Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a subliniat că, în eventualitatea unei candidaturi la președinția României, intenționează să se prezinte ca independent.
În discursul său, Mircea Geoană a menționat că nu exclude posibilitatea de a beneficia de sprijinul unor partide politice, subliniind că deschiderea sa pentru colaborări nu exclude statutul său de candidat neafiliat.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Râmnicu Vâlcea, că dacă se va decide să candideze la preşedinţia României o va face doar ca independent, deşi nu refuză nici susţinerea unor formaţiuni politice.
”Eu nu evit susţinere din partea unor partide. Nu asta este ideea, dar în esenţă sunt absolut hotărât dacă voi candida, să candidez ca independent, pentru că eu cred că un preşedinte al naţiunii române trebuie să îi reprezinte pe toţi românii şi pe toate româncele.
Nu ai culoare de partid, iar ficţiunea asta din Constituţia României că un preşedinte aparţinând unui partid, propulsat de un partid, ajunge la Cotroceni şi peste noapte se transformă în cineva independent şi deasupra intereselor de partid este efectiv o ficţiune şi de multe ori chiar o minciună.
Şi se pare că nici nu a funcţionat…De aceea cred că este nevoie de cineva care să lucreze cu partidele, dar care să reprezinte interesele tuturor.
Pentru mine nu există români pesedişti, români liberali, români userişti, udemerişti sau AUR sau orice altceva. Cu toţii suntem români şi românce.
Cu toţii avem nevoile de a merge mai departe, cu toţii avem nevoie ca România să fie respectată, cu toţii avem nevoie să fim reprezentaţi mai bine şi în plan extern.
Cred că este nevoie de cineva care să fie un preşedinte ca la carte, care să respecte Constituţia şi să-i reprezinte pe toţi românii. Şi acest lucru cred că este o necesitate politică şi istorică pentru România.
Cred că este nevoie de cineva care să lucreze cu partidele, dar care să reprezinte interesele tuturor. Pentru mine nu există români pesedişti, români liberali, români userişti, udemerişti sau AUR sau orice altceva. Cu toţii suntem români şi românce. Cu toţii avem nevoile de a merge mai departe, cu toţii avem nevoie ca România să fie respectată, cu toţii avem nevoie să fim reprezentaţi mai bine şi în plan extern”, a mai spus secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice.
Mircea Geoană a precizat că se va hotărî cu privire la candidatura sa la funcţia de preşedinte al României abia la finalul mandatului său la NATO.
”Puţină răbdare. Mandatul meu la vârful NATO se apropie de sfârşit. Se împlinesc cinci ani de când fac această muncă. A fost o perioadă foarte, foarte plină, foarte complicată, cu război în Ucraina, cu retrageri din Afganistan, cu pandemie, cu multe, multe probleme şi mă pregătesc să plec cu fruntea sus dintr-o funcţie importantă. Sper că şi românii şi româncele au fost mândri de faptul că unul de-al nostru a ajuns la un nivel atât de înalt şi mă pregătesc pentru următorul capitol din viaţa mea.
Dar, aşa cum am spus-o şi alte dăţi, până în ultima zi de mandat îmi fac datoria acolo, iar a doua zi după ce termin mandatul la NATO am să mă întorc acasă şi am să comunic decizia şi intenţia cu privire la capitolul următor al vieţii mele”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.
Mircea Geoană a afirmat că identitatea națională trebuie să prevaleze asupra apartenenței politice, subliniind că românii, indiferent de orientarea lor ideologică, împărtășesc aceleași aspirații pentru progresul și respectul României pe scena internațională. Într-o conferință de presă, el a evidențiat importanța unui lider care să respecte Constituția și să reprezinte interesele tuturor cetățenilor, fără a face distincții între diferitele grupuri politice.
În opinia sa, România are nevoie de un președinte care să fie un exemplu de integritate și profesionalism, capabil să unifice și să înfrunte provocările externe și interne cu responsabilitate. Geoană a declarat că această abordare este esențială nu doar pentru îmbunătățirea reprezentării țării în afaceri internaționale, dar și pentru consolidarea unității și respectului în rândul românilor.
Mircea Geoană a subliniat că decizia privind candidatura sa la președinția României va fi luată abia după finalizarea mandatului său la NATO. El a menționat că perioada în care a ocupat această funcție a fost marcată de provocări semnificative, inclusiv conflicte internaționale și crize globale, dar că se apropie de finalul acestei etape profesionale cu satisfacția muncii îndeplinite.
Totodată, acesta și-a reafirmat angajamentul de a-și finaliza mandatul cu maximă responsabilitate și profesionalism, înainte de a lua o decizie cu privire la viitorul său politic. El a subliniat că, imediat după încheierea mandatului la NATO, va reveni în țară pentru a anunța planurile sale și a evalua posibilitatea de a candida la președinția României.
Reflectând asupra perioadei petrecute în funcția de secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat că se pregătește să își încheie mandatul cu mândrie, având în vedere impactul global al activităților sale.
Geoană, fost ministru de Externe și actual Secretar Adjunct al NATO, cosideră că ”este nevoie de cineva care să fie un preşedinte ca la carte, care să respecte Constituţia şi să-i reprezinte pe toţi românii”.
Puţină răbdare. Mandatul meu la vârful NATO se apropie de sfârşit. Se împlinesc cinci ani de când fac această muncă.
A fost o perioadă foarte, foarte plină, foarte complicată, cu război în Ucraina, cu retrageri din Afganistan, cu pandemie, cu multe, multe probleme şi mă pregătesc să plec cu fruntea sus dintr-o funcţie importantă.
Sper că şi românii şi româncele au fost mândri de faptul că unul de-al nostru a ajuns la un nivel atât de înalt şi mă pregătesc pentru următorul capitol din viaţa mea.
Dar, aşa cum am spus-o şi alte dăţi, până în ultima zi de mandat îmi fac datoria acolo, iar a doua zi după ce termin mandatul la NATO am să mă întorc acasă şi am să comunic decizia şi intenţia cu privire la capitolul următor al vieţii mele.”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, la Râmnicu Vâlcea, că s-ar bucura dacă succesorul său la vârful Alianţei Nord Atlantice va fi desemnat tot dintre noii membri, cum a fost şi în cazul său.
”Acum cinci ani de zile, pe vremea administraţiei Trump şi cu secretarul general Jens Stoltenberg, s-a luat decizia ca poziţia numărul 2 să nu mai meargă automat la americani, ci să vină către altcineva. Şi cred că ideea de a avea pe cineva dintre noii veniţi în NATO – şi eu am fost cel care am reuşit să obţin acest job – a fost o decizie foarte bună, pentru că şi noii veniţi în NATO sau în UE au drepturi egale cu cei care sunt membrii fondatori. Dacă ai venit mai târziu într-o echipă, nu înseamnă că ai mai puţine drepturi decât ceilalţi să conduci, să fii la vârf.
De aceea m-aş bucura, cu titlu personal, să fie cineva tot din garnitura mai nouă din NATO. Dacă ar fi o doamnă, ar fi un lucru foarte bun, iar ţara şi geografia pe care acesta ar reprezenta-o e o chestiune de calcul strategic şi politic şi aici nu am voie să comentez public, dar preferinţa mea personală ar fi să vedem un început de tradiţie ca ţările nou venite în NATO şi în UE să aibă poziţii de influenţă şi să fie tratate cu respect şi să aibă influenţă reală în această organizaţie”, a precizat Geoană, într-o conferinţă de presă susţinută la Biblioteca Judeţeană ”Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea cu prilejul lansării cărţii ”Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”.
Secretarul general adjunct NATO din 2019, Mircea Geoană urmează să îşi încheie mandatul la 1 octombrie anul acesta, printre numele vehicule să devină adjuncţi ai noului secretar general, olandezul Mark Rutte, fiind cel al fostului ministru al Apărării din Macedonia de Nord, Radmila Sekerinka, şi al fostului viceprim-ministru al Bulgariei Mariya Gabriel.
”Noul secretar general Mark Rutte va decide şi va selecta, sper eu, succesoarea mea, pentru că e nevoie de femei la vârf. (…) O să am o conversaţie cu domnia sa şi dacă îmi va cere opinia, i-o voi da, dar este dreptul suveran al noului secretar general să îşi facă echipă. Eu am făcut şi fac o echipă fantastică cu Jens Stoltenberg. Suntem prieteni buni şi facem o treabă foarte bună şi sunt convins că şi noua echipă la vârful NATO de după noi va face o muncă la fel de serioasă şi la fel de omogenă cum am avut-o noi”, a mai spus Geoană.