Conflictul militar asumat de Federația Rusă este prezent la granițele României, a declarat, vineri, vicepreședintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Bogdan Rodeanu, spunând că suntem „ameninţaţi direct, la graniţă”.
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, USR-istul Bogdan Rodeanu, e de părere, că România este în pericol şi spune că se impune activarea Articolului 4 din Tratatul de la Washington.
”Continuarea agresiunii Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei am văzut cum s-a manifestat ieri în ceea ce priveşte Insula Şerpilor. E o proximitate imediată în zona economică şi a platformei continentale a României, deci suntem îndreptăţiţi să solicităm, aşa cum a făcut ministrul de Externe, activarea Articolului 4. Un articol care ne dă prilejul de a solicita consultări extinse. Pentru că suntem în situaţia în care, ca stat membru NATO, avem motive evidente să concluzionăm că ne e pusă în pericol securitatea, suveranitatea şi se pot comite agresiuni la adresa noastră.
Suntem stat membru NATO şi suntem protejaţi de prevederile Tratatului de la Washington şi de aplicarea articolului 5. Dar asta nu exclude anumite accidente care se pot întâmpla. Vedem ce s-a întâmplat acum câteva ore cu vasul din Republica Moldova care a fost lovit accidental. Tot ce se întâmplă e o ameninţare evidentă la adresa unui stat european şi vorbesc aici de Ucraina. Suntem solidari cu Ucraina, nu acceptăm astfel de agresiuni şi vom folosi toate prevederile, obligaţiile, îndatoririle şi avantajele pe care le avem din punct de vedere al unui stat NATO şi UE.
Alături de Polonia, statele baltice, am făcut acest apel la activarea articolului 4. Azi e o reuniune de urgenţă. Cred că se va hotărî întregirea şi consolidarea unui dispozitiv militar pe Marea Neagră”, a declarat Bogdan Rodeanu.
„România devine zonă de impact direct în fața agresiunii Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Prezența sporită a NATO și în Marea Neagră e inevitabilă.
În ultimele ore, navele rusești prezente la Marea Neagră au ocupat Insula Șerpilor. Toți cei 13 polițiști de frontieră ucrainieni, care păzeau acest obiectiv, au fost uciși. Nu s-au predat.
Conflictul militar asumat de Federația Rusă este prezent la granițele României, în linie de contact cu zona economică și proximitate pe platforma continentală a țărmului țării noastre.
Realitatea este evidentă: o țară membră NATO este amenințată direct, la graniță„, a atras atenţia Bogdan Rodeanu.
El amintește că NATO se întrunește de urgență vineri și, la solicitarea Ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, se impune activarea Articolul 4 din Tratatul de la Washington.
„Este nevoie de un mecanism de consultare între aliaţi, de asigurarea de forțe maritime și navale NATO, în condiţiile în care securitatea României este amenințată. Este nevoie de forțe sporite aliate la Marea Neagră. Se va decide azi.
România este o ţară membră NATO și UE şi nu numai că își asumă gestionarea potențialei crize umanitare a refugiaților, dar susține direct cel mai important efort concentrat al Aliaților în sudul Flancului Estic al Europei.
Germania, Italia, Ungaria și Cipru s-au opus excluderii Rusiei din Sistemul interbancar internațional de plăți (SWIFT), măsură considerată una dintre cele mai dure sancțiuni financiar-economice care pot fi aplicate Rusiei.
Datorită efectelor puternice imediate ale acestei măsuri, Statele Unite au evitat să o includă în primul pachet de sancțiuni aplicate Rusiei, iar utilizarea ei a fost menținută ca măsură progresivă de constrângere„, adaugă Rodeanu.