Acasă Declarații Ministrul Energiei, ”liberalul” Virgil Popescu elucubrează: ”Le-am recomandat românilor care îşi permit, să schimbe centrala termică”

Ministrul Energiei, ”liberalul” Virgil Popescu elucubrează: ”Le-am recomandat românilor care îşi permit, să schimbe centrala termică”

0
0
634

Ministrul Energiei, infamul Virgil Popescu, a declarat, că preţurile finale pentru români la energie nu au fost modificate, indiferent câte modificări legislative au fost în acest an, precizând că nimeni nu va plăti în ţara noastră mai mult de 1,3 lei pentru energia electrică.

Virgil Popescu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, ce trebuie să ştie românii despre facturile lor la energie din această iarnă.

Preţurile finale pentru români nu au fost modificate, indiferent câte modificări legislative au suferit ordonanţele de la începutul anului până acum. Au fost patru ordonanţe de urgenţă, cu modificări în Parlament. Evident, Parlamentul şi-a pus şi el amprenta asupra acestor ordonanţe, dar preţurile sunt foarte clare. Avem trei tranşe de consum: până în 100 de kilowaţi, vorbim de acel tarif social de 68 de bani, între 100 şi 300 de kilowaţi, primii 255 de kilowaţi sunt 80 de bani, următorii până în 300 de kilowaţi vor fi, cu modificările în Parlament pe care le vom face, 1,3 lei. S-a luat această decizie în coaliţie. Peste 300 de kilowaţi, toată cantitatea, 1,3 lei. Modificarea pe care o vom face în Parlament va fi că înlocuim preţul din contract cu 1,3 lei. Practic nimeni nu va plăti mai mult în România de 1,3 lei”, a afirmat ministrul Energiei.

El a precizat că oferta Hidroeletrica este sub tariful de 80 de bani.

Dacă vă aduceţi aminte, Ordonanţa 118 pentru clienţii casnici statua că nimeni în România nu plătea mai mult de un leu. Asta a fost prima ordonanţă dată de Guvernul PNL condus de Cîţu în octombrie 2021. Ne-am întors la un plafon maximal. Nimeni în România în momentul de faţă, nici companiile, deci acest plafon va fi la fel şi pentru companii. 1,3 lei va fi plafonul maximal pentru companii. În plus, există o ofertă în piaţă în continuare şi va exista o ofertă în piaţă din ce ştiu eu, pentru români, pentru casnici, indiferent de cât consumă, să fie chiar sub tariful de 0,80. Este oferta companiei de stat Hidroelectrica. Cred că este o pagină de web, dacă nu mă înşel, client.hidroelectrica.ro şi acolo vă încărcaţi toate datele, inclusiv uploadaţi în sistem buletinul de identitate, cu dovada spaţiului şi automat în câteva minute aveţi şi contractul semnat primit pe e-mail. Eu sunt client Hidroelectrica în Turnu-Severin. Plătesc pe kilowatt 72 de bani. În Turnu Severin, fiind distribuţia un pic mai scumpă, este preţul mai mare decât în Bucureşti, cu cât ar vinde în Bucureşti Hidroelectrica. Contează foarte mult de zonele de distribuţie, pentru că tariful de distribuţie este diferit în funcţie de fiecare distribuitor în parte”, a explicat ministrul Energiei.

El a explicat şi care va fi tariful achitat de către IMM-uri.

Pentru industrie, vorbim de întreprinderile mici şi mijlocii şi vorbim de un leu pentru 85% din consum. De ce 85%? Ca să stimulăm, să avem o reducere de consum şi pentru restul de 15%, după modificările în Parlament, preţul va fi 1,30 lei. Instituţiile publice, la fel, primăriile, la fel, spitalele, la fel. practic, pe aceste tarife vor intra majoritatea instituţiilor publice şi vor intra IMM-urile. În afara acestora, pe modificările în Parlament, vorbim de companiile de utilităţi publice, aeroporturi, instituţiile subordonate autorităţilor publice locale, indiferent de forma de organizare şi mai avem tariful de 1, 30 pentru marea industrie. Acestea vor fi tarifele de după modificările care vor fi luate în Parlament, probabil cu promulgare cu tot de la 1 ianuarie 2023”, a mai subliniat Virgil Popescu.

