Acasă Declarații Nepreședintele Klaus Iohannis, într-o nouă șezătoare de presă, campania electorală pentru PNL continuă

Nepreședintele Klaus Iohannis, într-o nouă șezătoare de presă, campania electorală pentru PNL continuă

0
0
602

În ultima vreme, ne este evident, că în ciuda puturoșenii caracteristice, președintele de facto al PNL, președintele anti PSD, președintele neconstituțional și anti român, Klaus Werner Iohannis, se află în campanie electorală pentru PNL. Atât de mare să fie disperarea prezidențială cu privire la alegerile parlamentare, care doar prezidențială nu e, încât să necesite prezența aproape zilnică a nepreședintelui, până la saturație și până la limita suportabilului? Probabil că da!

Probabil că ori dânsul, ori consilierii care îl îndeamnă să facă asta, consideră că aceste ieșiri pot ajuta PNL în alegerile de pe 6 decembrie. Poate că așa și e, din partea votanților te poți aștepta la tot flul de reacții, poate aceștia vor reacționa exact așa cum se așteaptă de la ei, sau…poate e o lamă cu două tăișuri și aceste ieșiri duse până la limita suportabilului, vor avea taman un efect invers. Rămâne să vedem acest lucru, după 6 decembrie, dacă tabletele STS nu vor schimba cumva algoritmul de cuantificare a voturilor. Căci în cazul de față, sacul…va fi doar al ”Moșului”.

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine miercuri, de la ora 18.00, o conferinţă de presă ca urmare a şedinţei de evaluare a modului de gestionare a pandemiei de COVID-19, la care au fost invitaţi să participe premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Am analizat masurile privind carantina zonala si am solicitat o analiza INSP privind evolutia epidemiei in orasele si municipiile carantine. Datele arata ca incepand cu 20 noiembrie se observa o tendinta de scadere a numarului de infectari cu SARS-CoV-2. Acest lucru se reflecta in numarul de cazuri saptamanale, cat si in media zilnica a numarului de cazuri si a ratei de pozitivare a probelor. Acest grafic arata evolutia de la inceptul pandemiei si se vede clar ca am ajuns pe un palier si tendinta, linia rosie, e de scadere. Sunt date concrete care dovedesc ca masurile luate de autoritati au fost corecte si populatia a respectat acest masuri, ceea ce ne ofera o doza de optimism. Masurile raman in vigoare, orice relaxare prematura pericliteaza rezultatele obtinute.

De ce e nevoie de carantinare in localitati? Cand rata de infectare creste prea mult se impun masuri suplimentare. Acestea se regasesc in conceptul de carantinare zonala care reduce mobilitatea, adica locuitorii se intalnesc mai rar intre ei, inhiband transmiterea virusului, mai ales intre persoane asimptomatice care nu stiu ca poarta virusul.

In Zalau, se vede foarte clar ca la inceput cresterea incetineste si in medie, dupa 7 zile, incepe sa scada rata infectarii. Urmatorul grafic arata evolutiile din Sibiu si Baia Mare. Se observa acelasi trend, mai intai o incetinire a cresterii si dupa aceea o scadere pronuntata. Pentru a fi mai eficienti si pentru a putea controla epidemia pe baza acestor date INSP a actualizat procedura in vedere instituirii masurii de carantinare zonala, dar si de ridicare a carantinei zonale.

Eu nu intentionez sa promovez o instituire a carantinei la nivel national, un asa-zis lockdown, dupa alegerile parlamentare. Nu exista nicio intentie de a intra in lockdown dupa alegeri. Repet aceste lucruri fiindca sunt politicieni fara scrupule care incearca sa se promoveze cu stiri.

Mortalitatea si gradul de ocupare la ATI sunt inca mult prea ridicate. Prea multi romani pierd lupta cu acest virus. Medicii si intregul personal de suport angrenati in aceasta batalie depun eforturi uriase, aproape supraomenesti pentru a salva vieti. Fac un apel din nou catre oameni sa respecte in continuare regulile de preventie pentru ca numai in acest mod putem spera sa obtinem rezultate pe termen lung si sa scadem rata infectiilor.

