Pe final de mandat, Marcel Ciolacu găsește curajul să-i ”sară la gât” lui Klaus Iohannis: ”A fost o persoană care a dorit guvernul său şi aţi văzut ce a ieşit”
Marcel Ciolacu, atac la Klaus Iohannis: ”A fost o persoană care a dorit guvernul său şi aţi văzut ce a ieşit!”.
Despre controversele din recalcularea pensiilor, Marcel Ciolacu a afirmat că şi-a asumat împreună cu membrii Cabinetului această reformă.
Aflat în vizită la o fabrică de locomotive din Craiova, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că românii trebuie să decidă cine va conduce statul.
”Românii sa decidă, cine e presedinte, cine e premier. Reformele care urmează nu trebuie sa se craponeze intr-un om care vrea întreaga putere.
A fost o persoană care a dorit guvernul său si ati vazut ce a iesit. Nu cred că un om sau un partid trebuie sa ia intrega putere, eu am trasat un principiu pentru sanatatea României.” a declarat Marcel Ciolacu.
Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat luni că nu vede după alegeri o altă coaliţie de guvernare decât cu PNL.
”Acest Guvern va funcţiona până la alegerile din decembrie. După data de 21 decembrie, România, cum e normal, va avea un nou Guvern. Din punctul meu de vedere, fiindcă e normal să faci o proiecţie, fiindcă avem şi buget de aprobat şi mi-aş dori totuşi să aprobăm bugetul după alegeri imediat. (…) Din punctul meu de vedere, pe data de 23 decembrie va fi învestit noul Guvern”, a afirmat Ciolacu, la sediul central al PSD.
El a făcut o comparaţie între actualul Executiv şi fosta guvernare de dreapta, când portofoliile ”au fost trase din fes”, context în care a menţionat că nu vede o altă coaliţie în viitor decât cu PNL.
”La cum au arătat lucrurile şi făcând o comparaţie totuşi între o guvernare exclusiv de dreapta, din punctul meu de vedere, în viitor eu nu văd altă coaliţie de guvernare decât cu PNL. Nu vreţi să lăsăm întâi românii? Nu s-a înjurat nimeni. Aduceţi-vă aminte când aveam o guvernare de dreapta. Aduceţi-vă aminte cum miniştrii USR nu veneau la serviciu, cum refuzau, ce scandaluri erau, cum s-a format acel Guvern – s-a tras din fes. Liderul PNL de atunci a spus că au pus portofoliile într-un fes şi le-au tras. Eu cred că e o diferenţă imensă între actualul Guvern şi Guvernul de dreapta”, a explicat premierul.
Marcel Ciolacu, despre creşterea pragului până la 3.000 de lei la impozitarea pensiilor: Am vorbit şi cu doamna ministru a Muncii şi am avut întâlnire şi cu ministrul Finanţelor. Nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 de milioane
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, la Craiova, despre creşterea pragului până la 3.000 de lei la impozitarea pensiilor, că a vorbit şi cu ministrul Muncii şi am avut întâlnire şi cu ministrul Finanţelor, el precizând că nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 de milioane.
”Am vorbit şi cu doamna ministru şi am avut întâlnire şi cu ministrul Finanţelor. (..) Ori dădeam o derogare pentru cei 800.000, dar creşterea nu era uniformă (..) au fost creşteri şi mai mari şi atunci, mi se pare corectă această abordare, creşterea pragului până la 3.000 de lei la impozitare. Vedem dinamica preţurilor şi a costurilor, datoria mea este de a ţine aceeaşi creştere a nivelului de trai dacă nu şi mai mult”, a declarat Marcel Ciolacu.
Şeful Executivului a precizat că ”nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 de milioane. ”Am estimat costurile de implementare la recalculare. Trebuie să facem o distincţie între o reformă. Noi am venit cu recalculare, instrument de reformă, la 4,7 milioane de români. Era normal să există un procet de 0,5 sau 1%. Eu mă bucur că ne-am încadrat totuşi într-o limită rezonabilă, să fie de nemulţumiri.
Creşterea pensiilor se face odată cu indicele de inflaţie şi cu indicele de creştere economică la începutul anului. Recalcularea a avut alt fond, în primul rând, erau mulţi iameni cu mulţi ani în muncă şi aveau pensii foarte mici. S-au schimbat parametri, încercând să închidem de fapt nedreptăţile, după o succesiune de legi”, a completat Ciolacu.
Despre controversele din recalcularea pensiilor, Marcel Ciolacu a afirmat că şi-a asumat împreună cu membrii Cabinetului această reformă.
”Era normal că va duce şi la discuţii, dar avem o sustenabilitate, de acum încolo”, a subliniat şeful Executivului. ”Fondul bugetar de pensii, lunar, este de 10,3 miliarde. Noi estimasem că pe aceste luni rămase din an, pe acest trimestru, o să avem cheltuieli de 10 miliarde. În acest moment, cum arată cifrele, sunt cheltuieli de 8,3, pe toate cele patru luni. Cu alte cuvinte, ne încadrăm şi cu această creştere a plafonului de impozitare până la 3.000 de lei. Cu alte cuvinte, este bugetat”, a mai spus Ciolacu.