
Plângere penală pentru ”înaltă trădare” și apeluri la retragerea din cursa prezidențială pentru trădătorul neamului, ”suveranistul” Victor Ponta. Ponta: ”E un lucru cu care sunt foarte împăcat sufleteşte şi mă mândresc, ca român, că i-am ajutat pe vecinii noştri la necaz.”
Tsunami pe scena politică după scandalul Victor Ponta: Plângere penală pentru înaltă trădare și apeluri la retragerea din cursa pentru Cotroceni.
Declarațiile lui Victor Ponta, care a recunoscut că a ordonat inundarea unor sate din România pentru a salva capitala Serbiei, au stârnit un adevărat tsunami pe scena politică. În urma acestui autodenunț făcut în plină campanie electorală, fostul premier s-a ales cu plângeri penale. În replică, într-o postare pe Facebook, Victor Ponta a transmis că, într-o situație similară, ar lua aceeași decizie.
Au fost deja depuse primele plângeri penale, iar rivalii politici, dar și foștii colaboratori, îi cer lui Victor Ponta să se retragă din cursa pentru Președinția României. Amintim că Victor Ponta a declarat miercuri că, în anul 2014, în calitate de premier, a decis să inunde mai multe sate românești din Clisura Dunării pentru a salva capitala Serbiei, Belgrad, de inundațiile devastatoare de la acea perioadă.
O plângere penală pe numele lui Victor Ponta a fost deja depusă de fostul europarlamentar Vlad Gheorghe. Acest demers presupune că procurorii de la Parchetul General trebuie acum să deschidă un dosar in rem, în care să investigheze faptele petrecute în 2014.
În acest timp, Victor Ponta se apără și susține că este mândru de decizia luată atunci, afirmând că a fost o măsură corectă, pentru că a acţionat ca un lider aflat într-o situație de criză, și că a salvat vieți omenești.
Ponta a mai declarat că, în urma deciziei sale, în România nu au existat victime și nici pagube materiale semnificative în satele afectate. Totuși, rapoartele oficiale din acea perioadă arată că în România au fost inundate peste 10.000 de hectare de teren, iar la nivel național, nu doar în Clisura Dunării, au fost înregistrate 4 decese și peste 35 de localități inundate.
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut lui Ponta să se retragă din cursa prezidențială, invocând însă un argument politic: niciun pesedist nu și-ar dori ca Nicușor Dan să ajungă președintele României. De menționat că, Marcel Ciolacu era consilier onorific al lui Victor Ponta când acesta a luat decizia respectivă în 2014.
Crin Antonescu, candidatul alianței PSD-PNL-UDMR, i-a cerut și el lui Ponta să se retragă, în timp ce Nicușor Dan i-a solicitat premierului Ciolacu să desecretizeze toate documentele care au stat la baza deciziei din 2014 privind deschiderea barajului de la Porțile de Fier și inundarea unor sate românești pentru a salva Belgradul.
O reacție importantă a venit și din partea fostului lider PSD, Liviu Dragnea, care l-a acuzat pe Victor Ponta că minte. Dragnea susține că, în realitate, decizia nu a salvat Belgradul, întrucât inundațiile făcuseră deja ravagii în capitala sârbă la acel moment. El a mai afirmat că adevăratul motiv al deciziei ar fi fost dorința lui Ponta de a obține cetățenia sârbă, ca parte a unui plan de rezervă, pentru a avea unde să fugă din România şi să se refugieze, în cazul unei condamnări definitive în dosarele penale deschise de DNA la acea vreme.
Ponta, acuzat de înaltă trădare
Partidul DREPT a anunțat joi că va depune o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de înaltă trădare, în contextul declarațiilor sale privind decizia de a inunda intenționat sate românești în 2014 pentru a salva capitala Serbiei.
„Locul trădătorilor e la închisoare, nu la Cotroceni. Alături de colegii mei din Partidul DREPT, vom depune o plângere penală pentru înaltă trădare împotriva lui Victor Viorel Ponta și a complicilor săi, care au permis inundarea intenționată a României. Spun complici pentru că, sigur, au existat – mă pot gândi la ministrul Energiei de la acea vreme și la șeful de la Apele Române. De asemenea, vom face o plângere și pentru omor calificat, dacă decizia lor a dus la pierderi de vieți omenești”, a scris Vlad Gheorghe într-o postare publică.
El a criticat dur declarațiile recente ale lui Ponta, comparându-le cu „pedepse biblice” și amintind și de tragedia de la Colectiv, subliniind că fostul premier își asumă deciziile din trecut cu mândrie, nu cu responsabilitate. „Ponta, după ce a „patronat” Colectivul, ne spune acum că a inundat sate românești pentru a salva Belgradul. Ce urmează? Lăcuste? Invazie de broaște? Eclipsă de soare? Toate pedepsele biblice? În 2014, premierul Victor Ponta decidea – „strategic” – să lase sate românești sub ape, pentru a proteja capitala Serbiei. Și astăzi declară public, fără rușine, că va fi „mândru toată viața” pentru această decizie. Mândru, nu responsabil. Nu trist. Nu recunoscător celor evacuați, celor care au pierdut gospodării, pământuri, vieți muncite.”