În acest an vom onora curajul si sacrificiile inaintasilor nostri facand noi insine sacrificiul de a renunta la bucuria participarii impreuna la manifestarile nationale. Insa vom fi impreuna in spirit. Din acest motiv am decis ca ceremonia care avea loc in fiecare an la Arcul de Triumf sa fie una extrem de restransa, la care sunt invitati ambasadori, medici. Va fi o ceremonie scurta, fara parada militara si din pacate fara participarea publicului larg. Recomandarea expertilor este de a renunta la orice reuniuni publice si private. Sunt recomandari pe care va cer sa le respectam inclusiv de 1 decembrie„, a precizat nepreședintele Klaus Iohannis.

Întrebări:

Kanal D: E normal să fiți parte activă din lupta pentru parlament?

Klaus Iohannis: Ca președinte mă simt chemat să emit opinii în toate chestiunile care privesc România, viața românilor și felul în care funcționează instituții. Președintele nu poate fi cenzurat politic și voi face în continuare evaluări și referiri care au o relevanță pentru români. Sunt convins că PSD s-a supărat foarte tare pentru că aseară am fost foarte franc și am spus lucrurilor pe nume: PSD a guvernat prost

Antena 1: Vă veți vaccina public?

Klaus Iohannis: Dacă se crede că asta ar ajuta, cu plăcere, cum să nu. Eu sunt pentru vaccinare

Libertatea: Recorder a povestit povestea unui inginer din Mureș demis din funcție pentru a fi înlocuit cu un membru PNL.

Klaus Iohannis: Nu cunosc această speță dar o să mă informez.

Prima TV: Au apărut imagini din spitale depășite de situație, pacienți internați pe holuri. Când are de gând statul să facă demersurile ca acești pacienți să fie transferați în străinătate?

Klaus Iohannis: Statul face tot timpul demersuri pentru a crește numărul de paturi. Numărul de paturi la ATI s-a dublat din martie. Aceste eforturi continuă. Și azi am discutat această chestiune, mi-au prezentat planul pe următoarea perioadă. Facem toate eforturile să creștem capacitatea spitalelor care primesc pacienți. Imaginile la care vă referiți mi s-a relatat că au fost din zona de primire a pacienților, din filtru, dar este foarte adevărat că suntem la limită. Încă nu am ajuns la limita superioară. Sper să nu fim lăsați singuri, de asta e foarte important să ne ferim de virus

B1 TV: Acum două zile au fost raportate 10.000 de teste. De ce nu putem crește capacitatea de testare?

Klaus Iohannis: Capacitatea de testare e destul de mare. Teoretic putem prelucra până în 50.000 de teste, dar testările se fac din oficiu sau la cerere. Mai mult decât s-a făcut nu a existat cerere. La noi persoanele nu se testează în masă pentru că nu e posibil cu instalațiile existente.

România TV: Azi avem 1475 cazuri în București. De ce nu se introduce carantina în capitală?

Klaus Iohannis: Decizia de carantinare a unei localități nu e una ușoară. Exact din acest motiv acum câtăva vreme s-a solicitat INSP o metodologie foarte clară, un sistem de puncte pentru tot felul de criterii, rata infectări, număr locuri ATI, persoane peste 65 de ani. În final se face o sumă. Carantinarea se poate lua în considerare când punctajul devine foarte mare. Pentru București încă nu s-a ajuns din fericire la un număr de puncte care face foarte probabilă carantinarea. Acum pentru București nu se discută de carantinare

Digi 24: Câte doze din vaccin ajung în prima fază în România?

