Acasă Declarații O ”bilaterală scurtă” și rânjită, cu Kamala Harris, la Cotroceni, Klaus Iohannis pe post de gazdă, într-o ”peroadă” fastă a mandatului

O ”bilaterală scurtă” și rânjită, cu Kamala Harris, la Cotroceni, Klaus Iohannis pe post de gazdă, într-o ”peroadă” fastă a mandatului

0
0
635

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a ajuns vineri, la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis. După o scurtă întrevedere tete-a-tete cu preşedintele Klaus Iohannis, la discuţie s-a alăturat şi premierul Nicolae Ciucă.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis după discuţiile cu vicepreşedintele SUA Kamala Harris, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis:

Mă bucur să am ocazia să o primesc pe excelenta sa Kamala Harris. Iii multumesc pentru prezenta sa in aceste momente de cumpana. Vizita dumneavoastra reflecta o data in plus profunzimea si soliditatea aliantei SUA cu partenerii de pe frontul estic. Dialogul continuu si coordonarea stransa a avut o contributie esentiala la raspunsul ferm la actiunile Rusiei. Doamna vicepresedinte a confirmat acordul deplin pentru garantarea acordului 5 al acortdului de la Washington. NATO va actiona fara ezitare pentru apararea oricarui stat aliat, evident, inclusiv a Romaniei.

Doamna Harris a reconfirmat angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 din tratatul NATO. Acest articol cuprinde esența și spiitul NATO și garantează că oricen încercare de a afecta securitatea unui stata NATO va primi răspuns prompt și decisiv al întregii Alianțe.

E un scenariu pe care toți dorim să îl evităm. Dar noi, ca aliați, nu vom ceda nici un milimetru în privința respectării angajamentelor care ne leagă. Am mulțumit pentru aceste garanții de securitate de nezdruncinat, cele mai tari din istoria noastră, datorită cărora fiecare cetățeam român poate fi liniștit. Am mulțumit pentru consolidarea prezenței militare aliate în România și am discutat despre creșterea prezenței militare americane în România pe termen lung.

Am transmis că România înțelege că securitatea începe acasă. Am luat decizia de a crește cheltuielile pentru apărare la 2.5% din PIB. Am evaluat imlicațiile pe termen lung ale inavziei în Ucraina. Am stabilit să cooperăm pentru a continua eforturile de consolidare a posturii defensive a flancului sudic al NATO. Am subliniat că e necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă al NATO din România

România consideră necesară regândirea substanțială a abordării posturii NATO pe flancul estic. Avem nevoie de o prezneță puternică cât mai curând posibil.

Am discutat și despre răspunsul în plan umanitar. România și SUA au acordat sprijin pe multiple paliere Ucraineni. Am decis operaționalizaea la Suceava a unui hub care, cu sprijinul UE, colectează și trimite sprijinul umanitar pentru Ucraina. Am invitat SUA să sprijine acest centru. Am discutat despre sprijinul pe care trebuie să îl dăm Republicii Moldova, cu un număr mare de refugiați.

Am analizat împreună și perspectivele securității energetice. Am fost de acord că această criză e o oportunitate istorică pentru a trece la o adevărată independență energetică europeană față de gazul rusesc.

Am lansat în marja COP 26 de la Glasgow proiectul comun România – SUA, proiectul de reactoare nucleare modulare mici, am convenit să continuăm proiectul.

România și-a adus contribuția prin promovarea formatului București 9, care a fost foarte eficient în contextul acesta. Aniversăm şi 25 de ani de la parteneriatul nostru strategic, care se află acum la cel mai înalt nivel din istorie. Am discutat să continuăm aprofundarea tuturor dimensiunilor parteneriatului strategic, de la cea economică până la consolidarea cooperării științifice.

Am discutat chestiunea Visa Waiver (n.r. renunţarea la vizele pentru intrarea în SUA a cetăţenilor români) pentru România și sperăm să avem rezultate și pe această linie.”, a spus Klaus Iohannis.

Kamala Harris:

Aș vrea să mă adresez direct poporului român și să mulțumesc poporului român din partea SUA. Sub conducerea președintelui Iohannis, România a fost extraordinară prin generiozitate și curajul pe care l-a arătat în acest moment. Am văzut cum ați primit refugiați și știm greutățile pe care le întâmpinați geografic. Ați arătat așa mult curaj. Am vorbit cu președintele Iohannis să întărim parteneriatul nostru.

Angajamentul SUA față de articolul 5 este absolut ferm. Noi luăm foarte în serios acest lucru și suntem gata să acționăm și să înțelegem că un atac asupra unui stat NATO, este un atac asupra NATO. Vom apăra fiecare centrimetru din teritoriul NATO. Sunt în România să întăresc acest angajament și să mulțumesc poporului român. Pentru a demonstra angajamentul SUA am trimis recent batalionul Striker de 1.000 de militari, ceea ce duce la 2.000 de militari care sunt gata să apere flancul estic al NATO.