Întrebat dacă prin această plafonare România nu riscă o penurie la energie, aşa cum s-a întâmplat cu lemnele de foc, ministrul Energiei a răspuns: “Nu, nu are absolut nicio legătură. Plafonarea nu este la un preţ şi furnizorul nu este despăgubit. Deci furnizorul, chiar dacă vinde de la un moment dat sub costuri, el este despăgubit din altă sursă, de la bugetul statului, dintr-un mecanism pe care l-am creat, Fondul de Tranziţie Energetică. După ce l-am creat noi, l-au creat colegii greci, a apărut şi în regulamentul european în 6 octombrie. Se creează un fond printr-o contribuţie a tuturor producătorilor, traderilor, furnizorilor şi de acolo sunt despăgubiţi cei care vând sub cost”.

Virgil Popescu a mai fost întrebat care a fost contribuţia PSD şi care a fost cea a PNL pe ordonanţa de energie.

V-am făcut o explicaţie un pic a procesului legislativ. Prima ordonanţă 118 cu acele preţuri. Următoarea ordonanţă 27…Prima a fost a Guvernului PNL cu USR, a fost eminamente PNL, a doua a fost PNL plus PSD, a treia a PNL plus PSD şi aceasta este tot PNL plus PSD. Eu nu am ieşit public să spun că premierul mi-a spus să gândim o modalitate, o nouă schemă cu privire la preţurile la energie. Mi-a spus acest lucru. Noi am făcut-o, am discutat-o, a ieşit o variantă mixtă, evident, cum este într-o coaliţie care zic că este o variantă foarte bună. Dacă mai există anumite dubii vizavi de asigurări, discutăm cu DG Competition, Comisia Europeană, dacă sunt lucruri de îndreptat, le vom îndrepta. Deci nu este absolut nicio problemă. Am văzut inclusiv colegi din media ai dumneavoastră, care au întrebat Comisia Europeană, au spus că o să se uite, nu s-a pronunţat Comisia. Singurul lucru pe care l-au spus a fost ca să nu se vândă sub costul la producător. Or, acest lucru nu se întâmplă. Nu vorbim de costuri. Este o diferenţă foarte mare între toxica ordonanţă 114 de pe vremea lui Dragnea, acolo unde producătorii practic vindeau la un preţ foarte, foarte mic şi se transfera profitul la furnizori. Cu această ordonanţă, unde producătorilor, prin acest preţ de 450 de lei pe care îl obţin, li se asigură un profit suficient şi suficient de mare să îşi poată continua investiţiile”, a mai transmis Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, sâmbătă, că a recomandat românilor care îşi permit să schimbe centrala termică. El a precizat că în coaliţie a fost stabilit ca în programul Rabla pentru electrocasnice să intre şi centralele de apartament.

Virgil Popescu a fost întrebat la emisiunea Insider Politic în care praguri de consum pentru energia electrică se încadrează.

Mă încadrez şi până în 300, la locuinţa de aici unde stau lângă Bucureşti, dar mă încadrez şi la peste 300 la Turnu Severin, unde am pompe de căldură, dar acolo am şi panouri fotovoltaice, dar consum foarte mult acolo, pentru că iarna mă încălzesc cu pompele de căldură şi consumă foarte mult, dar şi vara consumul este mai mare de 300 de kilowaţi”, a transmis ministrul Energiei.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, sâmbătă, că el a recomandat românilor care îşi permit să schimbe centrala termică. El a precizat că în coaliţie a fost stabilit ca în programul Rabla pentru electrocasnice să intre şi centralele de apartament.