Klaus Iohannis: Nu există încă niciun vaccin agreat la nivel european. UE a întocmit contracte prealabile cu mai multe firme care au șanse să producă un astfel de vaccin. Împărțirea întregului număr de doze se face proporțional cu populația fiecărei țări. La noi este foarte probabil ca primul set să ajungă la începutul anului viitor

Realitatea Plus: V-ați întâlnit ieri cu lideri ai PNL?

Klaus Iohannis: Nu obișnuiesc să povestesc ce s-a povestit. Este puțin probabil ca până la sfârșitul lui decembrie numărul de infectări să scadă atât de mult încât să se renunța la restricții. Chiar dacă acum avem oarece motive de optimism moderat, nu este momentul să discutăm de relaxări generalizate.

Radio România: Ministrul Economiei a spus că jumătate dintre măștile comercializate nu protejează populația de infectare.

Klaus Iohannis: Am vorbit azi cu ministrul și mi-a relatat că ANPC a găsit foarte multe măști neconforme. Ele trebuie retrase, comercianții amendați. Mi-a spus că există destul de mulți comercianți care produc măști în țară. Trebuie să facem diferența între măști de protecție și obiecte cu care poți să acoperi fața sau gura. Populația trebuie să se informeze iar ANPC trebuie să verifice că atunci când se vinde o mască de protecție, să fie mască de protecție

Digi 24: Românii vor putea merge la schi?

Klaus Iohannis: La ultimul Consiliu nu s-a discutat despre perioada de vacanță, dar între timp în Consiliul Uniunii s-a discutat mult despre stațiunile montane. Opiniile sunt divergente. În ce privește România vom elabora reglementări specifice. Măsurile generale rămân valabile și se aplică la toată lumea.

Adevarul.ro: Acum un an promiteați că veți fi președintele tuturor românilor. Ieri ați pomenit de 15 ori PSD și ați făcut campanie electorală pentru PNL. De ce ați ales să fiți doar președintele PNL?

Klaus Iohannis: Cunosc destul de bine constituția, președintele nu poate să fie membru de partid, dar asta nu înseamnă că președintele trebuie să fie un mut sau să nu aibă opinii politice. Am fost foarte franc, am arătat ce prost a guvernat PSD și am făcut afirmații de apreciere la activitatea PNL, care s-a zbătut foarte tare. Cred că înainte de alegeri românii așteaptă de la mine să le spun cum văd lucrurile. Cum vă imaginați să stau să mă uit la lună, sau la stele, sau la soare și să nu spun ce se întâmplă. Președintele veghează la buna funcționare a statului, unde sunt și partide, și diverse autorități, și PSD tot a guvernat prost. Acum am spus mai franc ce am de spus

Stiridiaspora.ro: Mai există vreo șansă să acceptați PSD la guvernare?

Klaus Iohannis: Nu. Am spus și ieri, după părerea mea după alegeri e bine să avem un guvern în jurul PNL pentru că ei au stat un an singuri când toți ceilalți s-au cam retras în posturi de expectativă și au mișcat lucrurile și cred că e o șansă să reformăm statul, marile sisteme publice și să facem o Românie normală

DW: Dacă unele localități vor fi în carantină de alegeri, ce strategie se are în vedere?

Klaus Iohannis: Carantina presupune renunțarea la toate deplasările care pot fi evitate. Alegerile nu fac parte din această categorie. Alegerile se organizează peste tot, inclusiv în localitățile carantinate. Nu vor exista îngrădiri în localitățile carantinate, secțiile de votare vor fi pregătite foarte bine. Fiecare român va putea să-și exercite dreptul la vot neîngrădit. Secțiile de votare au primit instrucțiuni și lucrurile vor decurge foarte bine

Agerpres: Ați stabilit data ședinței CSAT?

Klaus Iohannis: Am discutat aceste chestiuni și cu premierul, s-a decis ca strategia de vaccinare să fie aprobată în Guvern în prima ședință, probabil vineri, iar săptămâna viitoare va fi luată în discuție în CSAT, probabil miercuri. După ce se aprobă strategia în guvern, va fi făcută publică.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook 17 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja …