Ministrul Educației, ”liberalul reformator” Sorin Cîmpeanu, a anunțat că, începând cu anul 2027, examenul de bacalaureat va fi unul care ”va verifica competențele la toate disciplinele”.
”Noi vream ca la Bacalaureat să fie și limba română și literatură, noțiuni de gramatică, și matematică, să fie și istorie și geografie, să fie și științe – chimie, fizică, biologie, să fie și discipline socio-umane, economie, sociologie, filozofie. Toate aceste discipline sunt necesare pentru profilul absolventului. Sunt necesare pentru a oferi competențe tinerilor noștri, pentru a avea într-adevăr o societate și o țară precum cea despre care am vorbit la subiectul anterior (școli moderne, fără toalete în curte – n.red). Dar pentru asta trebuie să le aibă pe toate. În momentul de față sunt elevi care nu mai fac matematică. Să nu mai faci matematică, să nu ai competențe de bază în matematică îți creează un mare dezavantaj atunci când vei fi finalizat școala. Deci este un Bacalaureat care verifică competențele la toate disciplinele”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Întrebat la ce se referă, ministrul a explicat că asta se dorește prin Legea Educației începând din 2027.
”Vorbesc de 2027. Bacalaureatul din 2027. Vor avea o evaluare pentru matematică. Competențe de bază. Atâta vreme cât sunt discipline din trunchiul comun, pe care le fac toți elevii, cu un număr mai mic sau mai mare de ore, vor fi verificate competențele de bază. Competențele de bază vor presupune un grad de dificultate al subiectelor, care să fie adecvat profilului cu cele mai puține ore. Dar trebuie verificate competențele matematice pentru toți tinerii.
Va fi cu totul altfel. Vor fi aceste probe, probă scrisă de limba și literatura română, va fi probă scrisă de matematică, științe, istorie, geografie și discipline socio-umane, probă scrisă. Vor fi testări standardizate. A nu se confunda standardizarea cu testul grilă. Vor fi verificate și evaluate cu adevărat competențele elevilor, acele competențe care le sunt necesare”, a mai spus ministrul Sorin Cîmpeanu.