Virgil Popescu a fost întrebat la emisiunea Insider Politic în care praguri de consum pentru energia electrică se încadrează.

Mă încadrez şi până în 300, la locuinţa de aici unde stau lângă Bucureşti, dar mă încadrez şi la peste 300 la Turnu Severin, unde am pompe de căldură, dar acolo am şi panouri fotovoltaice, dar consum foarte mult acolo, pentru că iarna mă încălzesc cu pompele de căldură şi consumă foarte mult, dar şi vara consumul este mai mare de 300 de kilowaţi”, a transmis ministrul Energiei.

Întrebat dacă face risipă, Virgil Popescu a explicat: “Nu-i vorba de făcut risipă. Eu fiind de profesie inginer m-au preocupat lucrurile acestea de automatizări, de eficienţă. La Turnu Severin am un sistem automatizat complet, cu panourile fotovoltaice cu măsurare de temperatură. Încerc să economisesc. Am schimbat centrala în iarna trecută cu o centrală nouă în condensare. Au scăzut costurile şi consumul cu 30 la sută al gazului şi am pus în plus probabil că şi din cauza asta, am pus în plus un sistem de măsură a temperaturii şi de reglaj a temperaturii automat pe ore în timpul zilei. Ea ştie la ce oră ajung acasă, că este programată, iar dacă am nevoie să vreau mai cald, intru pe telefon, dau drumul la centrală mai cald şi este mai cald acasă”.

El a precizat că a recomandat românilor să îşi schimbe centrala termică.

Le-am recomandat românilor, cei care îşi permit să schimbe centrala, să treacă pe centrale performante. Împreună cu ministrul Mediului, în coaliţie, am stabilit, e vorba de programul Rabla pentru electrocasnice, să intre şi centralele de apartament, ca oamenii care nu îşi permit să-şi cumpere o centrală, să poată să şi-o schimbe, să fie ajutaţi, pentru că şi statul, la rândul lui, câştigă pentru că scade consumul de gaz”, a mai afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, că nu este decizia sa dacă va mai rămâne ministru şi în Guvernul Ciolacu, precizând că obiectivul său este să se asigure că trecem cu bine această iarnă.

Virgil Popescu a fost întrebat, la emisiunea Insider Politic, dacă va mai rămâne ministru şi în Guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Acum pot să existe discuţii pe această temă. Până la rotativă avem o iarnă de trecut. Va fi o iarnă complicată, nu o iarnă friguroasă. Nu cred că va fi o iarnă grea din punct de vedere al frigului, dar va fi o iarnă complicată din punct de vedere al aprovizionării cu gaze naturale. Trebuie să ne asigurăm că nu se întâmplă lucruri neprevăzute. Dacă lucurile merg normal, nu avem absolut nici o problemă.Vreau să mă asigur că trecem această iarnă, iar această decizie nu este decizia mea personală”, a afirmat ministrul Energiei.

Întrebat dacă premierul Nicolae Ciucă i-a reproşat vreo decizie, având în vedere că numele său a apărut pe lista remaniabililor, Virgil Popescu a răspuns: “Am o relaţie foarte bună cu primul ministru Nicolae Ciucă şi cred că împreună am făcut, cel puţin în zona asta de responsabilitate pe care o am, de energie, echipă foarte bună şi din punct de vedere al pieţei interne, şi din punct de vedere al relaţiilor externe şi al lucrurilor pe care le aducem pentru a le face pentru România”.

Conform Protocolului coaliţiei de guvernare, Nicolae Ciucă va avea mandat ca premier până pe data de 25 mai 2023, când postul va fi preluat de premierul nominalizat de PSD, până la alegerile generale din 2024.

De asemenea, la schimbarea premierului, conform rotaţiei politice convenite, se vor înlocui şi următorii reprezentanţi în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; ministrul Finanţelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiţiei; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că în luna mai a anului viitor va fi premierul României, dacă PSD va considera că el este persoana potrivită.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja pre…