Acasă Alegeri Nicuşor Dan, 8 decembrie 2024: ”În momentul de faţă nu sunt pregătit să fiu preşedinte”, 16 decembrie: ”Intenționez să candidez la prezidențialele din 2025”

Nicuşor Dan, 8 decembrie 2024: ”În momentul de faţă nu sunt pregătit să fiu preşedinte”, 16 decembrie: ”Intenționez să candidez la prezidențialele din 2025”

0
0
208

Nicuşor Dan, 8 decembrie 2024: ”În momentul de faţă nu sunt pregătit să fiu preşedinte”, 16 decembrie: ”Intenționez să candidez la prezidențialele din 2025”.

Nicușor Dan, admitea pe 8 decembrie 2024, într-un interviu de televiziune că, în acel moment, nu este pregătit pentru funcția de președinte al României. Întrebarea a venit în contextul în care Nicușor Dan își făcea o analiză împreună cu echipa sa să vadă dacă va intra sau nu în cursa pentru prezidențiale. Interviul a fost dat prin telefon la Antena 3.

Dacă, în iunie, excludea posibilitatea de a renunța prea curând la mandatul de primar pentru a participa la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan nu mai respinge total o astfel de idee.

Acesta a spus în repetate rânduri în ultimele zile că face o analiză împreună cu echipa sa pentru a vedea dacă este oportună intrarea în cursa pentru alegerile prezidențiale. Nu respinge ideea unei susțineri din partea partidelor pro-europene. Schimbarea sa de atitudine vine din cauza întâmplărilor din ultimele săptămâni, când curentul suveranist a luat avânt.

Nicușor Dan la Antena 3: Ce s-a întâmplat în România în ultimele două săptămâni a fost extrem, extrem de serios. Din păcate, organismele statului au reacționat târziu. E bine că au reacționat totuși, pentru că pentru economia românească putea să fie un dezastru. Începuse deja să fie.

Întrebat dacă ar putea fi unul dintre candidați atunci când se vor relua alegerile prezidențiale, primarul general a evitat să dea un răspuns concret. În schimb a spus că ”Începem analiza și noi, așa cum o începe toată lumea. În orice caz, e o chestiune foarte serioasă”.

La momentul interviului, a transmis că nu a vorbit cu niciun lider din partidele politice despre această posibilitate, însă a spus că există ”disponibilitatea de a discuta”. Într-o săptămână-două ar trebui să se ia o decizie la nivelul tuturor formațiunilor politice, spune el.

Întrebat dacă este pregătit pentru acest salt, care ar presupune și alte responsabilități decât cele edilitare, Nicușor Dan a spus că nu.

Î: Sunteți pregătit pentru funcția de președinte al României?

R: În momentul acesta… evident, nu!

Nicușor Dan, dorit președinte de societatea civilă…

Reamintim, mai multe personalități publice și ONG-uri, dar și politicianul Vlad Gheorghe i-au cerut lui Nicușor Dan să intre în lupta pentru alegerile prezidențiale, drept candidat independent susținut de toate forțele pro-europene.

În schimb, liderul AUR, George Simion, l-a blamat pe Nicușor Dan pentru că ia în calcul să facă acest pas:

”Ce părere pot să am despre Nicușor Dan în momentul în care el minte bucureștenii că-l înteresează soarta lor și vrea să îi trădeze, vrea să îi umilească. Nu a făcut nimic patru ani ca primar, le-a mai cerut odată votul și acum ca un trădător, împreună cu Klaus Iohannis, vrea să ocupe funcția de președinte. Este total ilogic în opinia mea dacă face acest gest, Nicușor Dan este un trădător. În primul rând, un trădător al bucureștenilor care l-au votat și sper din suflet ca să fie rezonabil și să facă ceva din Bucureștiul ăsta. Are atâtea luni de când și-a preluat mandatul, oamenii în continuare nu au apă, nu au căldură în case și el se gândește să fie președinte”.

