceea ce constată. Deci lasă la latitudinea lui, în final e omul care ia această decizie, e profesionist”, a afirmat ministrul de Interne, joi seară.
Predoiu a spus că situaţia de la 2 mai este o ”vulnerabilitate majoră a sistemului”.
”Eu iau un sistem în starea în care se află, şi din punctul de vedere al dotărilor şi din punctul de vedere al pregătirii profesionale şi încerc să-l duc mai departe şi am încercat din prima zi. Ce am întreprins de atunci şi până astăzi poate fi exemplificat în cifre concrete, inclusiv în materie de efectuare de teste, de controale, de siguranţa traficului, dar şi acţiuni operative. Asta nu înseamnă că în anumite situaţii, precum aceasta, nu ne confruntăm cu vulnerabilităţi majore ale sistemului, cu hibe care s-au acumulat în timp şi pe care trebuie să le abordăm, şi asta intenţionez să fac”, a adăugat Cătălin Predoiu.
El a menţionat că, pentru aceste situaţii, sunt atât cauze obiective, cât şi cauze subiective.
”La modul cel mai general, cauzele care conduc la astfel de tragedii se pot subsuma umbrelei care se cheamă lipsă de profesionalism. Or, corecţia lor, investigarea unor astfel de situaţii, aflarea adevărului trebuie făcută profesionist şi procedural şi nu trebuie limitat doar la cazul în sine, ci trebuie trase şi învăţăminte de aici”, a mai afirmat Cătălin Predoiu.
Întrebat dacă şi-ar reproşa ceva în legătură cu accidentul de la 2 Mai, ministrul a răspuns: ”Direct nu, pentru că nu sunt implicat direct în operaţiunea de efectuare a actului poliţienesc”. El a adăugat că, atâta timp cât deţine funcţia de ministru al Afacerilor Interne, este ”apăsat” de ceea ce s-a întâmplat.
”Fără îndoială că, în orice zi, într-o funcţie de ministru, simţi o răspundere. Deci, oricum ai aborda mental o tragedie de genul ăsta, nu are cum să nu te apese, nu are cum să nu-ţi pună întrebarea: dacă ieri mai stăteam cinci minute la birou poate luam o măsură care contribuia la bunul mers al instituţiei, dacă mai făceam o şedinţă în plus…nu are cum, mai ales la un minister ca acesta, unde zilnic sunt evenimente. (…) E un post care apasă, dacă eşti un om normal, dacă eşti empatic şi răspunsul este da, mă apasă”, a mai afirmat ministrul Cătălin Predoiu.