Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, prezent la sediul Institutului ”Matei Balș” din București, alături de managerul Cătălin Apostolescu, a declarat că a venit să vadă personal stadiul reabilitării pavilionului de la unitatea medicală unde a avut loc un regretabil incendiul la începutul anului trecut. Acum se lucrează intens la finalizarea lui, fiind vorba de trei etaje și 100 de paturi, cu oxigen și „medici foarte buni” care din luna ianuarie vor fi pregătite să acorde asistență medicală.
Ministrul Sănătății a declarat că a venit să vadă personal stadiul reabilitării pavilionului de la „Matei Balș” unde a avut loc un regretabil incendiu la începutul anului trecut. Acum se lucrează intens la finalizarea lui, fiind vorba de trei etaje și 100 de paturi, cu oxigen și „medici foarte buni” care din luna ianuarie vor fi pregătiți să acorde asistență medicală.
”Este foarte important să folosim toate resursele pe care le avem în această perioadă în condiții de siguranță a pacienților, în mod categoric, dar să folosim toate resursele de a acorda asistență medicală înalt calificată pacienților infectați cu noul coronavirus.”, a declarat Rafila.
”Fără un efort colectiv în această perioadă nu o să putem trece cum trebuie prin acest val cinci. Noi încercăm la nivelul ministerului Sănătății să facem tot ce ne stă în putință, și guvernul face același efort, încât să avem consecințe cât mai mici în ceea ce privește impactul acestui val potențial.” – a mai completat Alexandru Rafila.
Întrebat, joi, 30 decembrie, despre eventuala amânare a deschiderii școlilor, ministrul Alexandru Rafila a răspuns astfel: ”Sunt un susținător al menținerii școlilor deschise, vedeți că sunt și țări care au o incidență înaltă a acestei infecții și mențin școlile deschise. Întotdeauna trebuie să pui în balanță impactul asupra sănătății publice al deschiderii școlilor și impactul asupra sănătății copiilor. Să nu uităm că sănătatea copiilor din această generație este responsabilitatea noastră!”
Ministrul Sănătății a mai spus că una e să închizi școlile pentru perioade scurte și altceva e să fie ținute luni de zile închise ”și să afectezi nu numai procesul de învățământ, ci și sănătatea copiilor, modul în care ei se dezvoltă din punct de vedere psihic, fizic”.
Ministrul Sănătății a mai zis că vor exista discuții cu toți cei din zona de sănătate și educație, în așa fel încât să fie luate ”decizii echilibrate”.
Apelul medicilor este să fie făcut un efort comun, ”se va traduce prin încetinirea transmiterii, prin posibilitatea sistemului de sănătate de a prelua cazurile și prin funcționarea cât mai aproape de normal a întregii societăți, inclusiv a activității în școli”.