Într-un interviu de ultimă oră, Nicușor Dan recunoaște că a fost instruit de Securitate înainte de a pleca din țară la Olimpiadele de Matematică. Totul după ce Realitatea PLUS a prezentat documentul care îl acuză pe aceasta că și-ar fi turnat colegii. Edilul care mai vrea încă un mandat a declarat că, elevii care înainte de anul 1989 urmau să plece din țară pentru a participa la concursuri internaționale erau șlefuiți de Securitate.
Nicușor Dan vine cu o explicație în cadrul unui interviu de presă.
Jurnalist: Puteți să fiți mai clar și să explicați ce anume trebuia să facă un român înainte de 1989 când pleca în străinătate?
Nicușor Dan: Eu eram minor, nu știu cum se întâmpla la adulți. (…) În primul rând, pașaportul nu era la mine, era la Direcția pașapoarte și trebuia să mă duc să-l cer de la ei și să-l duc înapoi după ce mă întorceam.
Fiind o chestiune organizată de Ministerul Educației, pentru că eram în lotul de matematică al României, erau niște întâlniri care se organizau la Ministerul Educației. În aceste întâlniri „eram prelucrați”, ca să zic așa, în sensul că ni se spunea cum e Occidentul, să avem grijă că vom fi provocați, că ne vom duce în magazine și o să vină oameni și o să ne bage produse din magazine în buzunar ca să discrediteze statul român comunist.
Jurnalist: Era cineva de la Securitate sau cine vă spunea aceste lucruri?
Nicușor Dan: Nu știu dacă oamenii care veneau acolo erau de la Ministerul Educației, de la Ministerul Afacerilor Externe sau erau de la Securitate.
Totodată, edilul Capitalei spune documentul este de fapt un fals și că nu și-a turnat niciodată colegii.
Jurnalist: În document scrie că aveați dușmănie pe un coleg.
Nicușor Dan: A nu, bineînțeles că nu, sunt multe prostii acolo.
Nicușor Dan: Mi se pare că documentul s-a dovedit un fals, sunt multe opinii în acest sens…
Jurnalist: Nu s-a dovedit încă, doar pare fals.
Nicușor Dan: Mereu campaniile sale electorale au fost sabotate.
Jurnalist: Dar cum vă explicați că a apărut acest document, în campanie, de unde credeți că a venit?
Nicușor Dan: Păi îmi aduc aminte că acum patru ani a apărut, chipurile, o înregistrare a mea cu un dezvoltator imobiliar căruia îi ceream bani. Acum opt ani a fost o campanie întreagă că e Soros în spatele nostru. Deci sunt niște mizerii din astea care tot timpul apar în campanii electorale.
Un ultim sondaj Epsilon Poll înainte de alegeri, realizat pentru alegerile din București arată că Gabriela Firea îl devansează pe actualul primar Nicușor Dan. Persoanele chestionate au fost rugate să își exprime opinia privind direcția în care s-a îndreptat Capitala în ultimii patru ani, iar rezultatele indică o nemulțumire majoră față de modul în care este gestionat orașul.
După ce Piedone a anunțat că nu se retrage, un nou sondaj efectuat în București arată că, Gabriela Firea este în fruntea preferințelor electorale, devansându-l pe actualul primar, Nicușor Dan. Conform rezultatelor obținute dintr-un eșantion de 5.430 de respondenți activi online, Firea a obținut 32% din preferințele acestora, în timp ce Dan se află foarte aproape, cu 31%. Cristian Popescu Piedone a înregistrat un procent de doar 11%, semnificativ mai mic decât principalii doi candidați.
Potrivit sondajului, 53% dintre respondenți consideră că Bucureștiul s-a îndreptat într-o direcție greșită, iar 15% au descris direcția ca fiind foarte greșită. Aceste percepții negative reflectă nemulțumirile cetățenilor cu privire la diverse aspecte ale administrației locale și infrastructurii orașului.
Sondajul a fost realizat pe populația adultă activă online din Municipiul București, cu vârsta de peste 18 ani, și s-a desfășurat în perioada 31 Mai – 2 Iunie 2024. Metodologia de culegere a datelor a inclus un chestionar online, țintit pe categorii socio-demografice conforme distribuției din populația adultă a orașului.
Mecanismele de ponderare și analiză a datelor s-au bazat pe programare Machine Learning, antrenată anterior pe seturi de date succesive din Municipiul București, cu o probabilitate verificată de 90%. Marja de eroare la nivelul întregului eșantion a fost de ±5%, la un nivel de încredere de 90%.