Gheorghe l-a acuzat pe Ponta că este un produs toxic al sistemului și a cerut public explicații despre ce a negociat în favoarea României în acel context. „Ce-ar fi să ne spună Ponta ce a negociat pentru România, nu doar ce a sacrificat din România? Sau nu are ce? Tragic este că, în mintea lor, astfel de gesturi sunt „patriotism”. În loc să ajute românii, au învățat să-i inunde – la propriu și la figurat. Victor Ponta nu este un om al statului. Este un produs toxic al sistemului. România nu mai poate fi condusă de oameni care își laudă eșecurile și distrugerile. Nu uităm. Nu iertăm. Nu mai acceptăm”, a încheiat fostul europarlamentar.
Ponta, întrebat înainte de scandalul legat de inundaţiile provocate pentru a salva Belgradul, care e elementul din trecutul său care i-ar putea afecta campania prezidenţială: Niciunul. Sunt unul dintre candidaţii care nu a avut secrete
Fostul premier Victor Ponta, candidat indepedent la alegerile prezidenţiale din luna mai, a declarat, într-un interviu pentru News.ro, înainte de scandalul legat de inundaţiile provocate pentru a salva Belgradul, că nu există niciun element din trecutul său care i-ar putea afecta campania prezidenţială. ”Sunt unul dintre candidaţii care nu a avut secrete. Despre trecutul meu se ştie absolut tot şi sunt unul dintre candidaţii care nu a avut secrete. N-am avut cum să am, că le-a aflat presa pe toate şi sunt dezbătute, pozitiv, negativ, dar nu există nimic nou.”, a afirmat Ponta. El mai vorbeşte în interviu despre tragedia de la Colectiv, despre primele decizii ca preşedinte şi despre ce ar prelua din caracteristicile foştilor preşedinţi.
Fostul premier Victor Ponta spune că este împăcat cu decizia de a susţine deschiderea ecluzelor de la Porţile de Fier, în aşa fel încât capitala Serbiei, Belgrad, să fie ferită de inundaţii, apa acoperind, în schimb, terenuri din România. ”Sunt foarte împăcat sufleteşte şi mă mândresc, ca român, că i-am ajutat pe vecinii noştri la necaz”, susţine Ponta. El explică şi de ce autorităţile nu au comunicat public, la momentul 2014, această decizie.
”E un lucru cu care sunt foarte împăcat sufleteşte şi mă mândresc, ca român, că i-am ajutat pe vecinii noştri la necaz. Vreau să răspund cu mâna pe inimă şi în faţa lui Dumnezeu de ce cred că am făcut un lucru bun pentru orice om, pentru orice român şi pentru orice creştin”, a afirmat Victor Ponta.
Întrebat de ce a pus Serbia pe primul loc, deşi sloganul său este acela că România este pe primul loc, Ponta a răspuns: ”Am pus oamenii şi viaţa oamenilor, aşa am fost crescut de acasă, aşa am citit în Biblie, aşa mi-a zis mama, aşa cred că toţi suntem învăţaţi, primul lucru salvezi oamenii”.
El a afirmat că ”e un păcat” să spui că te interesează doar viaţa românilor şi nu şi persoanelor de alte naţionalităţi.
”Atunci când am avut de ales între vieţi omeneşti şi nişte terenuri de inundat, şi azi cred că decizia corectă este să salvez vieţi omeneşti, asta face un lider în criză, ia decizii şi asta voi face şi ca preşedinte fiindcă vor mai fi crize şi cred că asta aşteaptă românii de la mine”, a spus Ponta.
El a susţinut că a chemat experţi la Guvern, la miezul nopţii, într-o vineri, la acel moment şi a primit asigurări că vieţile românilor nu sunt în pericol dacă sunt deschise ecluzele şi se deversează apa pe teren românesc.
Întrebat de ce decizia luată nu a fost comunicată opiniei publice atunci, Ponta a răspuns: ”Pentru că era vineri noapte, pentru că aveam un consilier pe presă care mă ajuta atunci, acum mă înfierează la altă televiziune (…) şi pentru că au fost inundaţii în România în alte zone, în zona Gorj şi în zona Vâlcea. (…) Nu a fost nicio victimă în nicio localitate din zona Dunării şi nici nu au fost pagube atât de mari ca să le raportăm”.
El a mai spus că ISU comunică despre evenimente precum inundaţiile şi, nefiind victime şi nici pericol pentru oameni, ”nu a avut ce să comunice”.
”Nu avea ISU de ce să sperie lumea, din moment ce nu a fost nimeni în pericol”, a argumentat Ponta.
El a adăugat că în anul 2006 sârbii au deschis ecluze şi au spart diguri, salvând localităţi supuse riscului inundaţiilor în Banatul românesc.
”Sincer, cred că aşa trebuie să se poarte nişte vecini, iar ce am auzit azi: Ponta, trebuia să-i laşi pe sârbi să moară, nu să-şi piardă Dinescu (Mircea Dinescu – n.r.) debarcaderul, cred că e ceva ce nu defineşte poporul român. Noi totdeauna îi ajutăm pe alţii şi ne ajutăm pe noi şi sunt foarte mândru de lucrul ăsta”, a adăugat Ponta.