După doar 8 zile, pe 16 decembrie 2024, a intervenit ceva, sau cineva, care l-a făcut să creadă pe Nicușor Dan, că este totuși pregătit! Cine? Putem doar specula!

Nicușor Dan: ”Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025 Voi candida independent, voi avea discuții cu partidele pro-europene. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă”.

Nicușor Dan a precizat care sunt, în opinia sa, cele trei probleme mari pe care România le are și unde rolul președintelui e important:

Corupția și funcționarea instituțiilor
România nu are azi o direcție
România este împărțită în categorii socio-culturale care sunt în opoziție unele față de altele
”Există zone întregi capturate de grupurile de interese. Ele acționează în interesul găștii și nu în interes public. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă.

Va fi o luptă care va implica mecanisme administrative, necesitatea de coagulare politică și justiție.

Acestea sunt atributele esențiale pe care trebuie să le aibă președintele. Să stăpânească mecanisme administrative, să poată negocia coagulări politice și să înțeleagă foarte bine mecanismele juridice”, a subliniat Nicușor Dan.

”Aceste atribute m-au făcut să fac anunțul de azi”.

Nicușor Dan:

Suntem într-un moment de cumpănă, cel mai dificil de după revoluție.

Românii au transmis la alegeri că nu se mai poate, că s-a mințit prea mult, că politicienii se prefac că încearcă să le rezolve problemele.

E nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde la așteptările cetățenilor.

Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025.

Sunt trei probleme mari pe care România le are și unde rolul președintelui e important.

Corupția și funcționarea instituțiilor: există zone întregi capturate de grupurile de interese. Ele acționează în interesul găștii și nu în interes public. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă.

Va fi o luptă care va implica mecanisme administrative, necesitatea de coagulare politică și justiție.

Acestea sunt atributele esențiale pe care trebuie să le aibă președintele. Să stăpânească mecanisme administrative, să poată negocia coagulări politice și să înțeleagă foarte bine mecanismele juridice.

Aceste atribute m-au făcut să fac anunțul de azi.

A doua problemă – România nu are azi o direcție. Există peste tot studii, strategii, dar se bat cap în cap unele cu altele și sunt foarte puțin adaptate la realitate.

România are și în sectorul public și în cel privat, și în diaspora, resurse foarte importante de competență pe care însă statul nu le-a accesat până în acest moment.

Acesta este rolul președintelui, de a identifica aceste competențe, de a organiza pentru ca împreună să propună politicile publice cele mai potrivite.

A treia problemă: România este împărțită în categorii socio-culturale care sunt în opoziție unele față de altele, pentru că preocupările lor nu au fost înțelese de guvernanți și de clasa politică.

Este rolul președintelui să refacă dialogul dintre aceste categorii, să enunțe valorile care ne unesc, care fac diferența și să semnalizeze exagerările care împiedică dialogul și înțelegerea în societate.

Întrebare legitimă: de ce vin cu această propunere după ce bucureștenii mi-au acordat încrederea la alegerile locale? Pentru că bucureștenii nu pot trăi bine dacă România nu o duce bine.

Voi candida independent, sunt deschis la discuții cu partidele pro-europene, este nevoie de un președinte care să se asigure că direcția pro-reformă pe care partidele o enunță acum să fie urmată cu adevărat în activitatea guvernamentală.

Dacă găsim răspuns la întrebarea ”Cine l-a răzgândit în doar 8 zile pe Nicușor Dan”, vom avea răspuns și la întrebarea ”Cine îi trage sforile în campanie și cine i le va trage în următorii 5 ani, în cazul puțin probabil în care va câștiga Cotroceniul”.

Încarcă mai mult
Load More In Alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Nicușor Dan se spală pe mâini de scandalul generat despre Crin Antonescu: ”Nu îl văd colaborator al Securității, cred exact ce a spus el”

Facebook 223 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email În Vinerea Neagră, Nicușor Dan se …