Am fost foarte emoționată de informațiile pe care ni le-ați dat în legătură cu refugiații din Ucraina și referitor la problemele pe care le întâmpină. Suntem împreună, SUA și România, și vom face tot ce e necesar pentru a pune resurse în asistența umanitară. Vrem să mulțumim poporului român pentru că ați primit refugiații și ați oferit înțelegere.

Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acțiuni diplomatice. Am menţinut activitatea noastră şi am observat din partea lui Putin minciuni, dezinformare şi activităţi de agresiune. Considerăm că diplomaţia este modalitatea de a se rezolva aceste probleme şi să ne asigurăm că aliaţii noştri sunt puternici şi că trebuie să existe consecinţe serioase în ceea ce priveşte ce face Rusia. De aceea, am aplicat sancţiuni importante. Moneda rusă a căzut și asta este încă o dovadă că măsurile pe care le-am luat sunt împotriva acţiunii revoltătoare a Rusiei.” a declarat Kamala Harris.

Întrebările din partea jurnaliștilor și răspunsurile oferite de Klaus Iohannis și Kamala Harris:

Întrebare: „SUA au în vedere să suplimente trupele din România și să furnizeze o prezență permanentă? Există informații că războiul s-ar extinde spre România și Rep. Moldova?”

Kamala Harris: ”SUA sunt angajate pentru apărarea României. Este o situație dinamică și tot timpul evaluăm situația care este există. În ceea ce privește comportamentul lui Putin nu pot specula, dar suntem foarte fermi și ca membri NATO un atac asupra unei țări este un atac asupra tuturor.”

Klaus Iohannis: ”Nu avem date care indică faptul că România ar fi țintă printr-o agresiune. Este foarte clar că acest război declanşat împotriva Ucrainei a produs un rezultat vizibil, ferm, clar şi aceasta este unitatea NATO şi hotărârea aliaţilor de a sta împreună şi de a se apăra împreună.”

Întrebare: „Crește criza umanitară. Care credeți că este ieșirea din această criză?”

Kamala Harris: ”De la început, SUA a încercat să se angajeze în activități diplomatice. Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acțiuni diplomatice. Am menţinut activitatea noastră şi am observat din partea lui Putin minciuni, dezinformare şi activităţi de agresiune. Considerăm că diplomaţia este modalitatea de a se rezolva aceste probleme şi să ne asigurăm că aliaţii noştri sunt puternici şi că trebuie să existe consecinţe serioase în ceea ce priveşte ce face Rusia. De aceea, am aplicat sancţiuni importante. Moneda rusească a căzut și asta este încă o dovadă că măsurile pe care le-am luat sunt împotriva acţiunii revoltătoare a Rusiei.”

Klaus Iohannis: ”Pachetul de sancțiuni a fost discutat cu SUA și UE și vom continua să discutăm cu aliații noștri. Am arătat astăzi că suntem fermi hotărâți să apărăm articolul 5 al NATO, iar dacă vor fi necesare noi sancțiuni, acestea vor fi aplicate.”

Întrebare: „Considerați că Rusia a comis crime de război în conflictul din Ucraina?”

Kamala Harris: ”Este foarte clar pentru SUA că orice atac intenționat asupra civililor este oribil și este o crimă.”

Klaus Iohannis: ”Imaginile sunt șocante. Am discutat aceste chestiune cu doamne vicepreședinte și cu ocazia summitului de ieri, aceste chestiune trebuie documentate pentru că la momentul potrivit instanțele și autoritățile competente să urmărească acest fapte și să se stabilească la nivel internațional dacă sunt crime de război, cine se face vinovat și ce sancțiuni trebuie să suporte. Este de neacceptat să vedem astfel de imagini în secolul 21 într-un război în Europa.”

Întrebare: „România și vecinii sunt supuși unor costuri uriașe în condițiile refugiaților. Aveți nevoie de mai mult ajutor?”

Kamala Harris: ”Am discutat cu președintele Iohannis despre toate problemele. Trebuie să înțelegem că suntem tot timpul în comunicare cu președintele Iohannis și legat de vulnerabilitatea situației în zona. Ne dăm seama de locul geografic al României și ne uităm și la ceilalți aliați din regiune. În ultimele săptămâni am întărit sprijinul nostru.”

Klaus Iohannis: ”Rusia și-a început atacul împotriva Ucrainei din sud, din zona Mării Negre. Este un scenariu de care am avertizat de-a lungul anului. România are aproximativ 650 de kilometri de graniță cu Ucraina, cea mai lungă granița a nostră. Suntem îngrijorați în ceea ce privește flancul estic și de aceea lucrăm tocmai pentru a consolida flancul estic împreună cu vicepreședinta Harris. Am ridicat problema flancului estic care trebuie să fie puternic și bine echilibrat, pentru că dacă o parte a flancului estic este puternică, iar alta mai slabă, atunci nu e echilibrat. Flancul estic trebuie să fie puternic pentru a apărat întreaga alianță NATO.”

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja pre…